Aφγανιστάν: Γυναίκες εναντίον Ταλιμπάν – Εκστρατεία κατά… της μπούρκας- «Μην αγγίζετε τα ρούχα μας»
Αφγανές –εντός και εκτός συνόρων- υψώνουν το ανάστημά τους ενάντια στην αυταρχική διακυβέρνηση των Ταλιμπάν. Μέσα από μία διαδικτυακή εκστρατεία που κερδίζει διαρκώς έδαφος ενώνουν τη φωνή τους και διαμαρτύρονται για τον αυστηρό ενδυματολογικό κώδικα που τους επιβάλλει το νέο σκληροπυρηνικό καθεστώς
Eπιστρατεύουν hashtag όπως #DoNotTouchMyClothes (Μην Αγγίζετε τα Ρούχα μου) και #AfghanistanCulture (Αφγανικός πολιτισμός) και ανεβάζουν φωτογραφίες από τα πολύχρωμα παραδοσιακά φορέματά τους.
Υπερασπίζονται την ποικολομορφία της αφγανικής παράδοσης και την ελεύθερη έκφραση και αντιδρούν στις αυστηρές επιταγές των Ταλιμπάν...μέσω ενός κινήματος που γιγαντώνεται στο ιντερνετ.
Πληκτρολογήστε «Αφγανικά παραδοσιακά ρούχα» στο Google και θα συγκλονιστείτε στη θέα των πολύχρωμων φορεμάτων. Κάθε ένα είναι μοναδικό, με χειροποίητα κεντήματα και βαριά σχέδια, μικρούς καθρέφτες τοποθετημένους προσεκτικά στο στήθος και μακριές πλισέ φούστες…ιδανικές για τον εθνικό χορό του Αφγανιστάν. (Attan)
Κάποιες γυναίκες φορούν κεντημένα καπέλα, άλλες φορούν βαριά καλύμματα κεφαλής, ανάλογα με την περιοχή του Αφγανιστάν από την οποία προέρχονται. Ανάλογα φορέματα φορούσαν καθημερινά οι γυναίκες που πήγαιναν στο πανεπιστήμιο ή στον χώρο εργασίας τους τα τελευταία 20 χρόνια. Μερικές φορές το παντελόνι ήταν...τζιν και το μαντήλι κοσμούσε το κεφάλι και όχι τους ώμους.
Οι αμπάγιες δεν ειμαι μέρος του αφγανικού πολιτισμού
Οι φωτογραφίες με τις μαυροντυμένες γυναίκες με τις αυστηρές «αμπάγιες» -που κάλυπταν τα πρόσωπα και τα χέρια τους- να διαδηλώνουν στην Καμπούλ το Σαββατοκύριακο για να υποστηρίξουν την «τάξη των Ταλιμπάν» ήταν μια τεράστια αντίθεση.
Σε ένα βίντεο, οι γυναίκες που πραγματοποίησαν συγκέντρωση υπέρ των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα ακούγονται να λένε ότι οι Αφγανές με μακιγιάζ και μοντέρνα ρούχα «δεν αντιπροσωπεύουν τη Μουσουλμάνα γυναίκα του Αφγανιστάν» και «δεν θέλουμε ξενόφερτα δικαιώματα που έρχονται σε αντίθεση με τη σαρία » - αναφερόμενη στην αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου που υποστηρίζεται από τους Ταλιμπάν.
Η γυναίκα πίσω απο την εκστρατεία
Οι ελεύθερες Αφγανές ανά τον πλανήτη αντέδρασαν γρήγορα, διεκδικώντας τα αυτονόητα δικαιώματά τους. Το κίνημα ξεκίνησε από μία πρωτοβουλία της δρος Μπαχάρ Τζαλαλί, πρώην καθηγήτριας ιστορίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Αφγανιστάν. Με συνθήματα και δημοφιλή hashtag θέλουν να επιστρέψουν στα παραδοσιακά τους ρούχα. Η Τζαλάλι λέει ότι ξεκίνησε την εκστρατεία επειδή μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της είναι πως «η ταυτότητα του Αφγανιστάν δέχεται επίθεση».
Δημοσιεύοντας μια φωτογραφία της στο Twitter με πράσινο αφγανικό φόρεμα, προέτρεψε και άλλες Αφγανές να μοιραστούν τη δική τους εκδοχή ενδυματολογικής ελευθερίας για να δείξουν το πραγματικό πρόσωπο του Αφγανιστάν».
«Τα ρούχα μας, η ταυτότητά μας»
Τα ρούχα που φορούσαν οι γυναίκες στο συλλαλητήριο υπέρ των Ταλιμπάν δεν είναι η κουλτούρα μας «δεν είναι η ταυτότητά μας» λέει. Πολλοί Αφγανοί ξαφνιάστηκαν όταν τις είδαν. Έχουν συνηθίσει στα πολύχρωμα, καλειδοσκοπικά παραδοσιακά φορέματα.
Κάθε περιοχή του Αφγανιστάν έχει τα δικά της παραδοσιακά ρούχα, αλλά, παρά την ποικιλομορφία, όλα έχουν ένα κοινό θέμα: είναι πολύχρωμα, διακοσμημένα με καθρέφτες και κεντήματα. Οι γυναίκες λένε ότι τα ρούχα τους είναι η ταυτότητά τους.
«Αυτό είναι το αυθεντικό αφγανικό φόρεμά μας. Οι Αφγανές φορούν πολύχρωμα και σεμνά ρούχα. Η μαύρη μπούρκα δεν ήταν ποτέ μέρος του αφγανικού πολιτισμού», έγραψε στο Twitter η Σποζάι Μασίντ, ακτιβίστρια δικαιωμάτων με έδρα τη Βιρτζίνια.
Για αιώνες ήμασταν μια ισλαμική χώρα και οι γιαγιάδες μας ήταν ντυμένες σεμνά με τα δικά τους παραδοσιακά ρούχα, όχι με το μπλε τσαντόρ και την αραβική μαύρη μπούρκα» διευκρινίζει
Τα παραδοσιακά μας ρούχα, συνεχίζει αντιπροσωπεύουν τον πλούσιο πολιτισμό και την ιστορία των 5.000 ετών, γεγονός που κάνει κάθε Αφγανό να αισθάνεται υπερήφανος για αυτό που είναι
Η ταυτότητα δεν υπαγορεύεται απο τους Ταλιμπάν
Ακόμη και εκείνοι που ζούν στα πιο συντηρητικά μέρη της χώρας δεν έχουν δει ποτέ γυναίκες να ντύνονται με νικάμπ, το μαύρο ρούχο που καλύπτει το πρόσωπο και αποτελεί ιδανικό ένδυμα για τους Ταλιμπάν.
«Ανέβασα αυτήν τη φωτογραφία επειδή είμαστε Αφγανές, φοράμε την κουλτούρα μας με υπερηφάνεια και πιστεύουμε ότι η ταυτότητά μας δεν μπορεί να προσδιοριστεί από κάποια τρομοκρατική ομάδα.
Ο πολιτισμός μας δεν είναι σκοτεινός, δεν είναι ασπρόμαυρος - είναι πολύχρωμος και υπάρχει ομορφιά, υπάρχει τέχνη, υπάρχει χειροτεχνία και υπάρχει ταυτότητα », λέει η Λίμα Χαλίμα Αχμάντ, 37χρονη Αφγανή ερευνήτρια και ιδρύτρια του Αφγανικού Συνδέσμου Paywand που επικεντρώνεται σε γυναικεία ζητήματα.
Έζησε και δούλεψε στο Αφγανιστάν τα τελευταία 20 χρόνια «Οι γυναίκες είχαν μια επιλογή. Η μητέρα μου φορούσε ένα μακρύ και μεγάλο πέπλο και μερικές γυναίκες επέλεξαν να φορούν μικρότερα. Οι ενδυματολογικοί κώδικες δεν εφαρμόστηκαν στις γυναίκες.
Μια άλλη γυναίκα που συμμετείχε στην εκστρατεία στο Twitter είναι η Μαλάλι Μπασίρ, Αφγανή δημοσιογράφος με έδρα την Πράγα. Ζωγραφίζει επίσης Αφγανές γυναίκες με τα παραδοσιακά τους φορέματα για να δείξει στον κόσμο «την ομορφιά του πολιτισμού μας».
Λέει ότι στο χωριό που μεγάλωσε -δεν το αναφέρει για να προστατεύσει την οικογένειά της- η μπούρκα, είτε μαύρη είτε μπλε, δεν ήταν ποτέ κανόνας και οι γυναίκες φορούσαν τα αφγανικά πολιτιστικά φορέματά τους. Οι μεγαλύτερες γυναίκες φορούσαν μαύρο κάλυμμα κεφαλιού και οι νεότερες γυναίκες πολύχρωμα σάλια. «Οι γυναίκες χαιρετούσαν τους άνδρες σφίγγοντάς τους τα χέρια », θυμάται.
Πλέον οι Αφγανές δέχονται πιέσεις να αλλάξουν την πολιτιστική τους ενδυμασία και να καλυφθούν πλήρως ή να εξαφανιστούν από την κοινή θέα. «Δημοσίευσα τη φωτογραφία μου και αναδημοσίευσα έναν από τους πίνακές μου όπου οι Αφγανές γυναίκες φορούν πολύχρωμα φορέματα και χορεύουν τον εθνικό χορό.
Ο ενδυματολογικός κώδικας της...σαρία
Οι Ταλιμπάν λένε πως οι γυναίκες θα μπορούν να σπουδάζουν και να εργάζονται σύμφωνα με το νόμο της σαρία και τις τοπικές πολιτιστικές παραδόσεις, αλλά θα ισχύουν αυστηροί κανόνες ντυσίματος.
Ορισμένες Αφγανές έχουν ήδη αρχίσει να ντύνονται πιο σεμνά και το τσαντόρ- το μπλε ρούχο με μόνο ένα ορθογώνιο πλέγμα μπροστά στα μάτια - έχει επιστρέψει ακόμη και στην Καμπούλ. Ο υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης Αμπντούλ Μπακί Χακάνι δήλωσε ότι τα πανεπιστήμια δε θα έχουν μικτές τάξεις ανδρών-γυναικών και τα καλύμματα προσώπου θα είναι υποχρεωτικά για όλες τις φοιτήτριες.
Πηγή: ΒΒC
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.