Ιστορική συμφωνία: «Ναι» στη φορολογία 15% για τις πολυεθνικές επιχειρήσεις απο το 2023
Σε μια ιστορική συμφωνία για να διασφαλίσουν ότι οι μεγάλες εταιρείες -όπως το Facebook και η Αmazon- πληρώνουν δικαιότερο μερίδιο φόρου κατέληξαν οι περισσότερες χώρες του κόσμου
Μια μεγάλη μεταρρύθμιση του διεθνούς φορολογικού συστήματος που ολοκληρώθηκε στους κόλπους του ΟΟΣΑ θα διασφαλίσει ότι στο εξής οι πολυεθνικές επιχειρήσεις (ΜΕΕ) θα υπόκεινται σε φορολογικό συντελεστή τουλάχιστον 15% από το 2023.
Η συμφωνία -ορόσημο, που συμφωνήθηκε από 136 χώρες και δικαιοδοσίες που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ-, θα ανακατανέμει κέρδη άνω των 107 εκατομμυρίων ευρώ από περίπου 100 από τις μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις του κόσμου σε χώρες παγκοσμίως, εξασφαλίζοντας ότι αυτές οι εταιρείες θα πληρώνουν ένα δίκαιο μερίδιο φόρου όπου κι αν λειτουργούν και παράγουν κέρδη.
Η νέα ρύθμιση οφείλεται στην ανησυχία ότι οι πολυεθνικές εταιρείες επανατοποθετούν τα κέρδη τους μέσω δικαιοδοσιών χαμηλής φορολογίας και offshore παραδείσων για να μειώσουν το κόστος και τους φόρους τους. Οι επικριτές λένε ότι το ποσοστό 15% είναι πολύ χαμηλό και οι επιχειρήσεις θα βρουν και πάλι τρόπο να παρακάμψουν τους κανόνες.
Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι η συμφωνία θα αναβαθμίσει το παγκόσμιο φορολογικό σύστημα για τη σύγχρονη εποχή. «Έχουμε τώρα μια σαφή πορεία προς ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, όπου οι μεγάλοι παγκόσμιοι παίκτες πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους όπου κι αν δραστηριοποιούνται» είπε.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ένας διακυβερνητικός οργανισμός, ηγείται των συνομιλιών για ένα ελάχιστο επιτόκιο εδώ και μια δεκαετία. Είπε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να επιφέρει επιπλέον φόρο ακόμη και 130 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, ενισχύοντας τις οικονομίες καθώς ανακάμπτουν από την Covid-19.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν επιδιώκει να εξαλείψει τον φορολογικό ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών, παρά μόνο να τον περιορίσει. Η φορολόγηση των εταιρειών θα ξεκινήσει από το 2023. Οι χώρες θα έχουν επίσης μεγαλύτερο περιθώριο φορολόγησης πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται εντός των συνόρων τους, ακόμη και αν δεν έχουν φυσική παρουσία εκεί.
Η κίνηση - η οποία αναμένεται να πλήξει τους ψηφιακούς γίγαντες όπως η Amazon και το Facebook - θα επηρεάσει επιχειρήσεις με παγκόσμιες πωλήσεις άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ και περιθώρια κέρδους άνω του 10%.
Το ένα τέταρτο των κερδών που αποκομίζουν πάνω από το όριο του 10% θα ανακατανεμηθεί στις χώρες όπου αποκτήθηκαν και φορολογήθηκαν.
«Είναι μια εκτεταμένη συμφωνία που διασφαλίζει ότι το διεθνές φορολογικό μας σύστημα είναι κατάλληλο σε μια ψηφιοποιημένη και παγκοσμιοποιημένη παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Ματίας Κόρμαν.
«Πρέπει τώρα να εργαστούμε γρήγορα και επιμελώς για να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική εφαρμογή αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης» πρόσθεσε
Τέσσερις χώρες - η Κένυα, η Νιγηρία, το Πακιστάν και η Σρι Λάνκα - δεν έχουν ακόμη προσχωρήσει στη συμφωνία.
Η νέα συμφωνία θα επισφραγιστεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G20 στην Ουάσινγκτον στις 13 Οκτωβρίου και στη συνέχεια στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της G20 στη Ρώμη στο τέλος του μήνα.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Τραγωδία στην Αθηνών - Λαμίας: Πώς έγινε το φρικτό τροχαίο με θύμα τον 22χρονο Σάκη
Καιρός: Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία «Αθηνά» το Σαββατοκύριακο
Μαρία Πολύζου: Συγκλονίζει η μαραθωνοδρόμος - «Με βίαζε ο πατέρας μου από τα 11»