«Ο Άσαντ δεν έχει λάβει μέτρα για την εφαρμογή του σχεδίου 'Αναν»

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά πως ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δεν έχει λάβει "τα απαραίτητα μέτρα" για την εφαρμογή του σχεδίου εξόδου από την κρίση το οποίο έχει καταρτίσει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν.

«Ο Άσαντ δεν έχει λάβει μέτρα για την εφαρμογή του σχεδίου 'Αναν»
1'


«Οι συλλήψεις και η βία συνεχίζονται και σήμερα στη Συρία», παρατήρησε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ. «Είναι ξεκάθαρο ότι ο Άσαντ δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή του σχεδίου Άναν» συμπλήρωσε ακόμη.

«Κρίνουμε (τον Άσαντ) από τις πράξεις του και όχι από τις υποσχέσεις του», υπογράμμισε η Νάλαντ ζητώντας να «διατηρηθεί η πίεση» στον Σύρο πρόεδρο. «Το γεγονός ότι οι συλλήψεις και οι βιαιότητες συνεχίζονται δεν είναι καλό σημάδι».

Στο μεταξύ σήμερα κατατέθηκε στην αμερικανική Γερουσία μία απόφαση με συμβολικό κυρίως χαρακτήρα που καταδικάζει τις βιαιότητες που διαπράττονται στη Συρία από την κυβέρνηση Άσαντ και το οποίο ζητεί να εξοπλιστεί η συριακή αντιπολίτευση.

Το κείμενο που παρουσίασαν οι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Τζον Μακέιν, Λίντσεϊ Γκράχαμ, Τζον Χέβεν και ο ανεξάρτητος Τζο Λίμπερμαν καταδικάζει «τις μαζικές ωμότητες που έχει διαπράξει η κυβέρνηση της Συρίας και υποστηρίζει το δικαίωμα των Σύρων στην αυτοάμυνα και την ασφάλεια».

Στο κείμενο αυτό οι Αμερικανοί γερουσιαστές υποστηρίζουν «τις εκκλήσεις των αράβων αξιωματούχων να παρασχεθούν στους Σύρους τα μέσα με τα οποία θα μπορέσουν να αμυνθούν εναντίον του Μπασάρ αλ Άσαντ και των δυνάμεών του, περιλαμβανομένης της παροχής όπλων».

Οι γερουσιαστές ζητούν ακόμη από την αμερικανική κυβέρνηση να λάβει «προληπτικά μέτρα» ώστε τα όπλα αυτά να μην πέσουν σε λάθος χέρια, όπως σε μέλη της αλ Κάιντα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή