Halloween: Ο κόσμος «τρόμαξε» και φέτος - Δείτε τις καλύτερες φωτογραφίες από όλο τον πλανήτη
Ανθρώπινοι σκελετοί, φαντάσματα και μάγισσες έκαναν και φέτος την καθιερωμένη τους «παρέλαση» για να τιμήσουν το Halloween, ένα παγκόσμιο πάρτι για μικρούς και μεγάλους, όπου το γέλιο και ο φόβος πάνε χέρι χέρι.
Κάθε βράδυ στις 31 Οκτωβρίου, τα παιδιά στην Αμερική και όχι μόνο γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας και ρωτώντας τους σπιτονοικοκύρηδες... «φάρσα ή κέρασμα». Εκείνοι με τη σειρά τους προσφέρουν ζαχαρωτά και κεράσματα για την ανάπαυση των ψυχών, σε μία παράδοση που χάνεται στα βάθη των αιώνων και τιμάται κάθε χρόνο ευλαβικά.
To Halloween έχει τις ρίζες του στην προχριστιανική κελτική γιορτή Samhain, η οποία γιορταζόταν τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου. Οι αρχαίοι Κέλτες πίστευαν ότι οι νεκροί επέστρεφαν στη γη και γιόρταζαν την…έλευσή τους με φωτιές και άλλες πρακτικές. Με αυτόν τον τρόπο τιμούσαν τους εκλιπόντες και έδιωχναν μακριά την κακή τύχη.
Στις γιορτές αυτές οι άνθρωποι ντύνονταν συχνά με κοστούμια, παριστάνοντας φαντάσματα και δαίμονες, σε μία παράδοση που αναβιώνει ακόμη και σήμερα.
Η χριστιανική εκκλησία δεν ενέκρινε την ειδωλολατρική γιορτή και προσπάθησε να την αντικαταστήσει με τη δική της, ορίζοντας την 1η Νοεμβρίου ως Ημέρα των Αγίων Πάντων.
Η ημέρα ωστόσο συνέχισε να γιορτάζεται με τον ίδιο τρόπο, με φωτιές και μασκαράδες. Οι άνθρωποι επισκέπτονταν τους γείτονές τους και λάμβαναν «κεράσματα», με αντάλλαγμα να προσευχηθούν για τις ψυχές των αγαπημένων τους. Οι επισκέπτες συχνά έλεγαν ένα αστείο ή έκαναν μια πράξη ως «φάρσα».
Οι Ιρλανδοί μετανάστες που ήρθαν στην Αμερική τη δεκαετία του 1840 για να γλιτώσουν από την πείνα, βοήθησαν στη διάδοση της παράδοσης, η οποία σύντομα εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη χώρα.
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ Samhain, οι μετανάστες επισκέπτονταν τα σπίτια των γειτόνων τους για να συγκεντρώσουν τρόφιμα και δώρα με την υπόσχεση ότι θα προσεύχονταν για τους νεκρούς.
Η παλαιότερη γνωστή χρήση της περίφημης φράσης «trick or treat» (φάρσα ή κέρασμα) έγινε το 1934 όταν μια εφημερίδα από το Πόρτλαντ του Όρεγκον δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικά με το πώς η τοπική νεολαία είχε κάνει πολλές φάρσες για το Halloween. Η φράση εμφανίστηκε τελικά σε ευχετήριες κάρτες και μέχρι τη δεκαετία του 1940 γενικεύθηκε.
Οι Ιρλανδοί έφεραν επίσης την παράδοση με τις σκαλισμένες φωτεινές, κολοκύθες ως τρόπο να αποκρούσουν τα κακά πνεύματα. Σύμφωνα με τον ιρλανδικό μύθο, τρομακτικά πρόσωπα έπρεπε να σκαλιστούν σε διάφορα λαχανικά για να τρομάξουν τον «Stingy Jack». Στην ιστορία που πέρασε ανά τους αιώνες, ο «τσιγκούνης Τζακ» πουλά την ψυχή του στον Διάβολο.
Αφού ξεγέλασε τον Σατανά, καταφέρνει να κρατήσει την ψυχή του, αλλά όταν πεθαίνει, ο Θεός δεν τον αφήνει να μπει στον παράδεισο. Ο θρύλος λέει ότι το πνεύμα του είναι παγιδευμένο ανάμεσα στον παράδεισο και την κόλαση, γι' αυτό άρχισαν να σκαλίζουν τα πρόσωπα για να τον τρομάξουν μακριά.
Την ημέρα του Ηalloween περιμένουν πώς και πώς εκτός απο τα παιδιά που την απολαμβάνουν δεόντως, oι ζαχαροπλάστες και άλλοι έμποροι ανά τον πλανήτη. Ο τζίρος σε γλυκά και ζαχαρωτά υπερβαίνει κατά πολύ τον αντίστοιχο των Χριστουγέννων, του Αγίου Βαλεντίνου και του Πάσχα.
Την τιμητική τους κάθε χρόνο τέτοια μέρα έχουν και οι ταινίες τρόμου, ενώ πολλά φιλμ έχουν για φόντο τους τη βραδιά του Halloween, από τη βουβή κωμωδία του 1904 Halloween Night at the Seminary, ως την πρόσφατη παρωδία Scary Movie.
Ταινία αναφοράς για τη γιορτή παραμένει το θρίλερ τρόμου Halloween, παραγωγής 1978, του μετρ Τζον Κάρπεντερ, με πρωταγωνιστές τους Ντόναλντ Πλέζανς και Τζέιμι Λι Κέρτις.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: «Θα δούμε πάνω από 5.500 κρούσματα» - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εισηγούνται οι ειδικοί
Φρίκη στην Ιαπωνία: Αυτός είναι ο «Τζόκερ» που αιματοκύλησε τρένο στο Τόκυο
The Voice: Η όμορφη αστυνομικός που εμφανίστηκε στο σόου – «Θέλετε να με συλλάβετε;» (videos)