Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Οι Έλληνες της Μποτσουάνα - Η ζωή 40 οικογενειών στη «χώρα των διαμαντιών»
Η Μποτσουάνα μπήκε στην καθημερινότητά μας μετά την είδηση για την μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη χώρα, η οποία στη συνέχεια ονομάστηκε «Όμικρον» - Ελάχιστοι από εμάς γνώριζαν ότι στην μακρινή αυτή χώρα της Αφρικής, ζούσαν Έλληνες – Αυτό έγινε γνωστό όταν ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στη χώρα, Γεράσιμος Σιούτας εμφανίστηκε στα ελληνικά ΜΜΕ – Μέσα από Newsbomb.gr ο κ. Σιούτας μιλάει για την ζωή των 40 οικογενειών Ελλήνων στη χώρα των διαμαντιών αλλά και την προσπάθειά τους να κρατήσουν ζωντανά τα έθιμα και τις παραδόσεις.
Για τη ζωή στην άγνωστη - στους περισσότερους από εμάς – Μποτσουάνα μίλησε στο Newsbomb.gr ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στη χώρα, Γεράσιμος Σιούτας. Σύμφωνα με όσα μας έκανε γνωστά στο νότιο άκρο της Αφρικανικής Ηπείρου ζουν περίπου 110 Έλληνες που παρά την απόσταση τους από την πατρίδα κρατούν γερά τα έθιμα και τις παραδόσεις.
Έλληνες δεύτερης και τρίτης γενιάς που μπορεί πλέον να μην μιλούν καλά τη γλώσσα όμως έχουν στην καρδιά τους την πατρίδα γνωρίζουν ο ένας τον άλλον, συναντιούνται και μιλούν με αγάπη για την πατρίδα Ελλάδα παρά το γεγονός ότι η ζωή τους πλέον είναι στη Μποτσουάνα.
«Στη Μποτσουάνα σήμερα ζουν 40 ελληνικές οικογένειας πρώτης, δεύτερης αλλά και τρίτης γενιάς. Συνολικά ήμαστε περίπου 110 άτομα. Όταν ήρθα το 1999 βρήκα Έλληνες και Κύπριους 60 και 70 ετών που είχαν έρθει πριν τον πόλεμο μαζί. Όσον αφορά τη γλώσσα οι κάτοικοι δεύτερης γενιάς μιλούν τα ελληνικά σπαστά καθώς δεν υπάρχει πλέον σχολείο (έκλεισε το 1994) και η κάθε οικογένεια μαθαίνει τα παιδιά της στο σπίτι. Επίσης δεν έχουμε εκκλησία αλλά γίνονται κάποιοι εορτασμοί αλλά και τις εθνικές επετείους μας», αναφέρει στο Newsbomb.gr ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στη χώρα, Γεράσιμος Σιούτας.
Και προσθέτει: «η ζωή εδώ είναι πολύ ήρεμη ωστόσο μετά την κρίση του 2008 η οικονομική κατάσταση στη χώρα επηρεάστηκε πολύ αφού έπεσαν οι πωλήσεις των διαμαντιών της. Μέχρι τότε είχε ανάπτυξη 9% κάτι που έχει αλλάξει στις μέρες μας.
Όσον αφορά τους Έλληνες, οι περισσότεροι ασχολούνται με τις κατασκευές. Επίσης, υπάρχουν πολλοί αρχιτέκτονες, μηχανικοί και ένας καθηγητής πανεπιστημίου ενώ οι παλιοί Έλληνες ασχολούνταν με το εμπόριο».
Τι συνέβη με την μετάλλαξη του κορονοϊού
Σύμφωνα με τον κ. Σιούτα όλα ξεκίνησαν όταν στις 7 Νοεμβρίου έφτασαν στη χώρα τέσσερις Ασιάτες διπλωμάτες και μετά τη διαδικασία ελέγχων, στις 11 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε ότι βρέθηκαν θετικοί στη μετάλλαξη «Όμικρον».
«Πέρα όμως από τα 4 αυτά κρούσματα, δεν έχουν εντοπιστεί άλλα στην περιοχή. Μάλιστα σε ενημέρωση του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε ότι έγινε ιχνηλάτηση των επαφών των διπλωματών και δεν έχει προκύψει κάποιο νέο κρούσμα», σημειώνει ο κ. Σιούτας.
Και προσθέτει: «Εδώ δεν έχει αλλάξει τίποτα και φυσικά δεν ισχύει ότι η μετάλλαξη ξεκίνησε από εδώ αφού οι διπλωμάτες ήταν περαστικοί. Μάλιστα τα ΜΜΕ στην χώρα αναφέρουν ότι ήταν Κινέζοι. Θεωρώ επίσης ότι τα μέτρα που έλαβε η Ευρώπη για τα ταξίδια είναι λίγο τραβηγμένα. Το ότι η Μποτσουάνα δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα των τεστ και βρέθηκε η μετάλλαξη δεν σημαίνει ότι ξεκίνησε και από δω. Στη νότια Αφρική υπάρχει έξαρση στο Γιοχάνεσμπουργκ στην επαρχεία Χαουτέν και στην Πρετόρια λόγω ταξιδιωτών από το αεροδρόμιο».
Λίγα λόγια για την Μποτσουάνα
Η Μποτσουάνα βρίσκεται στη νότια Αφρική. Έχει έκταση 581.730 τ. χλμ. και πληθυσμό 2.410.338 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2021 και είναι μια από τις πιο αραιοκατοικημένες χώρες στο κόσμο.
Οι πολίτες της Μποτσουάνα λέγονται Μπατσάνα (στον ενικό Μοτσάνα), ανεξαρτήτως εθνικότητας. Περίπου το 10% του πληθυσμού κατοικεί στην πρωτεύουσα Γκαμπορόνε.
Παλαιότερα βρετανικό προτεκτοράτο Μπετσουαναλάνδη, η Μποτσουάνα πήρε το όνομά της όταν έγινε ανεξάρτητη εντός της Κοινοπολιτείας στις 30 Σεπτεμβρίου 1966. Η οικονομία της χώρας είναι στενά συνδεδεμένη με την οικονομία της Νότιας Αφρικής και σε αυτήν κυριαρχούν τα ορυκτά (κυρίως διαμάντια), ο τουρισμός και η κτηνοτροφία.
Η χώρα είναι σε μεγάλο βαθμό επίπεδη και μέχρι το 70% καλύπτεται από την έρημο Καλαχάρι. Συνορεύει με τη Νότια Αφρική στα νότια και νοτιοανατολικά, τη Ναμίμπια στα δυτικά, τη Ζάμπια στα βόρεια και τη Ζιμπάμπουε στα βορειοανατολικά.
Μεγάλο μέρος της χώρας καλύπτεται από άγρια φύση και αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης. Το 1986 υπήρχαν έξι μεγάλα εθνικά πάρκα και 40 ελεγχόμενες οργανωμένες περιοχές για φωτογραφήσεις και έξι περιοχές για σαφάρι και κυνήγι.
Κάποτε η Μποτσουάνα ήταν μία από τις πιο φτωχές χώρες στο κόσμο, με κατά κεφαλήν εισόδημα περίπου 70 δολαρίων το χρόνο στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αλλά μεταμορφώθηκε σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του κόσμου, με κατά κεφαλήν εισόδημα περίπου 16.400 δολαρίων το χρόνο το 2013.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.