Φον ντερ Λάιεν: «Ξεκινάμε συζητήσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση»

Ξεκάθαρη ως προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ήταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Φον ντερ Λάιεν: «Ξεκινάμε συζητήσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση»
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
AP IMAGES
7'

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διάκειται θετικά απέναντι σε μία «συζήτηση» για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

«Η θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού απαιτεί κοινή προσέγγιση και χρειάζεται να γίνουν συζητήσεις», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Νομίζω πως είναι κατανοητό να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις τώρα. Πρέπει να δούμε πως μπορούμε να ενθαρρύνουμε μελλοντικά το σχέδιο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μια κοινή προσέγγιση και νομίζω πως πρέπει να συζητηθεί εκτενέστερα», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η κυρία φον ντερ Λάιεν, πρόσθεσε πως οι φόβοι που έχουν προκληθεί από την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, η οποία δείχνει πως είναι πιο μεταδοτική από την Δέλτα, επισπεύδει τις συζητήσεις του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Τι ισχύει σε Ευρώπη και ΗΠΑ - Οι δισταγμοί και οι αντιδράσεις

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός διχάζει την Ευρώπη, αλλά και τις ΗΠΑ όπου ομοσπονδιακό δικαστήριο μπλόκαρε χθες Τρίτη (30/11) την ενεργοποίηση της απόφασης του προέδρου Μπάιντεν, για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, τόσο στα νοσοκομεία, όσο και στα κέντρα υγείας της χώρας.

Οι ειδικοί κάνουν αγώνα δρόμου για να αναχαιτίσουν την πανδημία και να σταματήσουν τις μεταλλάξεις που «καλπάζουν», μετά και την εμφάνιση της νέας παραλλαγής «Όμικρον». Η συντριπτική πλειονότητα των χωρών ωστόσο δεν έχει κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για το γενικό πληθυσμό, μέτρο στο οποίο αντιδρούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που βγαίνουν στους δρόμους.

Μόλις πέντε χώρες στην ΕΕ έχουν καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ή/και τους εργαζόμενους σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης.

Iταλία

Η ιταλική κυβέρνηση ήταν από τις πρώτες που εισήγαγε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς. Από τις 25 Μαΐου, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης καλούνται να εμβολιαστούν διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναστολή εργασίας. Σύμφωνα με την ιταλική ιατρική ένωση FNOMCeO, πάνω από 2.000 γιατροί είχαν τεθεί σε αναστολή μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, αλλά περίπου 500 από αυτούς επέστρεψαν μετά την ανοσοποίησή τους.

Από τον Σεπτέμβριο, όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να επιδεικνύουν «το πράσινο πάσο» που μαρτυρά ότι έχουν αναρρώσει από τον ιό, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν να επιδείξουν αρνητικό τεστ τις προηγούμενες 48 ώρες. Το κράτος καλύπτει τα έξοδα των εξετάσεων για όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν για λόγους υγείας.

Γαλλία

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε ειδικές κατηγορίες εργαζόμενων έχει τεθεί σε εφαρμογή στη Γαλλία από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Δεν αφορά μόνο το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και επαγγέλματα όπως οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες.

Όπως ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι εργοδότες δεν μπορούν να απολύσουν άτομα που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, αλλά οι εργαζόμενοι μπορούν να βγουν σε αναστολή χωρίς αμοιβή. Διαμαρτυρίες κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη την Ευρώπη.

Bρετανία

Στις αρχές Νοεμβρίου, ο Βρετανός υπουργός Υγείας Σατζίντ Νταβίντ, ανακοίνωσε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα τεθεί σε ισχύ σε κρατικά νοσοκομεία και οίκους φροντίδας από τον Απρίλιο του 2022. Ορίζοντας μια αρκετά μακρινή ημερομηνία, ουσιαστικά αναγνώρισε ότι το προσωπικό θα αντισταθεί στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

Απέφυγε έτσι πιθανές ελλείψεις προσωπικού στην καρδιά του χειμώνα, εάν το μέτρο εφαρμοζόταν νωρίτερα. Η απαίτηση θα ισχύει μόνο για την Αγγλία και δεν σχεδιάζονται παρόμοια μέτρα στη Σκωτία, την Ουαλία ή τη Βόρεια Ιρλανδία.

Ισπανία

Η Ισπανία συζητά εάν θα εφαρμόσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους τους εργαζόμενους, όχι μόνο για εκείνους στον τομέα της υγείας. Η ισπανική εργοδοτική ένωση τάσσεται υπέρ του μέτρου, η υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάριας ωστόσο είναι αντίθετη. Ορισμένες αυτόνομες περιφέρειες έχουν προτείνει νομοσχέδια για την εισαγωγή υποχρεωτικού εμβολιασμού, αλλά δεν έχουν τεθεί σε ισχύ.

Η Γαλικία ήθελε να εισαγάγει ένα σύστημα «πράσινου πάσου» παρόμοιο με αυτό της Ιταλίας, αλλά απέσυρε την πρόταση όταν η κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη ζήτησε την εξέτασή του απο ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο.

«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν μπορεί να εφαρμοστεί εδώ. Θα παραβίαζε τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα» λέει ο πρώην δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Χόρχε Ροντρίγκες Θαπάτα . Η Ισπανία δεν έχει τη «νομική ομπρέλα» για να θέσει άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί σε lockdown ή να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, εξηγεί.

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, ομοσπονδιακό δικαστήριο μπλόκαρε χθες (30/11) την εντολή Μπάιντεν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών. Ομοσπονδιακός δικαστής στο Μιζούρι αποφάσισε να μπλοκάρει την ενεργοποίηση της απόφασης του Αμερικανού προέδρου, για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, τόσο στα νοσοκομεία, όσο και στα κέντρα υγείας των ΗΠΑ.

Η πρώτη αυτή απόφαση αφορούσε 10 αμερικανικές πολιτείες. Λίγες ώρες αργότερα, ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Λουιζιάνα αποφάσισε κατά της ενεργοποίησης των υποχρεωτικών εμβολιασμών για τους υγειονομικούς σε εθνικό επίπεδο.

Ο δικαστής αιτιολόγησε την απόφασή του, λέγοντας πως η εντολή Μπάιντεν παραβιάζει βασικές αρχές του Συντάγματος. Σύμφωνα με την εντολή που είχε δώσει ο Μπάιντεν, οι υγειονομικοί ήταν υποχρεωμένοι να έχουν εμβολιαστεί έστω και με την πρώτη δόση έως τις 6 Δεκεμβρίου και να έχουν κάνει τη 2η δόση έως τις 4 Ιανουαρίου.

Το παράδειγμα της Αυστρίας

Η Αυστρία έγινε πρόσφατα η πρώτη χώρα στην ΕΕ που επανέφερε το καθολικό lockdown, ενώ από την 1η Φεβρουαρίου ο εμβολιασμός στη χώρα θα είναι υποχρεωτικός. Όσοι αντιστέκονται στον εμβολιασμό στην ενδέχεται σύντομα να αντιμετωπίσουν αυστηρές τιμωρίες, σύμφωνα με ένα προσχέδιο του λεγόμενου νόμου περί προστασίας του εμβολιασμού που διέρρευσε στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse.

Εάν ψηφιστεί, η νομοθεσία, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τον Φεβρουάριο, θα ισχύει τόσο για τους πολίτες της Αυστρίας όσο και για τους μόνιμους κατοίκους της. Όσοι δε συμμορφωθούν, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 7 χιλιάδες ευρώ ή και αρκετές εβδομάδες φυλάκιση.

Πιο συγκεκριμένα εάν ένα άτομο αποτύχει να εμφανιστεί, τότε θα κληθεί άλλη μια φορά μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες. Εάν αγνοηθεί και το δεύτερο επίσημο αίτημα, το άτομο θα αντιμετωπίσει πρόστιμο 3.600 ευρώ (ή φυλάκιση τεσσάρων εβδομάδων). Το πρόστιμο θα αυξηθεί σε 7.200 ευρώ για όσους είχαν ήδη λάβει δύο φορές πρόστιμο για παραβίαση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες

Το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού προκαλεί έντονες αντιδράσεις, Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εντός και εκτός ΕΕ διαδήλωσαν και εξακολουθούν να διαδηλώνουν ενάντια στα νέα μέτρα και την υποχρωτική ανοσοποίηση.

Στην Ιταλία, 300 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν προσφύγει κατά της κυβέρνησης στα δικαστήρια. Στα μέσα Οκτωβρίου, λιμενεργάτες στην Τεργέστη απέκλεισαν το λιμάνι, προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση να τερματίσει την πολιτική του «πράσινου πάσου» ή τουλάχιστον να εισαγάγει δωρεάν τεστ. Η αστυνομία διέλυσε τον αποκλεισμό, αλλά οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σε όλη την Ευρώπη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυκά Νερά: Πώς αντέδρασε ο πιλότος όταν έμαθε για την αλλαγή του επωνύμου της Λυδίας

Συγκλονίζει ο Νίκος Στραβελάκης μέσα από το νοσοκομείο: Έτσι με χτύπησε ο κορονοϊός

Το αντισυνταγματικό πρόστιμο των 100 ευρώ, οι πονοκέφαλοι για την ΑΑΔΕ και ο κίνδυνος για το Δημόσιο

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή