Τουρκία: Καταρρέει η οικονομία - Σπασμωδικές κινήσεις από τον Ερντογάν για να «διασωθεί»
Σε «ελεύθερη πτώση» βρίσκεται η τουρκική οικονομία, με την κεντρική τράπεζα της χώρας να πουλά συνάλλαγμα για να συγκρατήσει την υποτίμηση της λίρας.
Συγκεκριμένα, μόλις ξεκίνησε την ομιλία του την Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην ΚΟ του κόμματος του, η κεντρική τράπεζα επίσημα ανακοίνωσε ότι επεμβαίνει στην αγορά και πουλά συνάλλαγμα για να συγκρατήσει την υποτίμηση της τουρκικής λίρας.
Πράγματι για κάποιες ώρες η τούρκικη λίρα ανατιμήθηκε σχεδόν 3%. Ωστόσο οικονομικοί αναλυτές εκτίμησαν ότι οι απώλειες είναι τόσο μεγάλες από το προηγούμενο διάστημα, που η πώληση αυτή δεν ωφελεί σε τίποτα ενώ κάνουν λόγο για οικονομικό αδιέξοδο στην χώρα.
Από την πλευρά του, ο Ερντογάν δείχνει να επιμένει στην πολιτική του, υποστηρίζοντας ότι θα πετύχει με αυτόν τον τρόπο την οικονομική ανάπτυξη: «O Tαγίπ Ερντογάν όσα είπε χθες τα ίδια λέει και σήμερα. Όλη η υφήλιος γνωρίζει πως με ενοχλούν τα υψηλά επιτόκια .Δεν ήμουν ποτέ υπέρ των επιτοκίων, ούτε χθές κα ούτε θα ειμαι υπερ των επιτοκίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η τουρκική λίρα «βυθίζεται» και ο λαός της Τουρκίας πεινάει
Το βράδυ της Πέμπτης η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε εκ νέου, με τον τουρκικό λαό να είναι οργισμένος με την πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς πνίγεται στα χρέη και στην φτώχεια. Χαρακτηριστικό της αστάθειας στην τουρκική οικονομία είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια που έχει περάσει η Τουρκία στο προεδρικό σύστημα, έχει αλλάξει 4 φορές ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, ενώ σε 13 μήνες έχουν αναλάβει υπουργοί Οικονομικών τρία διαφορετικά πρόσωπα.
Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, πολίτες και μαγαζάτορες εκφράζουν την αγανάκτησή τους. «Ο κόσμος πεθαίνει της πείνας. Ο Ερντογάν να βγει στον δρόμο να δει την κατάσταση του λαού. Πεινάει ο κόσμος», δηλώνει ένας απεγνωσμένος Τούρκος πολίτης. Έπειτα ένας πωλητής τυριών, απογοητευμένος λέει πως «ο κόσμος παλιά ερχόταν εδώ για να αγοράσει φθηνά, τώρα δεν έχει νόημα».
Ένας πωλητής κουλουριών ανέφερε πως οι περισσότεροι πελάτες του είναι πλέον ξένοι, καθώς οι η τιμή του έχει φτάσει πλέον στις 3,5 λίρες. «Ο κόσμος παραπονιέται, αυξήσεις έρχονται σε όλα. Μία φιάλη υγραερίου πήγε από τις 25 στις 40 λίρες», λέει άλλος πωλητής.
«Καρατομήθηκε» ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών
Ο Τούρκος πρόεδρος, σε μια απέλπιδα προσπάθεια αναστροφής του οικονομικού κλίματος, διόρισε την Τετάρτη το βράδυ νέο υπουργό Οικονομικών, την ώρα που ο πληθωρισμός καταγράφει αλματώδη αύξηση.
Έτσι λοιπόν, με προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα που δημοσιοποιήθηκε τα μεσάνυχτα,ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών Λουτφί Έλβαν με τον υφυπουργό του Νουρεντίν Νεμπάτι.
Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, ο Τούρκος πρωθυπουργός αποδέχθηκε την παραίτηση που του υπέβαλε ο Λ. Έλβαν και διόρισε στη θέση του τον Νεμπάτι. Ωστόσο, πληροφορίες από τα τουρκικά μέσα θέλουν τον Ελβάν να εξαναγκάστηκε σε παραίτηση καθώς διαφωνούσε με την ακολοθούμενη από τον Ερντογάν πολιτική.
Νουρετίν Νεμπατί: Οι πρώτες δηλώσεις του νέου «τσάρου» της τουρκικής Οικονομίας και το παρασκήνιο
Ο νέος «τσάρος» της Τουρκίας με tweet του έκανε τις πρώτες του δηλώσεις. «Κύριέ μου, να είναι εύκολο, μην είναι δύσκολο, Κύριέ μου να είναι καλό. Δείξε μας την αλήθεια, κάνε μας επιτυχημένους. Κύριέ μου κάνε με ικανό να ανταπεξέλθω στη θέση του Υπουργού Οικονομικών, στην οποία με όρισε ο Πρόεδρός μας δείχνοντάς μου εμπιστοσύνη, αξίωσε με να δικαιώσω την επιλογή του», ανέφερε στο tweet του.
Ποιος είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών
Ο νέος υπουργός Οικονομικών ασχολείται με την κλωστοϋφαντουρία, είχε στο παρελθόν δικό του βενζινάδικο και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την πολιτική. Είναι στενός φίλος και συνεργάτης του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρού του Τούρκου Προέδρου και γι’ αυτό αρκετοί στην Τουρκία κάνουν λόγο για «επιστροφή του γαμπρού».
Γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1964 στο Βιρανσεχίρ της Σανλιούρφα. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και έκανε το μεταπτυχιακό του στις Διεθνείς Σχέσεις.
Υποστηρίζει την πολιτική του Ερντογάν και στον λογαριασμό του στο Twitter, είχε εξαγγείλει τους στόχους που θα πρέπει να έχει η Τουρκία. Συγκεκριμένα είχε γράψει ότι στόχος της Τουρκίας είναι το χαμηλό επιτόκιο, ο υψηλός όγκος παραγωγής, η υψηλή απασχόληση, οι υψηλές εξαγωγές, το χαμηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και το χαμηλό εξωτερικό χρέος.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.