ΠΟΥ: Υποχρεωτικός εμβολιασμός μόνο ως «ύστατη λύση» λέει ο Κλούγκε

Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού είναι «απολύτως ύστατη λύση» δηλώνει ο επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη
Μόνο ως ύστατη λύση προκρίνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
A.P
5'

Οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού είναι «απολύτως ύστατη λύση», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε.

«Οι εντολές αναφορικά με τον εμβολιασμό είναι απολύτως ύστατη λύση και μπορούν να εφαρμοστούν μόνο όταν έχουν εξαντληθεί όλες οι άλλες εφικτές εναλλακτικές για τη βελτίωση της χρήσης των εμβολίων», δήλωσε ο Κλούγκε.

Ο Χανς Κλούγκε, ζήτησε επίσης την καλύτερη προστασία των παιδιών, ηλικίας 5 έως 14 ετών, που είναι αυτή τη στιγμή η ηλικιακή ομάδα που προσβάλλεται περισσότερο απο την ασθένεια.

Για να αποφευχθεί το κλείσιμο των σχολείων και η επιστροφή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, το ευρωπαϊκό παράρτημα του οργανισμού συμβουλεύει την ενίσχυση των τεστ στα σχολεία και το ενδεχόμενο εμβολιασμού των μαθητών.

«Η χρήση μασκών και αερισμού, καθώς και οι τακτικές δοκιμές, θα πρέπει να είναι ο κανόνας σε όλα τα δημοτικά σχολεία και ο εμβολιασμός των παιδιών θα πρέπει να συζητείται και να εξετάζεται σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να προστατεύονται τα σχολεία», δήλωσε Κλούγκε.

Η Αυστρία θα εφαρμόσει υποχρεωτικό εμβολιασμό του πληθυσμού από τον Φεβρουάριο, ενώ το θέμα τίθεται σήμερα υπό συζήτηση στην Bundestag.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε πρόσφατα για το θέμα με τα γραφεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που μέσω του εκπροσώπου Τύπου Wynne Boelt ξεκάθάρισε πως ειναι κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, χαρακτηρίζοντάς την «τιμωρητική μέθοδο».

Η υποχρεωτικότητα είναι μια «τιμωρητική πράξη»

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτιμά να γίνονται οι εμβολιασμοί χωρίς την χρήση του μέτρου της υποχρεωτικότητας. Τα εμβολιαστικά προγράμματα σε μερικές χώρες είναι υποχρεωτικά εδώ και χρόνια και έχουν αποδειχτεί πλήρως επιτυχημένα. Πριν φτάσουμε στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, θα πρέπει να έχουν εξαντληθεί όλα τα μέσα ενημέρωσης της κοινότητας, ακόμη και ανάμεσα σε εκείνες με διαφορά κουλτούρας. Θα πρέπει να υπάρχει άμεση και εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία των εμβολιασμών και στα οφέλη τους. Φυσικά σε αυτή τη φάση της πανδημίας, θα πρέπει να παρθούν ειδικά μέτρα ώστε να προστατεύσουμε τη δημόσια υγείας.

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να αποφασιστούν με βάση τον δημόσιο διάλογο ώστε να γίνουν κατανοητές οι ανάγκες, οι προοπτικές και οι προσδοκίες από τον πληθυσμό. Οι τοπικές αποφάσεις είναι διφορούμενες, από την άποψη πως ότι είναι αποδεκτό από την μια κοινωνία, δεν σημαίνει πως θα γίνει και αποδεκτό από την άλλη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι ενάντια στη χρήση οποιουδήποτε τιμωρητικού μέτρου, το οποίο θα επιβάλλει τον εμβολιασμό. Αν αποφασιστεί η υποχρεωτικότητα σε παγκόσμια κλίμακα, τότε θα εξαιρεθούν τα παιδιά κάτω των 18 ετών, καθώς θα μειωθεί η πρόσβαση σε δόσεις για άτομα που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τα εμβόλια

Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε την στοχευμένη υποχρεωτικότητα με την γενική. Η στοχευμένη υποχρεωτικότητα επηρεάζει εκείνους που εργάζονται σε υψηλού ρίσκου επαγγέλματα, όπως οι δομές υγείας. Η γενική υποχρεωτικότητα έχει αντίκτυπο σε όλο τον πληθυσμό. Η υποχρεωτικότητα, μπορεί να οδηγήσει στον στιγματισμό ήδη περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων. Σημαντικά εμπόδια είναι η απομόνωση, η ηλικία, η γλώσσα αλλά και η γεωγραφική κάλυψη. Αυτοί οι παράγοντες πρέπει να τεθούν σοβαρά υπόψη από τις τοπικές κοινότητες οι οποίες θέλουν να χρησιμοποιήσουν την υποχρεωτικότητα ως στρατηγική εμβολιασμού.

Κάτω από σοβαρές και ιδιαίτερες περιστάσεις, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η υποχρεωτικότητα ως τελευταία επιλογή, με την προϋπόθεση πως δεν καταπατά τους εθνικούς νόμους και κανονισμούς αλλά και να νομικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Είναι σημαντικό να επαναλάβουμε πως δεν υπάρχει μια πολιτική που να τα χωράει όλα. Κάθε χώρα είναι αντιμέτωπη με διαφορετικό επιδημιολογικό φορτίο, με διαφορετικές συνθήκες και γεγονότα».

«Το εμβόλιο δεν είναι το μοναδικό όπλο, απαραίτητη η μάσκα και οι αποστάσεις»

Την ώρα που η αναμνηστική, τρίτη δόση έχει μπει πλέον στην καθημερινότητα όλης της υφηλίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζει πως δεν είναι το μοναδικό όπλο που μπορεί να μας κρατήσει ασφαλείς.

«Η παρακολούθηση, τα τεστ, ο εντοπισμός του κρούσματος, η καραντίνα και η περίθαλψη είναι απαραίτητα στην μάχη κατά της πανδημίας όπως και οι μάσκες, οι αποστάσεις, η αποφυγή του συνωστισμού τόσο σε ανοιχτούς όσο και σε κλειστούς χώρους έχουν δείξει πως είναι μια βάση στην οποία μπορούμε να παλέψουμε.

Έχουμε τα εργαλεία να θέσουμε την πανδημία υπό έλεγχο αλλά μόνο αν αυτά τα εργαλεία τα χρησιμοποιούμε για καιρό. Τα εμβόλια, όσο ασφαλή και αποτελεσματικά και αν είναι, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα μόνα τους. Η άμεση διάγνωση είναι κρίσιμη για να φέρει το τέλος της πανδημίας.

Ωστόσο όλα αυτά τα «ργαλεία θα έχουν αποτέλεσμα, αν εφαρμόζονται ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο. Προφανώς και ένα δυνατό Σύστημα Υγείας πρέπει να τα παρέχει όλα αυτά».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Τσουμάνης: Σοκάρουν τα τελευταία SMS πριν αυτοκτονήσει - «Έχω πάρει την απόφασή μου κόουτς»

Τραγωδία στο Νέο Ηράκλειο: Σκότωσε την αδερφή του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε

Πουλήθηκε το σπίτι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Γλυφάδα

Γιώργος Τράγκας: Κρίσιμο το διήμερο για την υγεία του