Mετάλλαξη Όμικρον: Οι κυβερνήσεις στην ΕΕ εξετάζουν αυστηρότερα μέτρα ελέγχου, οι πολίτες αντιδρούν

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιχειρούν να θωρακίσουν τους πολίτες τους απέναντι στη μετάλλαξη Όμικρον, τα νέα μέτρα ωστόσο και οι διαρκείς περιορισμοί έχουν κουράσει τους πολίτες.

Νέα μέτρα λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατά του κορονοϊού
Νέα μέτρα λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κατά του κορονοϊού
ΑΡ
5'

Με την παραλλαγή Όμικρον να εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς στην Ευρώπη, η γαλλική κυβέρνηση προσπαθεί να μετατρέψει το δελτίο υγείας Covid-19 σε πάσο εμβολιασμού.

Τα νέα μέτρα θα περιορίσουν την πρόσβαση σε ορισμένους δημόσιους χώρους μόνο σε όσους αποδεικνύουν ότι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από την ασθένεια. Αυτό το σύστημα έχει ήδη εφαρμοστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά έχει πυροδοτήσει διαμάχες….

Το υγειονομικό πάσο Covid-19 εισήχθη στη Γαλλία στις αρχές Ιουνίου για να «βοηθήσει τους Γάλλους να επιστρέψουν σε μια κανονική ζωή, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τους κινδύνους μόλυνσης».

Τα «διαβατήρια» αυτά – προϋπόθεση για την πρόσβαση σε καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, θέατρα, ακόμη και μετακινήσεις μεγάλων αποστάσεων – μπορούν να ληφθούν εάν οι άνθρωποι αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί ή εάν υποβάλουν αρνητικό τεστ. Αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει.

Σύμφωνα με ένα νέο σύστημα που προτείνει η γαλλική κυβέρνηση, η παρουσίαση ενός αρνητικού τεστ για την Covid-19, που γίνεται εντός 24 ωρών, δεν θα πληροί πλέον τα κριτήρια υγειονομικής επιτυχίας. Μόνο άτομα που παρουσιάζουν αποδεικτικά εμβολιασμού ή ανάρρωσης από τον Covid-19 θα μπορούν να αποκτήσουν το πάσο.

Αυτή η μεταρρύθμιση, την οποία η κυβέρνηση ελπίζει να εγκρίνει και να εφαρμόσει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, δοκιμάζεται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Τσεχική Δημοκρατία.

Γερμανία: Από μοντέλα «3G» σε «2G»

Στις 18 Νοεμβρίου, η τότε καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε την ενίσχυση των μέτρων για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της Covid-19 και τη μείωση της πίεσης στα νοσοκομεία. Η Γερμανία εισήγαγε τον κανόνα 2G, για όσους έχουν εμβολιαστεί («geimpfte») ή εκείνους που έχουν αναρρώσει («genesene») από την ασθένεια.

Αλλά αυτός ο κανόνας δεν εφαρμόστηκε ομοιόμορφα σε ολόκληρη τη χώρα. Κάθε περιφέρεια έπρεπε να τον επιστρατεύσει μόλις το όριο νοσηλείας ξεπερνούσε τους τρεις ασθενείς με Covid-19 ανά 100.000 κατοίκους.

Όταν το ποσοστό νοσηλείας υπερβαίνει τους έξι ασθενείς ανά 100.000 κατοίκους, εφαρμόζεται μια ακόμη πιο περιοριστική προσέγγιση: 2G+, η οποία απαιτεί αντιγονικό τεστ που γίνεται λιγότερο από 24 ώρες ή αρνητικό PCR σε λιγότερο από 48 ώρες επιπλέον της απόδειξης εμβολιασμού ή ανάρρωσης. Αυτό το σύστημα ισχύει για πρόσβαση σε εστιατόρια, μπαρ, ξενοδοχεία, πολιτιστικές δραστηριότητες και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ο κανόνας 3G, ο οποίος απαιτεί απόδειξη εμβολιασμού, ανάρρωσης ή αρνητικό τεστ («getestet») που έγινε τις τελευταίες 24 ώρες, ισχύει για τον χώρο εργασίας.

Αυστρία, Εσθονία, Τσεχία: Εθνικό δελτίο εμβολίων

Η Αυστρία έχει εφαρμόσει αυστηρά υγειονομικά μέτρα από τότε που η εκτόξευση των κρουσμάτων ανάγκασε τη χώρα να εφαρμόσει νέα μέτρα lockdown στο τέλος Νοεμβρίου.

Από τις 12 Δεκεμβρίου, όταν ξεκίνησε η άρση του lockdown, ο κανόνας 2G εφαρμόζεται πανεθνικά. Μόνο άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει τους τελευταίους έξι μήνες μπορούν να επισκέπτονται εστιατόρια, ξενοδοχεία, καταστήματα και να έχουν πρόσβαση σε κοινοτικά κέντρα και αθλητικές αίθουσες. Οι μάσκες FFP2, που προσφέρουν ανώτερη προστασία, είναι επίσης υποχρεωτικές σε τέτοιους χώρους.

Όπως και στη Γερμανία, άτομα χωρίς έγκυρο πιστοποιητικό 2G εξακολουθούν να μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους, υπό την προϋπόθεση ότι παρουσιάζουν αρνητικό τεστ. Οι υπόλοιποι υποχρεούνται να μείνουν σπίτι εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις (αγορές απαραίτητων, οικογενειακές υποχρεώσεις, έκτακτη ανάγκη υγείας κ.λπ.).

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Εσθονίας, της Λετονίας, της Τσεχίας, της Ιρλανδίας και της Μάλτας, επέλεξαν επίσης ένα εθνικό πάσο εμβολιασμού. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό απαιτείται από την ηλικία των 12 ετών σε ορισμένες χώρες (Μάλτα και Εσθονία), 15 ετών (Αυστρία) ή μερικές φορές μόνο μετά την ηλικία των 18 ετών (Γερμανία).

Οι αντιδράσεις στα νέα μέτρα

Από την εισαγωγή του συστήματος 2G στη Γερμανία, διαμαρτυρίες κατά του νέου συστήματος έχουν ξεσπάσει σε ολόκληρη τη χώρα με τους διαδηλωτές να ισχυρίζονται ότι οι νέοι κανόνες περιορίζουν την ατομική ελευθερία. Ορισμένες διαδηλώσεις, όπως εκείνες της 18ης Δεκεμβρίου στο Αμβούργο και το Ντίσελντορφ, συγκέντρωσαν αρκετές χιλιάδες άτομα.

. «Φυσικά, αυτό το μέτρο είναι πηγή απογοήτευσης μετά από δύο χρόνια πανδημίας...αλλά όταν οι Γερμανοί απαντούν σε δημοσκοπήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία υποστηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης. Το ένα τρίτο των Γερμανών θα ήθελε ακόμη και να δει αυτά τα μέτρα να προχωρήσουν περισσότερο», λέει η ανταποκρίτρια του FRANCE 24 Emmanuelle Chaze στη Γερμανία.

Στην Αυστρία, επίσης, τα σκληρά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση έχουν πυροδοτήσει την οργή του κοινού, με δεκάδες χιλιάδες διαδηλώσεις στη Βιέννη στα μέσα Δεκεμβρίου.

Αν και αυτή η αντιπολίτευση είναι μειοψηφία, έχει πλέον ενοποιηθεί σε ένα πολιτικό κόμμα: το «Menschen Freiheit Grundrechte MFG (Άνθρωπος, Ελευθερία, Θεμελιώδη Δικαιώματα). Δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 ως αντίδραση στα μέτρα υγείας και έκτοτε κατάφερε να κερδίσει έδρες στις περιφερειακές εκλογές.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Στερεύει από μαχητικά η Τουρκία: Στέλνει drones στο Αιγαίο – Απάντηση της HAF και βλέμμα στο μέλλον

Μετάλλαξη Όμικρον: Καλό… Πάσχα και καλό καλοκαίρι – Πότε θα ξεμπερδέψουμε με την πανδημία;

Survivor: «Μπάρμπα μήπως τη γουστάρεις;», είπε στον Βαλάντη για τη Μυριέλλα παίκτης των Μαχητών!

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή