Ρομπέρτα Μέτσολα: Ποια ειναι η νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Η 3η γυναίκα στην ιστορία
Η συντηρητική πολιτικός Ρομπέρτα Μέτσολα απο τη Μάλτα ανέλαβε το τιμόνι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ημέρα των γενεθλίων της. Διαδέχεται τον Ιταλό πολιτικό και δημοσιγράφο Νταβίντ Σασόλι που έφυγε απο τη ζωή στις 11 Ιανουαρίου
Η Ρομπέρτα Μέτσολα είναι μόλις η τρίτη γυναίκα επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η πολιτικός απο τη Μάλτα έκανε πάντα σαφές ότι, για εκείνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένας πολύπλοκος γραφειοκρατικός θεσμός, αλλά ένα «πραγματικό πάθος».
Θεωρεί οπως ξεκαθαρίζει σε κάθε ευκαιρία οτι οι «27» είναι ένα μπλοκ σε κρίση, αλλά ένα μέρος, όπου ενισχύονται οι ευρωπαϊκές αξίες και ο ενθουσιασμός για το θεσμό που αναδύθηκε από τις στάχτες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η νέα πρόεδρος του Ευροκοινοβουλίου -που εξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία, λαμβάνοντας 458 ψήφους σε σύνολο 616- καλείται να αποδείξει πλέον ότι μπορεί να κάνει τα λόγια της πράξη.
Η Μέτσολα εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου — την ίδια μέρα που έκλεισε τα 43 της χρόνια. Η εκλογή της είναι ένα ευπρόσδεκτο δώρο γενεθλίων για τη Μαλτέζα βουλευτή, δεν προκάλεσε ωστόσο έκπληξη, καθώς θεωρούνταν φαβορί εδώ και καιρό.
Σε κοινή συμφωνία, οι τρεις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές κοινοβουλευτικές ομάδες — το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και η ομάδα Ανανεώστε την Ευρώπη (Renew Europe)— αποφάσισαν ότι ένας συντηρητικός εκπρόσωπος θα αναλάβει τη θέση στο ενδιάμεσο.
Το Εθνικιστικό Κόμμα της Μάλτας στο οποίο ανήκει η Μετσόλα είναι μέρος της κεντροδεξιάς ομάδας ΕΛΚ και η ίδια αποτελούσε εδω και καιρό την προφανή επιλογή, καθώς χαίρει εκτίμησης σε όλα τα κόμματα και έχει γίνει γνωστή ως γεφυροποιός.
Ο συνάδελφός της Μαλτέζος ευρωβουλευτής Ντέιβιντ Κάσα, συνόψισε: «Όλοι έχουμε συνηθίσει στη διαίρεση και την κρίση. Η άνοδος και η δημοτικότητα της Ρομπέρτα αποδεικνύουν ότι είναι ακόμα δυνατό να ασκείς πολιτική μέσω συναίνεσης». Τη γνωρίζει από τα φοιτητικά τoyς χρόνια στη Μάλτα. Από τότε λέει η αποφασιστικότητα και η φιλοδοξία της την έκαναν να ξεχωρίζει.
Οι δυό τους μάλιστα είχαν πρωτοστατήσει στην εκστρατεία για την ένταξη της Μάλτας στην ΕΕ το 2004. Η Mετσόλα άλλωστε έχει πει επανειλημμένα ότι αυτός ο στόχος ήταν που πυροδότησε τον πολιτικό της ακτιβισμό και την έκανε να περνά λιγότερο χρόνο στη βιβλιοθήκη σπουδάζοντας νομικά.
Η Μαλτέζος πολιτικός είναι μόλις η τρίτη γυναίκα επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ακολουθώντας τα βήματα των Γάλλων προκατόχων της Σιμόν Βιλ και Νικόλ Φονταίν.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το νομοθετικό όργανο της ΕΕ, που εκπροσωπεί τα 450 εκατομμύρια των πολιτών του μπλοκ. Εκλέγεται απευθείας από τους ψηφοφόρους της ΕΕ κάθε πέντε χρόνια. Έχει την έδρα του στο Στρασβούργο της Γαλλίας
Η Μετσόλα είχε αποτύχει να εκλεγεί δύο φορές
Δύο προεκλογικά βίντεο που κυκλοφόρησε η ομάδα του ΕΛΚ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενόψει των εκλογών δείχνουν το πώς θέλει να την αντιλαμβάνονται η Μετσόλα: Ώς ένα άτομο που εμπνέεται από τις δυνατές γυναίκες και θέλει να εμπνέει τους άλλους.
Είναι μητέρα τεσσάρων αγοριών και όπως έχει πει κάνει...ταχυδακτυλουργικά για να ισορροπήσει ανάμεσα στην οικογένεια και την καριέρα. Δηλώνει ωστόσο μαχήτρια που δεν τα παρατάει όταν πιστεύει σε κάτι.
Την ίδια στιγμή έχει γνωρίσει την αποτυχία. Η Μέτσολα κατάφερε να εκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2013, έχοντας αποτύχει δύο φορές. Από τότε, βίωσε γρήγορη άνοδο. Το 2020, έγινε μία από τις πρώτες αντιπροέδρους του κοινοβουλίου της ΕΕ. Ως μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, έχει υπερασπιστεί το δικαίωμα ασύλου στην ΕΕ.
Μετά τη δολοφονία της συμπατριώτισσάς της, της δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίζια , η Μετσόλα κάλεσε την κυβέρνηση της Μάλτας να διασφαλίσει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και να καταπολεμήσει τη διαφθορά.
Καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συχνά αγωνίζεται να βρει κοινό έδαφος με τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τόλμη είναι σίγουρα ένα χαρακτηριστικό που θα μπορούσε να βοηθήσει στην προώθηση των συμφερόντων του κοινοβουλίου.
Η στάση της κατά των αμβλώσεων
Η Ρομπέρτα Μέτσολα εξασφάλισε ευρεία συναίνεση αρκετοί ωστόσο ειδικά στους κόλπους των Πρασίνων και την Αριστερά - δεν είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι για τον ηγετικό της ρόλο .
Οι επικριτές της τονίζουν τη στάση της κατά των αμβλώσεων. Η Μαλτέζα πολιτικός καταψήφιζε πάντα τα ψηφίσματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ζητούσαν από τις χώρες της ΕΕ να νομιμοποιήσουν τις αμβλώσεις.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
ΕΥΑΘ: Αυτή είναι η επίσημη εξήγηση για τους απόκοσμους ήχους στη Θεσσαλονίκη
Ευρωβουλή: Nέα πρόεδρος η Ρομπέρτα Μετσόλα
Τζώρτζης Μονογυιός: Συγκλονιστικές εικόνες με τα εγκαύματα του φίλου του που τον απεγκλώβισε
Survivor Spoiler 18/1: Αποχωρεί και αλλάζουν τα δεδομένα (video)