Βασίλισσα Ελισάβετ: Δέχομαι την Καμίλα για βασίλισσα όταν ο Κάρολος ανέβει στον θρόνο
Η βασίλισσα Ελισάβετ ανακοίνωσε ότι θέλει η Καμίλα, η Δούκισσα της Κορνουάλης, να γίνει γνωστή ως βασίλισσα όταν ο πρίγκιπας Κάρολος γίνει βασιλιάς.
Σε ένα μήνυμα για την 70ή επέτειο της βασιλείας της, η βασίλισσα είπε ότι ήταν η «ειλικρινής επιθυμία» της να αποκτήσει η Καμίλα αυτόν τον τίτλο.
Υπήρχαν προτάσεις ότι η Καμίλα θα ήταν «πριγκίπισσα». Αλλά το πλατινένιο μήνυμά της για το Ιωβηλαίο λέει: «Όταν έρθει εκείνη η ώρα, η Καμίλα θα πρέπει να γίνει η Βασίλισσα».
Ένας εκπρόσωπος του Clarence House είπε ότι ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η Δούκισσα της Κορνουάλης «συγκίνησαν και τιμήθηκαν» από τα λόγια της βασίλισσας.
Το μήνυμα της Βασίλισσας, που σηματοδοτεί την άνοδό της στον θρόνο το 1952, αντιμετωπίζει άμεσα το άλυτο ζήτημα του μελλοντικού τίτλου της Δούκισσας της Κορνουάλης.
«Είναι ειλικρινής επιθυμία μου όταν έρθει εκείνη η ώρα, η Camilla να γίνει γνωστή ως Queen Consort», γράφει.
Το «Queen Consort» αναφέρεται στη σύζυγο ενός κυβερνώντος βασιλιά και θα σήμαινε «Queen Camilla» ως μελλοντικός τίτλος της.
Το συνηθισμένο προηγούμενο θα ήταν να γινόταν αυτόματα Βασίλισσα όταν ο Κάρολος ήταν βασιλιάς, αλλά λόγω της αβεβαιότητας για την κοινή γνώμη είχε προταθεί ότι η Καμίλα θα μπορούσε να είναι γνωστή ως «Πριγκίπισσα».
Αυτή ήταν η επίσημη θέση όταν ο πρίγκιπας Κάρολος παντρεύτηκε την Καμίλα το 2005.
Η παρέμβαση της Βασίλισσας σημαίνει ότι οποιοδήποτε εμπόδιο στο να γίνει η Καμίλα Βασίλισσα είναι απίθανο, ανοίγοντας το δρόμο για να έχει έναν πλήρως ανεπτυγμένο βασιλικό ρόλο δίπλα στον Κάρολο.
Η προσωπική υποστήριξη της Βασίλισσας ακολουθεί την πρωτοχρονιάτικη ανακοίνωσή της ότι η Καμίλα θα γινόταν μέλος του Τάγματος της Ζαρτιέρας - του υψηλότερου τάγματος ιπποτισμού.
Η Camilla, ηλικίας 74 ετών, έχει εμπλακεί όλο και περισσότερο στις δικές της αιτίες και συμφέροντα, συμπεριλαμβανομένων φιλανθρωπικών οργανώσεων που υποστηρίζουν θύματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης.
Δημόσια υπηρεσία
Το ενταξιακό μήνυμα, που εκδόθηκε από το κτήμα της στο Σάντρινγκχαμ στο Νόρφολκ, ανέφερε ότι η βασίλισσα κράτησε ακόμα την υπόσχεση για μια ζωή δημόσιου καθήκοντος, που αρχικά είχε δοθεί το 1947 όταν ήταν 21 ετών, «ότι η ζωή μου θα είναι πάντα αφοσιωμένη στην υπηρεσία σας».
Σκέφτηκε πόσα είχε κερδίσει από την υποστήριξη που έδωσε «ανιδιοτελώς» ο πρίγκιπας Φίλιππος και ευχαρίστησε την καλή θέληση που της έδειξαν «όλες οι εθνικότητες, οι θρησκείες και οι ηλικίες σε αυτή τη χώρα».
Την Κυριακή, η βασίλισσα γίνεται ο πρώτος μονάρχης στη βρετανική ιστορία που έχει φτάσει σε ένα πλατινένιο ιωβηλαίο.
Αναμένεται να είναι μια ιδιωτική μέρα, χωρίς δημόσιες εμφανίσεις. Η βασίλισσα είπε ότι ήταν μια μέρα που «ακόμα και μετά από 70 χρόνια, εξακολουθώ να θυμάμαι τόσο τον θάνατο του πατέρα μου, του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ', όσο και την αρχή της βασιλείας μου».
Με πληροφορίες από BBC
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.