Ανησυχία για την βασίλισσα Ελισάβετ που νοσεί με κορονοϊό: Ακύρωσε διαδικτυακές συναντήσεις
Νέα ανησυχία για την πορεία της υγείας της βασίλισσας Ελισάβετ προκαλεί η τελευταία ανακοίνωση του παλατιού του Μπάκιγχαμ
Την απόφαση της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία νοσεί με κορονοϊό, να μην προχωρήσει σε προγραμματισμένες διαδικτυακές συναντήσεις ανακοίνωσε το παλάτι του Μπάκιγχαμ το μεσημέρι της Τρίτης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση η βασίλισσα Ελισάβετ «εξακολουθεί να έχει ήπια συμπτώματα που θυμίζουν κρύωμα». Κατά την ίδια ανακοίνωση η 95χρονη μονάρχης θα συνεχίσει με «ελαφρά καθήκοντα» όπως η διαχείριση εγγράφων στα ιδιαίτερα διαμερίσματά της στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.
Όσο για τις επόμενες δραστηριότητες της βασίλισσας Ελισάβετ αυτές θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα, προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Καθώς η Αυτή Μεγαλειότητα εξακολουθεί να έχει ήπια συμπτώματα που θυμίζουν κρύωμα, αποφάσισε να μην προχωρήσει στις προγραμματισμένες διαδικτυακές επαφές της σήμερα αλλά θα συνεχίσει με ελαφρά καθήκοντα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Για την ώρα η βασίλισσα Ελισάβετ είναι προγραμματισμένο την Τετάρτη να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον ενώ χθες, Δευτέρα, υπέγραψε ένα συλλυπητήριο μήνυμα προς τον πρόεδρο της Βραζιλίας για τον θάνατο περισσότερων από 170 ανθρώπων από τις πλημμύρες που σαρώνουν τη χώρα.
Βασίλισσα Ελισάβετ: Πόσο κινδυνεύει η 95χρονη μονάρχης από τον κορονοϊό
Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν δυσανάλογα από τον κορονοϊό. Κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, περίπου το 10% των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω που είχαν μολυνθεί έφυγαν απο τη ζωή. Και από τον Μάρτιο του 2020, περισσότερο από το 5% του πληθυσμού της Αγγλίας άνω των 90 ετών έχει πεθάνει εντός 28 ημερών από το θετικό τεστ κορονοϊού. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους ωστόσο, τα πράγματα βελτιώθηκαν δραματικά για τους ηλικιωμώνους.
Ο εμβολιασμός έχει προσφέρει ένα κρίσιμο τείχος άμυνας. Η βασίλισσα έκανε το πρώτο της εμβόλιο τον Ιανουάριο του 2021 και πιστεύεται ότι ολοκλήρωσε το πρόγραμμα ανοσοποίησης με την ενισχυτική δόση. Από νωρίς, υπήρχε ανησυχία ότι τα εμβόλια θα ήταν λιγότερο αποτελεσματικά στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα ανταποκρίνεται λιγότερο. Επίσης φαίνεται πιθανό ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις, ακόμη και όταν έχουν εμβολιαστεί.
Μια μελέτη σε περισσότερα από 200.000 άτομα που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι έχουν σημαντικά χαμηλότερες συγκεντρώσεις αντισωμάτων στο αίμα τους μετά τον εμβολιασμό από τους νεότερους και τα επίπεδα αντισωμάτων τους μειώνονται πιο γρήγορα. Ωστόσο, τα χαμηλότερα ποσοστά μόλυνσης υποδηλώνουν ότι οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες αντισταθμίζουν αυτή την υψηλότερη ευαισθησία με το να συμπεριφέρονται πιο προσεκτικά και να έχουν λιγότερες κοινωνικές επαφές.
Η προστασία από σοβαρές ασθένειες στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες φαίνεται να είναι καλή. Έρευνα από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνει ότι περίπου τρεις μήνες αφότου έλαβαν το τρίτο εμβόλιο, η προστασία έναντι ήπιας μόλυνσης μεταξύ των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω μειώθηκε σε περίπου 30%. Όμως η προστασία από τη νοσηλεία παραμένει περίπου στο 90%. Η Όμικρον αποδείχθηκε επίσης μια πιο ήπια παραλλαγή, με την πιθανότητα νοσηλείας σε άτομα άνω των 70 ετών να μειώνεται κατά περισσότερο από το ένα τρίτο.
Τον Ιανουάριο, ο επιπολασμός των λοιμώξεων στην κατηγορία άνω των 70 ετών αυξήθηκε πάνω από 3% -το υψηλότερο ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας- και εξακολουθεί να κυμαίνεται πάνω από το 2%. Αλλά δεν υπήρξε τεράστια αύξηση στους θανάτους.
Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ αναφέρουν ότι τα συμπτώματα της βασίλισσας είναι ήπια. Ακόμα κι έτσι, υπάρχουν άλλες προστασίες που μπορεί να εξετάζουν οι γιατροί της. Σε μια πρόσφατη δοκιμή, το αντιιικό χάπι της Pfizer, μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 88% όταν χορηγήθηκε εντός πέντε ημερών από τα συμπτώματα. Το χάπι, μαζί με ένα άλλο αντιικό που κατασκευάζεται από τη Merck, είναι αυτόματα διαθέσιμο σε κλινικά εξαιρετικά ευάλωτα άτομα που βγαίνουν θετικά σε μοριακά τεστ.
Εκτός αυτής της κατηγορίας υψηλού κινδύνου, τα φάρμακα μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών που πάσχουν από κάποια κατάσταση υγείας, όπως καρδιακή νόσο ή άσθμα, ή που θεωρούνται από τον γιατρό τους ευάλωτα. Οι γιατροί προτείνουν επίσης μερικές φορές παρακολούθηση για πιο ευάλωτους ασθενείς χρησιμοποιώντας μια συσκευή οξυμετρίας για να παρακολουθούν την οξυγόνωση του αίματος στο σπίτι.
Ο καθηγητής Πολ Χάντερ, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, είπε ότι ένας ασθενής γύρω στα 90 θα διέτρεχε αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας σε σύγκριση με τους νεότερους, ακόμη κι αν είχε κάνει τριπλό εμβόλιο.
Σχεδόν όλες οι σοβαρές λοιμώξεις από την Covid-19 ξεκινούν με ήπια συμπτώματα, εξήγησε. Ο καθηγητής Χάντερ είπε στο πρακτορείο ειδήσεων PA: «Όταν κάποιος βρίσκεται στα μέσα της δεκαετίας των '90, ακόμα κι αν είναι τριπλά εμβολιασμένος, υπάρχει ανησυχία ότι η κατάστασή του θα μπορούσε να επιδεινωθεί σταδιακά τις επόμενες ημέρες και επομένως θα πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά.
«Σχεδόν σίγουρα θα σκεφτόμασταν να δώσουμε αντιιικά φάρμακα, από τα οποία υπάρχουν πολλά αυτή τη στιγμή» είπε Και πρόσθεσε: «Αν τα λάβει αρκετά νωρίς, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής ασθένειας, οπότε φαντάζομαι ότι οποιοσδήποτε γιατρός για έναν ασθενή στα 90 του θα σκεφτόταν να δώσει αυτά τα αντιικά».
Η διάγνωση της Βασίλισσας έρχεται καθώς η κυβέρνηση της Βρετανίας σχεδιάζει να άρει όλους τους εναπομείναντες περιορισμούς για την Covid-19, συμπεριλαμβανομένης της νομικής απαίτησης για τα άτομα που έχουν βγει θετικά να αυτοαπομονωθούν, τις επόμενες ημέρες.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Θετική στον κορονοϊό η βασίλισσα Ελισάβετ
Βασίλισσα Ελισάβετ: Παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι αισθάνεται αδύναμη - «Δεν μπορώ να κινηθώ»
Με κορονοϊό η Βασίλισσα Ελισάβετ – Ποιος είναι ο γιατρός που «κρατάει την τύχη της» στα χέρια του