Πώς ο Πούτιν φέρνει τα πάνω κάτω στη γεωπολιτική σκακιέρα - Η αντίδραση της Ε.Ε. και οι κυρώσεις

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν γνωρίζει πολύ καλά πώς παίζεται η ρώσικη ρουλέτα, ωστόσο στην παρούσα φάση αναδεικνύεται σε μετρ του πόκερ.

Πώς ο Πούτιν φέρνει τα πάνω κάτω στη γεωπολιτική σκακιέρα - Η αντίδραση της Ε.Ε. και οι κυρώσεις
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν
ASSOCIATED PRESS
8'

Ολες τις προηγούμενες ημέρες έκανε τη Δύση να είναι στα αναμμένα κάρβουνα σχετικά με μια ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία, που δεν επιβεβαίωνε αλλά ούτε και διέψευδε. Χθες με μία κίνηση - ματ αναγνώρισε ως ανεξάρτητες τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, δημιουργώντας νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Με την κίνησή του αυτή ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ πως θα χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που έχει προκειμένου να μπλοκάρει τη στρατιωτική επέκταση της Δύσης στα ανατολικά και να «παγώσει» την εγκατάσταση του ΝΑΤΟ σε πρώην χώρες της ΕΣΣΔ, όπως η Μολδαβία και η Γεωργία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απέδειξε πως γνωρίζει από διπλωματία αλλά όταν χρειαστεί μπορεί και να μπλοφάρει, δημιουργώντας στους αντιπάλους του σύγχυση.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι του σκύλου με τη γάτα που εξακολουθεί να παίζει ο Ρώσος Πρόεδρος, εκμεταλλευόμενος την αμηχανία και την αναποτελεσματικότητα των Ευρωπαίων ηγετών.

Αφού αναγνώρισε το Ντονέτσκ και τη Λουχάνσκ, σήμερα είχε συνάντηση στο Κρεμλίνο με τον ομόλογό του από το Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, και στο περιθώριό της προχώρησε σε δηλώσεις που δείχνουν ότι όλες οι ενέργειές του είναι απόλυτα μελετημένες.

«Περιμέναμε ότι θα υπήρχαν εικασίες ότι η Ρωσία ετοιμάζεται να ανασυγκροτήσει μια αυτοκρατορία», σχολίασε ο Πούτιν ο οποίος υπογράμμισε πως αυτό «δεν είναι η πραγματικότητα». Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε πως «Δυστυχώς, μετά το πραξικόπημα στην Ουκρανία, δεν βλέπουμε την απαιτούμενη ποιότητα σχέσεων με την Ουκρανία... έχει εξαφανιστεί. Θέλω να το τονίσω: οι σχέσεις επιδεινώθηκαν μετά το πραξικόπημα και την παράνομη κατάληψη της εξουσίας από αυτούς που το έκαναν», όπως αναφέρει το πρακτορείο TASS.

Όσο, λοιπόν, κι αν η Δύση προειδοποιούσε για αυστηρές κυρώσεις και οργισμένη αντίδραση τη Μόσχα, ο Πούτιν γύρισε επιδεικτικά την πλάτη του και προχώρησε σε αυτό που είχε αποφασίσει να κάνει. Σύμφωνα, μάλιστα, με το πρακτορείο Reuters, η Μόσχα πλέον έχει αποκτήσει δικαίωμα να κτίσει βάσεις στις δυο περιοχές που αναγνώρισε, ενώ το ίδιο μπορούν να κάνουν κι αυτές σε ρωσικό έδαφος. Στην πράξη αναγνώρισης που υπέγραψε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, οι δυο πλευρές δεσμεύονται να υπερασπιστούν η μία την άλλη και να υπογράψουν χωριστές συμφωνίες για στρατιωτική συνεργασία και αναγνώριση των συνόρων του άλλου.

Η Ουκρανία από την πλευρά της, κάνει λόγο για παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας, με τον πρόεδρο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελέσνσκι να ξεκαθαρίζει ότι περιμένει τη βοήθεια των δυτικών συμμάχων, χωρίς, όμως, να φοβάται τίποτα και κανέναν. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται για κυρώσεις κατά της Μόσχας, ωστόσο, παρουσιάζεται διχασμένη ως το ποιες θα είναι αυτές και πώς θα επιβληθούν.

Το πακέτο κυρώσεων που εξετάζει η ΕΕ για τη Ρωσία

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το όργανο που είναι αρμόδιο για την εξωτερική δράση της ΕΕ,πρότεινε την επιβολή κυρώσεων σε 27 πρόσωπα και οντότητες που εμπλέκονται στην απόφαση του Κρεμλίνου να αναγνωρίσει τις αυτοαποκαλούμενες δημοκρατίες στο Λουγκάνσκ και στο Ντόνετσκ, τα 351 μέλη της Δούμας που την υπερψήφισαν και τα 11 που την πρότειναν, μαζί με τους διοικητές της ρωσικής στρατιωτικής «ειρηνευτικής» αποστολής.

Η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία αρνήθηκε ωστόσο να υποστηρίξει την κίνηση σε αυτό το στάδιο. «Τόνισαν τη σημασία του διαλόγου και θέλουν να ξανασυναντηθούν με τη [Βουδαπέστη]», είπε ένας διπλωμάτης.

«Ήταν αναμενόμενο, αλλά ο Oρμπαν έχει δείξει τώρα πραγματικά τα αληθινά του χρώματα. Και πάλι, αυτό θέτει το ερώτημα πού βρίσκεται η πίστη του: στη Μόσχα ή στους Ευρωπαίους συμμάχους του; Και το ερώτημα είναι πόσο ακόμη από αυτήν την ανασταλτική συμπεριφορά μπορούν να ανεχτούν άλλοι ηγέτες».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται ένα ευρύτερο πακέτο κυρώσεων που θα αντικατοπτρίχει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν την εποχή της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία. Αυτό, λέγεται οτι θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στις εισαγωγές και τις εξαγωγές προς τη Ρωσία και τις ρωσικές τράπεζες.

Πηγές ανέφεραν ότι υπήρχαν, ωστόσο, «κάποια ανησυχητικά μηνύματα σχετικά με το ευρύτερο πακέτο κυρώσεων». Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη, η Αυστρία, η Γερμανία και η Ιταλία τόνισαν τη σημασία της αύξησης των κυρώσεων. Η πηγή είπε: «Αυτή η εμμονή για σταδιακά βήματα εγείρει πραγματικά ερωτήματα σχετικά με την προθυμία αυτών των χωρών να εγκρίνουν το πακέτο κυρώσεων «big bang» όταν το χρειαστούμε».

Αναμένεται ότι η πρόταση θα οριστικοποιηθεί σήμερα ή νωρίς αύριο, ενώ οι προτάσεις της Επιτροπής θα διαρκέσουν περισσότερο. Οποιοδήποτε πακέτο κυρώσεων επιβληθεί ενάντια στη Μόσχα απαιτεί ομοφωνία.

Τζόνσον: Στο στόχαστρο ρωσικές τράπεζες και ολιγάρχες

Στην ομιλία του, νωρίτερα, στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον λέει ότι με την αναγνώριση των αυτονομιστικών περιοχών της Ουκρανίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει «το πρόσχημα για μια εισβολή» στην υπόλοιπη Ουκρανία.

Πρέπει να προετοιμαστούμε για τα επόμενα στάδια του σχεδίου Πούτιν, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, τονίζοντας οτι η Δύση πρέπει να αναμένει μια γενικευμένη επίθεση σχεδόν 200.000 στρατιωτών.

Δύσκολα, πρόσθεσε, μπορεί να σκεφτεί κανείς πώς εν έτει 2022 ένας εθνικός ηγέτης «θα μπορούσε ήρεμα και σκόπιμα να σχεδιάσει την καταστροφή ενός ειρηνικού γείτονα. Ωστόσο τα στοιχεία με τα δικά του λόγια δείχνουν ότι αυτό ακριβώς κάνει ο πρόεδρος Πούτιν».

Το Ηνωμένο Βασίλειο όπως και να ΄χει πρέπει να προετοιμαστεί για τα επόμενα πιθανά στάδια του σχεδίου του Πούτιν, πρόσθεσε

«Σήμερα, το Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλει κυρώσεις εις βάρος των εξής πέντε ρωσικών τραπεζών: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Βlack Sea Bank και εις βάρος τριών προσώπων με τεράστια περιουσία», είπε ο Τζόνσον ενώπιον του κοινοβουλίου αναφέροντας τις κυρώσεις από πλευράς Ηνωμένου Βασιλείου.

«Πολύ δύσκολες ημέρες και ώρες για την Ευρώπη», δηλώνει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς

Για «πολύ δύσκολες ημέρες και ώρες» στην Ευρώπη, η οποία «για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο απειλείται με πόλεμο στα ανατολικά», έκανε λόγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει τις ανατολικές αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

«Είναι χρέος μας να αποτρέψουμε μια τέτοια καταστροφή και απευθύνω εκ νέου έκκληση στη Ρωσία να βοηθήσει σε αυτό», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μιχόλ Μάρτιν. Προηγουμένως, ο Γερμανός καγκελάριος είχε ανακοινώσει την «μέχρι νεωτέρας» αναστολή της διαδικασίας αδειοδότησης του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, εξηγώντας ότι ζήτησε από το υπουργείο Οικονομίας να λάβει όλα τα διοικητικά νομικά μέτρα προκειμένου ο αγωγός να μη λάβει πιστοποίηση και διευκρινίζοντας ότι «μπορεί αυτό να ακούγεται κάπως τεχνικό, αλλά χωρίς την πιστοποίηση ο αγωγός δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία». Είναι προφανές, τόνισε, ότι η κατάσταση πρέπει τώρα να επανεκτιμηθεί και να ληφθούν υπόψη «όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν».

Ο Γερμανός καγκελάριος επαίνεσε ακόμη την ουκρανική κυβέρνηση διότι «μέχρι τώρα δεν επέτρεψε στον εαυτό της να προκληθεί» από τη Ρωσία και υπογράμμισε ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «ξεκαθαρίσαμε ότι η Ρωσία δεν έχει απολύτως καμία στήριξη για τις ενέργειές της». Ο Ρώσος Πρόεδρος, συνέχισε ο κ. Σολτς, περιμένει τώρα μία πρόκληση «προκειμένου να έχει μια δικαιολογία για να καταλάβει ενδεχομένως όλη την Ουκρανία».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Ρωσία, ο Όλαφ Σολτς επισήμανε ότι το σημαντικό είναι να υπάρξει από κοινού δράση της ΕΕ και των ΗΠΑ, με πολύ «επικεντρωμένο, ισχυρό» πακέτο μέτρων ειδικά για αυτό που συμβαίνει τώρα. Το μεγαλύτερο πακέτο κυρώσεων, διευκρίνισε, το οποίο έχει ήδη αποφασιστεί, αφορά αυτό που θέλουμε όλοι να αποτρέψουμε. Ο κ. Σολτς διαβεβαίωσε πάντως εκ νέου ότι η Γερμανία θα παραμείνει εκ των σημαντικότερων υποστηρικτών της οικονομικής σταθερότητας της Ουκρανίας: «θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την οικονομική ανθεκτικότητα της χώρας, ως ο κύριος χρηματοοικονομικός σταθεροποιητής της», είπε χαρακτηριστικά, επανέλαβε ωστόσο την άρνηση του Βερολίνου να εγκρίνει παράδοση όπλων στο Κίεβο.

«Η ανακοίνωση Πούτιν υπερέβη το όριο. Αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας, αλλά και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών. Μαζί με τους ευρωπαίους εταίρους της, η Ιρλανδία στέκει αλληλέγγυα προς την Ουκρανία και καλούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει και να αποσύρει τις δυνάμεις της από τα σύνορα», δήλωσε από την πλευρά του ο ιρλανδός Πρωθυπουργός Μιχόλ Μάρτιν, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό η δράση να αναληφθεί από κοινού με τους εταίρους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή