Ουκρανία: Διάγγελμα Μπάιντεν μετά τις εξαγγελίες Πούτιν για αποστολή στρατού στο Ντονμπάς

Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σε απάντηση της εντολής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να αναπτυχθούν ρωσικές δυνάμεις στις δύο αυτονομιστικές περιοχές της Ουκρανίας, το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ - «Η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα», είπε χαρακτηριστικά στο διάγγελμά του, ο Τζο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν.
AP
6'

Για την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μίλησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, απαντώντας στην απόφαση Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Ντονέτσκ και του Λογκάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία. Ο κ. Μπάιντεν ανακοίνωσε την πρώτη δέσμη κυρώσεων, η οποία περιλαμβάνει επιπτώσεις κατά ρωσικών τραπεζών και της «ρωσικής ελίτ». Τόνισε επίσης, πως ο North Stream δεν θα προχωρήσει.

Ειδικότερα ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχει προετοιμαστεί να επιβάλει κυρώσεις αν η Ρωσία προχωρήσει στις απειλές για την Ουκρανία. «Οι κυρώσεις αυτές είναι για το χρέος της Ρωσίας, δεν μπορούν να αντληθούν χρήματα από την δύση. Η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα», ανέφερε ο Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε αρχικά ότι: «Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι παίρνει ένα κομμάτι της Ουκρανίας, αυτό έκανε χθες ο Πούτιν με όσα είπε. Γνωρίζω ότι ο ίδιος οικοδομεί μια λογική για να συνεχίσει περαιτέρω. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την αρχή της ρωσικής εισβολής. Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για να προχωρήσουμε σε κυρώσεις. Ποιος δίνει το δικαίωμα σε κάποιον να ανακηρύξει σαν ανεξάρτητες δύο περιοχές μιας άλλης χώρας; Για όνομα του Θεού. Σήμερα, λοιπόν, ανακοινώνω την πρώτη δέσμη κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία και θα συνεχίσουμε να κλιμακώνουμε τις κυρώσεις όσο η Ρωσία κλιμακώνει τις ενέργειές της».

Και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πολεμήσουμε τη Ρωσία. Θέλουμε με τους συνεργάτες μας να υπερασπιστούμε όσους δέχονται επίθεση. Ελπίζω να κάνω λάθος αλλά πιστεύω ότι η Ρωσία θα κλιμακώσει τις ενέργειές της κατά της Ουκρανίας. Θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή του νατοϊκού εδάφους. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει θέση για να επιτεθούν».

Πρόσθεσε ακόμα ότι έχει δώσει άδεια για να αποσταλούν περισσότερες δυνάμεις και στρατιωτικός εξοπλισμός για την ενίσχυση των χωρών της Βαλτικής.

Ο Μπάιντεν έκλεισε την ομιλία του δίνοντας και ένα τόνο αισιοδοξίας: «Υπάρχει ακόμα χρόνος να αποφύγουμε το «χειρότερο σενάριο», δήλωσε και πρόσθεσε: «Παραμένουμε δεσμευμένοι στην διπλωματία αν είναι σοβαρή. Όταν τελειώσουν όλα θα κρίνουμε τη Ρωσία από τις πράξεις, όχι από τα λόγια της. Ότι και να κάνει η Ρωσία θα απαντήσουμε με ενότητα και καθαρότητα».

Δείτε το διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν:

Κυρώσεις και από την ΕΕ

Να σημειωθεί ότι τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν σήμερα ένα «πακέτο κυρώσεων», «ομόφωνα», σε βάρος της Ρωσίας, οι οποίες θα την «πονέσουν πολύ», μετά την απόφασή της να αναγνωρίσει τα αυτονομιστικά εδάφη στην ανατολική Ουκρανία.

«Συμφωνήσαμε σε ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων ομόφωνα», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των 27 στο Παρίσι.

Αυτές οι κυρώσεις, που πρέπει επίσης να υιοθετηθούν επισήμως προκειμένου να τεθούν σε ισχύ, «θα πληγώσουν πολύ τη Ρωσία», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνοντας πως το «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων και η απαγόρευση έκδοσης θεωρήσεων εισόδου (βίζα) θα στοχεύσουν κυρίως τους 351 Ρώσους βουλευτές της Δούμας, που υπερψήφισαν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των αυτονομιστικών εδαφών.

«Οι κυρώσεις θα στοχεύουν, επίσης, 27 πρόσωπα και οντότητες, που συμβάλλουν στην υπονόμευση ή στο να απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, η κυριαρχία της και η ανεξαρτησία της», είπε ακόμη ο Μπορέλ, αναφερόμενος σε «παράγοντες του τομέα της άμυνας, που διαδραματίζουν έναν ρόλο στην εισβολή εναντίον της χώρας», «εκείνους που εξαπέλυσαν μια εκστρατεία παραπληροφόρησης εναντίον της Ουκρανίας» και «τις τράπεζες που χρηματοδοτούν τους Ρώσους αξιωματούχους και άλλες επιχειρήσεις σε αυτά τα εδάφη».

Η ΕΕ σκοπεύει, επιπλέον, να στοχοθετήσει «τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο περιοχών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και εντέλει «την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησής του να έχουν πρόσβαση στην χρηματοπιστωτική αγορά μας και τις αγορές των ευρωπαϊκών πρωτευουσών για την αναχρηματοδότηση του χρέους του», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Οι κυρώσεις δεν έχουν θαυματουργά αποτελέσματα. Όμως, οι κυρώσεις, αυτό θα κάνει κακό οικονομικά και θα κάνει κακό στους ανθρώπους που αφορούν», επισήμανε ο Μπορέλ, υπογραμμίζοντας πως τα κράτη μέλη της ΕΕ αποφάσισαν να κρατήσουν στη φαρέτρα τους «άλλα πολεμοφόδια (…) για να απαντήσουν σε νέες ενέργειες εκ μέρους της Ρωσίας», διότι «η ιστορία δεν έχει τελειώσει».

«Αυτή η αποφασιστικότητα αφήνει πάντα ανοικτή την πόρτα της διπλωματίας», διαβεβαίωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ, διαπιστώνοντας, ωστόσο, ότι «όλες οι διπλωματικές προσπάθειες (…) έπεσαν πάνω σε τοίχο» τις τελευταίες εβδομάδες.

«Ο πρόεδρος Πούτιν δεν τιμά πλέον την υπογραφή της Ρωσίας», δήλωσε, προσθέτοντας πως η συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή στο Παρίσι με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ ακυρώθηκε.

Σε αυτήν την υπόθεση, ο πρόεδρος Μακρόν, που έχει δεχθεί επικρίσεις από την αντιπολίτευση στη Γαλλία για τη μεσολάβησή του που δεν καρποφόρησε, «ανέλαβε τις ευθύνες του», σημείωσε ο Ζαν Ιβ Λε Ντριάν.

«Έκανε το καθήκον του για να πράξει τα πάντα προκειμένου να αποφευχθεί ο πόλεμος», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζει τις μεθόδους, τον χαρακτήρα, τον κυνισμό του Βλαντίμιρ Πούτιν… Δεν είναι αφελής σε αυτές τις συνομιλίες», διαβεβαίωσε.

Η ενέργειες Πούτιν

Όλες τις προηγούμενες ημέρες ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε τη Δύση να είναι στα αναμμένα κάρβουνα σχετικά με μια ενδεχόμενη εισβολή στην Ουκρανία, που δεν επιβεβαίωνε αλλά ούτε και διέψευδε. Χθες με μία κίνηση - ματ αναγνώρισε ως ανεξάρτητες τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, δημιουργώντας νέα δεδομένα στη γεωπολιτική σκακιέρα.

Σήμερα το απόγευμα ο Βλάντιμιρ Πούτιν έκανε γνωστό ότιη Ρωσία δεν αναγνωρίζει μόνο τις πόλεις του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, αλλά ολόκληρη την επαρχία του Ντονμπάς.

Για το λόγο αυτό στέλνει ήδη 10.000 στρατιώτες να ξεκινήσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλη την επαρχία Ντονμπάς, ενώ ζήτησε την πλήρη αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Η Ρωσία ξεκινά στρατιωτικές επιχειρήσεις - Πήρε το πράσινο φως ο Πούτιν