Ουκρανία: Αλλάζει στρατηγική η Γερμανία - Στέλνει πολεμικό υλικό και αποκλείει Ρωσία από το SWIFT
Σε αλλαγή της στρατηγικής της για τον πόλεμο στην Ουκρανία, προχωράει το Βερολίνο, ανάβοντας «πράσινο φως» στις οικονομικές κυρώσεις, ενώ παράλληλα στέλνει και όπλα στον ουκρανικό στρατό
Την παράδοση 1.000 αντιαρματικών και 500 πυραύλων Stinger στην Ουκρανία ενέκρινε πριν από λίγο η Καγκελαρία, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), το οποίο επικαλείται κυβερνητικό αξιωματούχο.
«Η ρωσική επίθεση σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής. Είναι καθήκον μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να στηρίξουμε την Ουκρανία στην άμυνά της εναντίον του στρατού εισβολής του Πούτιν. Γι' αυτό παραδίδουμε 1000 αντιαρματικά και 500 πυραύλους Stinger στους φίλους μας στην Ουκρανία», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς με ανάρτησή του στο Twitter.
Η απόφαση αυτή συνιστά ανατροπή της μέχρι τώρα πολιτικής του Βερολίνου περί απαγόρευσης αποστολής θανατηφόρων όπλων σε περιοχές κρίσης.
Είναι η πρώτη έμπρακτη ενέργεια πολεμικής βοήθειας της Δύσης προς την Ουκρανία και δεν αποκλείεται να ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο στον ρωσό-ουκρανικό πόλεμο, καθώς τις επόμενες ώρες ίσως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να στείλουν εξοπλισμό.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ήταν ξεκάθαρος για μη παροχή όπλων ωστόσο η κρισιμότητα της κατάστασης αναθεώρησε την γερμανική πολιτική...
Παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του Όλαφ Σολτς, η Γερμανία συμφώνησε τελικά σε «στοχευμένους και λειτουργικούς» περιορισμούς του συστήματος SWIFT για τη Ρωσία, ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι υπουργοί Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.
Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να περιορίσουμε την αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT ώστε να πλήξει τα σωστά άτομα, δήλωσαν οι δύο υπουργοί, χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Μέχρι σήμερα το Βερολίνο αρνείτο να συναινέσει στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, προκαλώντας κριτική τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.
Τι είναι το σύστημα SWIFT και που μπορεί να «πληγώσει» τον Πούτιν
Το αρτικόλεξο SWIFT σημαίνει, Εταιρεία για την Παγκόσμια Διατραπεζική Δημοσιονομική Τηλεπικοινωνία. Πρόκειται για μια συνεργατική εταιρεία με έδρα το Βέλγιο, η οποία παρεμβάλεται στις παγκόσμιες διατραπεζικές συναλλαγές.
Πιο απλά, είναι το κωδικοποιημένο σύστημα επικοινωνίας που επιτρέπει την αποστολή χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς που εδρεύουν σε μία χώρα προς λογαριασμούς άλλης χώρας. Όπως αναφέρει ο Guardian, το 2020 καταγράφονταν καθημερινά περίπου 38 εκατομμύρια συναλλαγές μέσω SWIFT.
Στο SWIFT συμμετέχουν (και είναι ιδιοκτήτες) σχεδόν όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες) παγκοσμίως.
Για ποιο λόγο είναι το ισχυρότερο όπλο κατά της Ρωσίας
Αν αποκλειστεί η Ρωσία από το SWIFT αυτό θα είχε ολέθριες συνέπειες για την οικονομία τόσο της Ρωσίας, όσο και των χωρών που έχουν οικονομικές συναλλαγές με τραπεζικούς λογαριασμούς στη Ρωσία.
Θα γινόταν επομένως αδύνατη η πραγματοποίηση πληρωμών από και προς τη Ρωσία. Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία (αλλά και της Ρωσίας από την Ευρώπη, που αποτελεί τη βασική της αγορά) κάνει τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT πολύ δύσκολο και επίπονο για την Ευρώπη, καθώς θα υπήρχε το ρίσκο να ξεμείνει η γηραιά ήπειρος από αποθέματα ενέργειας.
Σε ποιον ανήκει και ποιος ελέγχει το Swift
Το Swift δημιουργήθηκε από αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες δεν ήθελαν ένα μόνο ίδρυμα να αναπτύξει το δικό του σύστημα και να έχει μονοπώλιο. Το δίκτυο ανήκει πλέον από κοινού σε περισσότερες από 2.000 τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Εποπτεύεται από την Εθνική Τράπεζα του Βελγίου σε συνεργασία με τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο – συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας.
Το Swift συμβάλλει στο να καταστεί δυνατό το ασφαλές διεθνές εμπόριο για τα μέλη του και υποτίθεται ότι δεν παίρνει θέση σε διαμάχες.
Ωστόσο, το Ιράν αποκλείστηκε από το Swift το 2012, στο πλαίσιο των κυρώσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Έχασε σχεδόν το ήμισυ των εσόδων του από τις εξαγωγές πετρελαίου και το 30% του εξωτερικού εμπορίου.
Σύμφωνα με το BBC, το Swift δεν έχει καμία επιρροή στις κυρώσεις και οποιαδήποτε απόφαση για την επιβολή τους εναπόκειται στις κυβερνήσεις.
SWIFT και ρωσικό φυσικό αέριο
Χώρες όπως η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία παρουσιάζονται να έχουν ενστάσεις και να διστάζουν. Ενδεχομένως, μεταξύ άλλων, επειδή χρησιμοποιούν το SWIFT για να αγοράζουν ρωσικό φυσικό αέριο.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Ανάλυση: Πόσο αντέχει να πολεμάει ο Πούτιν στην Ουκρανία - «Πονοκέφαλος» τα 15 δισ. την ημέρα
Πόλεμος στην Ουκρανία: Το τάγμα θανάτου του Πούτιν - Ποιοι είναι οι 10.000 Τσετσένοι κομάντο
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ακόμη τέσσερις Έλληνες ομογενείς νεκροί - Έξι συνολικά
Πόλεμος στην Ουκρανία: Σκληρές μάχες σε όλη τη χώρα - Οι εξελίξεις στο live blog του Newsbomb.gr