Η μητέρα των μαχών, το πινγκ πονγκ δηλώσεων και το διαφαινόμενο ναυάγιο στις συνομιλίες

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ενώ οι μάχες μαίνονται, ο διπλωματικός «πυρετός» συνεχίζεται
Συνεχίζονται οι μάχες στην Ουκρανία
AP Photo/Efrem Lukatsky
4'

Σε ένα πινγκ πονγκ δηλώσεων επιδίδονται Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι, την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον δεύτερο γύρο των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με τις ελπίδες ωστόσο για εξεύρεση λύσης να είναι λιγοστές.

Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζήτησε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει ο βομβαρδισμός πόλεων έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος συνομιλιών ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα.

Σε συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε σε αυστηρά φυλασσόμενο κυβερνητικό συγκρότημα, ο Ζελένσκι προέτρεψε τα μέλη του ΝΑΤΟ να επιβάλουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να σταματήσει τη ρωσική αεροπορία, λέγοντας ότι αυτό θα ήταν ένα προληπτικό μέτρο και δεν θα οδηγούσε τη συμμαχία σε πόλεμο με τη Ρωσία.

Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα

Λίγο αργότερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Ουκρανία αναλύει τα αποτελέσματα των χθεσινών συνομιλιών με τη Ρωσία και διαμορφώνει την θέση της για τον επόμενο γύρο των συνομιλιών, ωστόσο δεν προτίθεται να δεχθεί οποιαδήποτε τελεσίγραφα του Κρεμλίνου.

«Αυτή τη στιγμή, αναλύουμε τα όσα συνέβησαν χθες, τα ζητήματα που έθεσαν. Ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί πλήρως με όλες τις παραμικρές λεπτομέρειες για τις συνομιλίες που είχαμε χθες. Θα προσδιορίσουμε την στάση μας και τότε, θα ετοιμαστούμε, σε περίπτωση που είναι αναγκαίο, για την νέα συνάντηση» δήλωσε ο Κουλέμπα.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, η ουκρανική πλευρά θεωρεί ότι μια τέτοια συνάντηση πρέπει να γίνει, επειδή η Ουκρανία πιστεύει στη διπλωματία και είναι έτοιμη για τη διπλωματική επίλυση της στρατιωτικής διένεξης.

Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας υπογράμμισε ότι δεν θα δεχθεί κανένα τελεσίγραφο. «Όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πάμε στις συνομιλίες, αν η Ρωσική Ομοσπονδία σχεδιάζει να ανακοινώσει σ’ αυτές τα δικά της τελεσίγραφα. Οι συνομιλίες είναι συνομιλίες, και εμείς θα συζητήσουμε και θα αναζητήσουμε λύσεις. Αλλά δεν θα εκπληρώσουμε τα ρωσικά τελεσίγραφα και τα καπρίτσια» υπογράμμισε ο Κουλέμπα.

Στην αντεπίθεση το Κρεμλίνο

Το μεσημέρι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς εναντίον της Ρωσίας, αναφέροντας επίσης ότι δεν έχουν βάση οι πληροφορίες για χρήση θερμοβαρικών όπλων και βομβών διασποράς. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, μάλιστα, έκανε λόγο για «φάρσες» αναφερόμενος στους παραπάνω ισχυρισμούς. Παράλληλα μήνυμα στην Ουκρανία ότι δεν θα της επιτρέψει να διατηρεί πυρηνικά όπλα και στις ΗΠΑ να αποσύρουν τα αντίστοιχα όπλα από την Ευρώπη έστειλε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ από συνέδριο για τον πυρηνικό αφοπλισμό.

«Η Ρωσία δεν μπορεί παρά να αντιδράσει στον πραγματικό κίνδυνο απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Ουκρανία και λαμβάνει όλα τα μέτρα για να το αποτρέψει» είπε αρχικά ο Λαβρόφ και στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Είναι απαράδεκτο για τη Ρωσία να υπάρχουν αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη. Είναι ώρα να τα πάρει πίσω. Είναι απαράδεκτο για εμάς να υπάρχουν – αντίθετα από ό,τι προβλέπουν οι συνθήκες – αμερικανικά πυρηνικά όπλα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες».

«Είναι ώρα να αποσυναρμολογηθούν οι αντίστοιχες υποδομές στην Ευρώπη» πρόσθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Οι παραπάνω δηλώσεις πραγματοποιούνται στη σκιά των βομβαρδισμών που πραγματοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις στο Κίεβο και των εκτιμήσεων από πολιτικούς αναλυτές ότι πλησιάζει η «Μητέρα των μαχών».

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε νωρίτερα πως ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν τηλεοπτικό πύργο στο Κίεβο, προκαλώντας τη διακοπή της εκπομπής καναλιών και το θάνατο πέντε ανθρώπων.

Η προειδοποίηση της Ρωσίας

Της επίθεσης είχε προηγηθεί προειδοποίηση της Ρωσίας προς τους κατοίκους του Κιέβου για επικείμενα πλήγματα σε στόχους στην ουκρανική πρωτεύουσα κατά τους Ρώσους αξιωματούχους, τα πλήγματα σχεδιάζονται «για να αποτραπούν επιθέσεις πληροφοριών εναντίον της Ρωσίας».

Διαβάστε επίσης:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επικοινωνία Κουλέμπα με τον Κινέζο ομόλογό του - Τι συζήτησαν

Ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα: Το ναζιστικό Τάγμα Αζόφ σκοτώνει Έλληνες στην Ουκρανία

Μάζης στο Newsbomb.gr: Στη Μαριούπολη δρα το ουκρανικό ακροδεξιό Τάγμα Αζόφ