Πόλεμος Ουκρανία: Ετοιμάζει «ρουά ματ» ο Πούτιν – Η στρατηγική και οι πόλεις «κλειδιά»
Πόλεμος στην Ουκρανία: Μπορεί ο ουκρανικός στρατός να έχει καταφέρει να αποκρούσει αρκετές από τις επιθέσεις των Ρώσων, ωστόσο, φαίνεται πως ο Βλάντιμιρ Πούτιν κινείται μεθοδικά, με μια στρατηγική που θα αναγκάσει τους Ουκρανούς να σηκώσουν λευκή σημαία.
Αν κάποιος παρατηρήσει τις κινήσεις του «κόκκινου» στρατού θα δει πως κινείται σε δύο βασικά μέτωπα.
O Νότος της Ουκρανίας θεωρείται «κλειδί» για τη ρωσική εισβολή, με τη Μόσχα να πολιορκεί δεκάδες πόλεις. Παράλληλα, επιχειρεί πολιορκία του Κιέβου, που είναι και η πρωτεύουσα της χώρας ενώ μέσα σε λίγα 24ωρα πήρε τον έλεγχο του μεγαλύτερου πυρηνικού εργοστασίου της Ευρώπης, στη Ζαπορίζια.
Ο «ανταρτοπόλεμος» στο Κίεβο φαίνεται πως δυσκολεύει τα ρωσικά στρατεύματα, την ώρα που πολλοί αναρωτιούνται γιατί η πολεμική αεροπορία της Ρωσίας δεν αναλαμβάνει δράση. Στα νότια από την άλλη, παρά την αντίσταση στην Μαριούπολη, τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν έχοντας καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος του ουκρανικού νότου.
Τα ρωσικά στρατεύματα κινούνται από την Κριμαία στα δυτικά προς την Οδησσό και στα ανατολικά προς τη Μαριούπολη, απειλώντας να κόψουν την πρόσβαση της Ουκρανίας στη θάλασσα, κάτι που θα αποτελέσει σημαντικό χτύπημα για την οικονομία της χώρας.
Ο ρόλος της Μαριούπολης, της Χερσώνας και της Οδησσού
«Από στρατηγική άποψη, υπάρχουν μεγάλα λιμάνια στην περιοχή αυτή που θα επιτρέψουν στον Πούτιν να στραγγαλίσει την ικανότητα της Ουκρανίας να λάβει προμήθειες από τη θάλασσα» σχoλίασε στο BBC o Karl Qualls, καθηγητής Ιστορίας στο Dickinson College.
Αν πέσει η Μαριούπολη, η οποία έχει πληθυσμό 450.000 κατοίκους, τότε η Ρωσία θα πάρει τον έλεγχο ενός από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ουκρανίας και θα δημιουργούσε έναν χερσαίο διάδρομο μεταξύ της Κριμαίας και των περιοχών Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.
Η σύνδεση της Κριμαίας με την ηπειρωτική Ρωσία μέσω των περιοχών των αυτονομιστών θα διευκόλυνε τη μεταφορά αγαθών μεταξύ Ρωσίας και Κριμαίας, κάτι που η Μόσχα επιθυμούσε διακαώς εδώ και καιρό. Προς το παρόν, η χερσόνησος της Κριμαίας συνδέεται με την ηπειρωτική Ρωσία μόνο με μια τεράστια γέφυρα.
Βορειοδυτικά της Μαριούπολης, βρίσκεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια που κατέλαβε η Ρωσία. Σε κανονικές περιόδους, το εργοστάσιο αυτό παράγει περίπου το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, οπότε τώρα η Μόσχα έχει τον έλεγχο μιας σημαντικής πηγής ενέργειας.
Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε, επίσης, τη Χερσώνα που βρίσκεται στο σημείο που ο ποταμός Δνείπερος εκβάλλει στη Μαύρη Θάλασσα.
Διαβάστε επίσης:
Το Newsbomb.gr στην Ουκρανία: Πώς οι κάτοικοι της πόλης Λβιβ σώζουν τα αγάλματα