Ζελένσκι σε Δύση: Δώστε μας στρατιωτικά αεροσκάφη - «Στη σημαία μας δεν υπάρχουν σβάστικες»

Νέο μήνυμα από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Oficina Presidencial Ucraniana de Prensa vía AP
2'

Να αντικρούσει τις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος δήλωσε ότι θέλει να καθαρίσει την Ουκρανία από τους ναζιστές, επιχείρησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο νέο του μήνυμα το πρωί της Δευτέρας, τονίζοντας ότι «στη σημαία μας δεν υπάρχουν σβάστικες».

O Ζελένσκι είπε ότι το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από την ουκρανική αντίσταση και κάλεσε τους δυτικούς ηγέτες να του δώσουν στρατιωτικά αεροσκάφη. Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης μποϊκοτάζ του ρωσικού πετρελαίου και των εξαγωγών.

Η τιμή του βαρελιού μπρεντ της Μαύρης Θάλασσας πλησίασε τα 140 δολάρια χθες Κυριακή το βράδυ, κοντά στο ιστορικό υψηλό των 147,5 δολαρίων που είχε φτάσει τον Ιούλιο του 2008.

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη είναι από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδας) νέα προσπάθεια απομάκρυνσης αμάχων από τέσσερις πόλεις της Ουκρανίας καθώς βρισκόμαστε στην 12η ημέρα του πολέμου με την Ρωσία να υποστηρίζει ότι έχει ανοίξει έξι «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» και την Ουκρανία να την κατηγορεί για ανηθικότητα και να απορρίπτει τις λύσεις που προτάθηκαν.

Νωρίτερα σήμερα, εκπρόσωπος του προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, χαρακτήρισε «εντελώς ανήθικη» την επιχείρηση προσθέτοντας ότι η Ρωσία προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τους ανθρώπους που υποφέρουν για να δημιουργήσει μια τηλεοπτική εικόνα.

«Είναι πολίτες της Ουκρανίας, θα έπρεπε να έχουν το δικαίωμα να εκκενώσουν σε περιοχές της Ουκρανίας. Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα που προκαλούν την κατάρρευση των ανθρωπιστικών διαδρόμων. Φαίνονται σαν να συμφωνούν σε αυτούς αλλά αυτό που κάνουν είναι να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια για μια εικόνα της τηλεόρασης» πρόσθεσε ο σύμβουλος του Ζελένσκι μιλώντας στο Reuters.

Λίγη ώρα αργότερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ, ανακοίνωσε ότι το Κίεβο απέρριψε τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Ρωσία και τη Λευκορωσία που πρότεινε η Μόσχα για την απομάκρυνση των Ουκρανών αμάχων. «Δεν είναι μια αποδεκτή πρόταση», τόνισε η Βερεστσούκ.

Εξάλλου η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι το Κίεβο ζήτησε από τη Μόσχα να συμφωνήσει σε εκεχειρία από σήμερα το πρωί προκειμένου να μπορέσουν οι Ουκρανοί που είναι εγκλωβισμένοι σε πόλεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας να καταφέρουν να φτάσουν ως τη Λβιβ, στα δυτικά.

Διαβάστε επίσης:

Ζελένσκι: Δεν υπάρχει αντίδραση από τη Δύση - Oι Ρώσοι θα χτυπήσουν την αμυντική βιομηχανία

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή