Σύνοδος Κορυφής: «Ναι» στην αίτηση της Ουκρανίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων
Σύνοδος Κορυφής: Οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της ΕΕ έδωσαν το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία
Ανατροπή όσον αφορά το θέμα της Ουκρανίας σημειώθηκε, τελικά, στη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται από χθες, Πέμπτη, στις Βερσαλλίες στη Γαλλία καθώς όπως ανακοινώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ αποφάσισαν να δώσουν το «πράσινο φως» στην Κομισιόν να υποβάλει τη γνώμη της σχετικά με την αίτηση που υπέβαλε το Κίεβο από τις 28 Φεβρουαρίου προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ίδιο αποφασίστηκε, δε, και για τις αιτήσεις που έχουν υποβάλει Μολδαβία και Γεωργία.
Tweet απο τον Λιθουανό πρωθυπουργό για την απόφαση
Όσον αφορά τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο ανακοινωθέν τους κάνουν λόγο για «απρόκλητη και αδικαιολόγητη» στρατιωτική επιθετικότητα εκ μέρους της Ρωσίας η οποία «παραβιάζει τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τις αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ υπονομεύοντας την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα».
«Η Ρωσία και η συνεργάτης της Λευκορωσία φέρουν πλήρη ευθύνη γι’ αυτόν τον πόλεμο και θα βρεθούν υπόλογες για τα εγκλήματά τους συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης αμάχων» προστίθεται στο ανακοινωθέν.
Οι ηγέτες των 27 της ΕΕ ζητούν να υπάρξει ασφάλεια στις πυρηνικές εγκαταστάσεις και απαιτούν να σταματήσουν οι στρατιωτικές ενέργειες της Ρωσίας αλλά και να αποσυρθεί ο ρωσικός στρατός από το έδαφος της Ουκρανίας.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επαινούν τους Ουκρανούς για το θάρρος τους σχετικά με την υπεράσπιση της χώρας τους. «Δεν θα τους αφήσουμε μόνους. Η ΕΕ και τα κράτη-μέλη θα συνεχίσουν να παρέχουν συντονισμένη πολιτική, οικονομική, υλική και ανθρωπιστική βοήθεια» προστίθεται στο ανακοινωθέν όπου τονίζεται ότι «είμαστε αποφασισμένοι για περαιτέρω αύξηση της πίεσης σε Ρωσία και Λευκορωσία» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και περαιτέρω κυρώσεις στις δύο χώρες.
Στο τραπέζι η πρόταση Μητσοτάκη για την ενεργειακή κρίση
Όσον αφορά την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, στη δέσμη προτάσεων που προτείνει να μελετήσει και να καταθέσει η Κομισιόν για την ενέργεια, συμπεριλαμβάνεται και η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη - Σχέδιο Έξι σημείων - για την επιβολή προσωρινού πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου, όπως επίσης και στην μετακύλισή τους στις τιμές ηλεκτρισμού.
Ειδικότερα τα έξι σημεία που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση είναι τα εξής:
- Πλαφόν Τιμών: Πλαφόν στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, το οποίο θα έχει ως σημείο αναφοράς την ιστορικά υψηλότερη τιμή αερίου πριν από την κρίση
- Ημερήσιο Όριο Τιμών ως Προστατευτικό Μέτρο: Ένα εύρος διακύμανσης στις τιμές του Ταμείου Μεταφοράς Τίτλων, για παράδειγμα της τάξεως του +/- 10%
- Καθορισμός Τιμών σε περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης: Καθορισμός τιμών στο Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων, ως μέτρο έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που υπάρξουν ανακοινώσεις που αφορούν τις ροές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από τη Ρωσία
- Πλαφόν στο Κέρδος: Πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα της τάξεως του 5%, βάσει της παρακολούθησης του κόστους παραγωγής από τους ρυθμιστές της αγοράς και το Σταθμισμένο Κόστος Παραγωγής Ενέργειας (LCOE) στις μονάδες παραγωγής.
- Εμπόριο με Φυσική Παράδοση: Θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί, η επιλογή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα επιτρέπει τις συναλλαγές μόνο με φυσική παράδοση.
- Ενίσχυση Ρευστότητας: Αύξηση της ρευστότητας στην αγορά φυσικού αερίου συνδέοντας τις αγορές ΗΠΑ/ ΕΕ/ Ασίας. Για παράδειγμα, ενισχύοντας τη συνεργασία με την Κίνα όσον αφορά τα φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG), με πιθανό πλαφόν στο κόστος μεταφοράς για να εξουδετερωθούν κίνητρα κερδοσκοπίας.
Διαβάστε επίσης:
Σύνοδος Κορυφής: Διαφωνούν για το ευρωομόλογο, συμφωνούν στη λήψη μέτρων για την ενέργεια