Πόλεμος στην Ουκρανία: Διέξοδο στην αγορά της Κίνας βρίσκουν οι πετρελαϊκοί κολοσσοί της Ρωσίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Surgutneftegas (SNGS.MM) επέτρεψε – σύμφωνα με το Reuters - στους Κινέζους αγοραστές να λαμβάνουν πετρέλαιο χωρίς να παρέχουν εγγυήσεις γνωστές ως πιστωτικές επιστολές (LC) προκειμένου να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διέξοδο στην αγορά της Κίνας βρίσκουν οι πετρελαϊκοί κολοσσοί της Ρωσίας
Η Κίνα άλλωστε έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή της στις κυρώσεις προ τη Ρωσία.
AP
3'

Η αλλαγή των όρων επιτρέπει στην Surgutneftegaz να συνεχίσει να πουλά αργό πετρέλαιο από το ρωσικό λιμάνι Kozmino στην Κίνα, τον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

«Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σε υψηλά 14 ετών στις παγκόσμιες αγορές. Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού και πετρελαϊκών προϊόντων στον κόσμο. Οι δυτικές κυρώσεις ως απάντηση στον πόλεμο, την οποία η Ρωσία περιγράφει ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», οδήγησαν τις τράπεζες να σταματήσουν την έκδοση πιστωτικών επιστολών (LC) για όλο το πετρέλαιο που προέρχεται από τη Ρωσία», αναφέρει το Reuters.

Το δημοσίευμα του Reuters.

Η Κίνα άλλωστε έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή της στις κυρώσεις προ τη Ρωσία, χαρακτηρίζοντάς τις αναποτελεσματικές ενώ έχει ξεκαθαρίσει ότι θα διατηρήσει κανονικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία. Για να ξεπεράσουν τους περιορισμούς, οι κινεζικές εταιρείες χρησιμοποιούν ανοιχτούς λογαριασμούς που επιτρέπουν στον πελάτη να αγοράσει αγαθά με αναβολή πληρωμής, με απαίτηση να πληρώσει πλήρως έως και τρεις ημέρες μετά τη φόρτωση του φορτίου, ανέφεραν οι πηγές που επικαλείται το Reuters.

Γερμανία: Αν σταματούσαμε αύριο την εισαγωγή ενέργειας από τη Ρωσία, θα είχαμε ρεύμα και θέρμανση για λίγες εβδομάδες

«Εάν όλες οι εισαγωγές ενέργειας σταματούσαν σε μια νύχτα, αυτό θα σήμαινε ότι θα είχαμε ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση για λίγες εβδομάδες», προειδοποίησε η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, απαντώντας στην κριτική που ασκείται στη γερμανική κυβέρνηση επειδή επιμένει να εξαιρείται η προμήθεια ενέργειας από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

«Πόσες ημέρες θα μπορούσαμε να αντέξουμε οι άνθρωποι να μην μπορούν να πάνε στη δουλειά τους, να μην έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα στα νηπιαγωγεία ή να μην λειτουργούν τα νοσοκομεία;», διερωτήθηκε η κυρία Μπέρμποκ από το Κόσοβο, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη και τόνισε ότι «πρέπει να έχουμε ψυχραιμία για τέτοια θέματα σε αυτούς τους καιρούς, ακόμη και όταν ραγίζει η καρδιά μας». Η υπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «εάν αυτό σήμαινε ότι ο πόλεμος θα σταματούσε αύριο, τότε θα το κάναμε».

Στη Γερμανία πάντως, σύμφωνα με το «Πολιτικό Βαρόμετρο» του δεύτερου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, υπέρ του μποϋκοτάζ των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία τάσσεται το 55% των ερωτηθέντων, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει το 39%. Οι περισσότεροι υποστηρικτές του εμπάργκο ανήκουν στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), στη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) και στους Πράσινους, ενώ τη συνέχιση της προμήθειας φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία ζητούν κυρίως οι ψηφοφόροι των Φιλελευθέρων (FDP), της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) και της Αριστεράς.

Διαβάστε επίσης:

Live blog: Ο Πούτιν βλέπει κάποιες «θετικές αλλαγές» στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή