Πόλεμος στην Ουκρανία: Ακόμη μία δύσκολη νύχτα–Διπλωματικός «πυρετός» εν μέσω ρωσικού σφυροκοπήματος
Ένα ακόμα δύσκολο βράδυ στην Ουκρανία όπου μαίνονται οι πολεμικές συγκρούσεις. Οι περισσότερες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας βρίσκονται υπό κλοιό με τους βομβαρδισμούς να συνεχίζονται στο μεγαλύτερο μέρος της ουκρανικής επικράτειας.
Όπως ανέφερε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ σχεδόν 13.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν το Σάββατο από διάφορες πόλεις της χώρας.
Η Βέρεστσουκ δήλωσε σε ηλεκτρονικό μήνυμά της ότι κανείς δεν κατάφερε να φύγει από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης όπου οι πολίτες έχουν ξεμείνει από νερό, τρόφιμα και φάρμακα και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις για την παρεμπόδιση αυτή. Η Μόσχα είχε κατηγορήσει νωρίτερα τις ουκρανικές δυνάμεις ότι σκόπιμα παγίδευσαν ανθρώπους εκεί.
Τα ξημερώματα της Κυριακής, στις 3.30 ήχησαν σειρήνες στην ουκρανική πρωτεύουσα για αεροπορική επιδρομή.
«Συναγερμός για αεροπορική επιδρομή σήμανε στο Κίεβο! Ζητούμε από όλους να μεταβούν εσπευσμένα στα καταφύγια της Πολιτικής Προστασίας» αναφέρει η ανακοίνωση της περιφερειακής διοίκησης του Κιέβου στο Telegram.
Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Λαύρα του Σβιατογίρσκ αναφέρουν ουκρανικά δημοσιεύματα
Ουκρανικά δημοσιεύματα ανέφεραν το Σάββατο ότι ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τη Λαύρα του Σβιατογκίρσκ στην περιοχή του Ντονέτσκ.
Σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ριμπάλκιν, επικεφαλής ΜΚΟ στην περιοχή, η αεροπορική επιδρομή σημειώθηκε στις 11:05 το βράδυ του Σαββάτου. «Χτύπησαν τον γυναικωνίτη. Αυτήν την ώρα, νεκροί και τραυματίες ανασύρονται από τα ερείπια», δήλωσε ο Ριμπάλκιν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, γυναίκες και παιδιά βρίσκονταν στον τόπο της επίθεσης. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων.
Η Λαύρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σβιατογίρσκ είναι μοναστήρι του 13ου αιώνα που υπάγεται στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ φιλοξενεί τα λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη του Σβιατογίρσκ.
Το Κίεβο δηλώνει ότι η Ρωσία σχεδιάζει να ελέγξει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Στο μεταξύ, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε από την Ουκρανία πως η Ρωσία σκοπεύει να αναλάβει τον πλήρη και μόνιμο έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, αλλά ότι η Ρωσία αργότερα το αρνήθηκε.
«Ο πρόεδρος της ουκρανικής διαχειρίστριας εταιρίας Energoatom του πυρηνικού σταθμού, Πέτρο Κοτίν, ανέφερε σε επιστολή προς τον γενικό διευθυντή ότι σχεδόν 400 Ρώσοι στρατιώτες "είναι μονίμως παρόντες" (στη Ζαπορίζια)», πρόσθεσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα της.
Η ΙΑΕA ανακοίνωσε ότι η ουκρανική ρυθμιστική αρχή την είχε επίσης ενημερώσει ότι οι προσπάθειες για την επισκευή κατεστραμμένων γραμμών ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ συνεχίζονται και ότι οι γεννήτριες ντίζελ παρέχουν εφεδρική ισχύ σε συστήματα σχετικά με την ασφάλεια.
Επικοινωνία Ζελένσκι – Μπένετ για τις ειρηνευτικές συνομιλίες
Ο Ζελένσκι δήλωσε το Σάββατο ότι είχε επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ, κατά την οποία συζήτησαν για τις προοπτικές των ειρηνευτικών συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.
Ο Ζελένσκι έκανε την εν λόγω ανακοίνωση μέσω Twitter, ενώ πρόσθεσε ότι είχε ζητήσει βοήθεια από τον Μπένετ για την απελευθέρωση του δημάρχου του Μελιτόπολης, ο οποίος όπως λέει η Ουκρανία απήχθη από τις ρωσικές δυνάμεις.
Eπικοινωνία με Πούτιν θέλει ο Ζελένσκι
Σημειώνεται ότι το Σάββατο ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολιντίμιρ Ζελένσκι, κατά την διάρκεια τηλεοπτικών δηλώσεων προς τον ουκρανικό λαό, απηύθυνε μία ακόμη πρόσκληση για συνάντηση, προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ανέφερε συγκεκριμένα ότι ο Ισραήλ θα μπορούσε να έχει διαμεσολάβηση σε μια λύση, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ιερουσαλήμ ή το Τελ Αβίβ.
Όπως μεταδίδει γαλλικό πρακτορείο, ο Ζελένσκι επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και του είπε ότι «θέλω να συνομιλήσω με τον Πούτιν, αλλά δεν σηκώνει το τηλέφωνο»
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν επέδειξε προθυμία για τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, είπε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.
Διαβάστε επίσης: