«Έχουμε ανάγκη να προστατευτούν οι ουρανοί μας», είπε στο αμερικανικό Κογκρέσο ο Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μετά τα κοινοβούλια Βρετανίας και Καναδά, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο, ευχαριστώντας μεταξύ άλλων τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για τη βοήθειά του και ζητώντας για πολλοστή φορά να επιβληθεί απαγόρευση πτήσεων

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
AP
3'

Ομιλία στο αμερικανικό Κογκρέσο απήυθυνε μέσω βίντεο ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Θυμηθείτε την 11η Σεπτεμβρίου για να μας καταλάβετε» είπε μεταξύ άλλων ο Ζελένσκι στο μήνυμά του προς τους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές, ενώ για πολλοστή φορά είπε πως η Ουκρανία χρειάζεται αεροπλάνα για να υπερασπιστεί τα εδάφη της. «Με τη βοήθειά σας θα σώσουμε χιλιάδες ζωές» είπε χαρακτηριστικά.

Προς το τέλος της ομιλίας του, ο Oυκρανός πρόεδρος παρουσίασε επίσης στο Κογκρέσο ένα ολιγόλεπτο βίντεο με τη συνεχιζόμενη καταστροφή στη χώρα του το οποίο ολοκληρώθηκε με το μήνυμα «Κλείστε τους ουρανούς πάνω απο την Ουκρανία».

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε τέλος στην ανθρωπιστική κρίση, τονίζοντας οτι υπάρχουν 100 νεκρά παιδιά στην Ουκρανία, με τα μέλη του Κογκρέσου να τον χειροκροτούν.

Μεταξύ άλλων ο Ζελένσκι είπε:

Η Ρωσία επιτέθηκε όχι μόνο σε εμάς, όχι μόνο στη γη μας, όχι μόνο στις πόλεις μας, αλλά και προχώρησε σε μια βάναυση επίθεση εναντίον των αξιών μας.

Πόσο δύσκολο είναι να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης;
Πόσο δύσκολο είναι να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία; Είναι κάτι που μπορεί να γίνει, αλλά αν αυτό είναι πάρα πολύ να σας το ζητήσουμε, ξέρετε ότι χρειαζόμαστε πυραυλικές συστοιχίες και αεροπλάνα μαχητικά, που θα βοηθήσουν να σταματήσουν οι ρωσικές επιθέσεις και κατά των ευρωπαίων.

Έχω ένα όνειρο και μία ανάγκη: Nα προστατευτούν οι ουρανοί μας. Είναι αυτό που νιώθετε κι εσείς όταν ακούτε τις λέξεις «έχω ένα όνειρο». Σας ευχαριστούμε για όλα όσα έχετε κάνει για την εκπαίδευση των στρατιωτών μας, τον οπλισμό, την οικονομική βοήθεια. Είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο Μπάιντεν.

Διασφαλίστε ότι οι Ρώσοι δεν θα λάβουν ούτε ένα cent. Κλείστε τις πόρτες σας στα ρωσικά αγαθά, διασφαλίστε ότι οι Ρώσοι δεν θα λάβουν ούτε ένα cent. Χρειάζονται νέα μέσα ώστε να κινηθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά για να σταματήσει ο πόλεμος.

Σήμερα δεν αρκεί να είναι κανείς ηγέτης του ΝΑΤΟ ή της Δύσης, πρέπει να είσαι ηγέτης του κόσμου και γι’ αυτό χρειάζεται ειρήνη. Και χρειάζεστε δίπλα σας όχι δυνατούς, αλλά γενναίους να πολεμήσουν για το δικαίωμα στην ελευθερία και την ανεξαρτησία, να πεθάνουν για να γίνει η χώρα τους αυτό που εκείνοι ονειρεύονται κι όχι ο γείτονας.

Στην Ουκρανία πολεμούμε για τις αξίες της Ευρώπης, των ΗΠΑ. Είμαι σχεδόν 45 ετών, πόσο μπορώ να γίνω όταν υπάρχουν ήδη 100 παιδιά νεκρά στην Ουκρανία από ρωσικούς βομβαρδισμούς. Πώς να ζήσω άλλη μια μέρα; Αν συνεχίζω είναι λόγω του ρόλου μου ως προέδρου της χώρας. Εύχομαι στον Μπάιντεν να ορθώσει το ανάστημά του για να γίνει ηγέτης του κόσμου, δηλαδή ηγέτης της Ειρήνης. Σας ευχαριστώ! Δόξα στην Ουκρανία!

Διαβάστε επίσης:

Ζελένσκι: Fake news ότι ζήτησα να καταθέσουν οι Ουκρανοί τα όπλα

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή