Πόλεμος στην Ουκρανία: Aδειάζουν τα ράφια στα ρωσικά σούπερ μάρκετ - Δίνουν μάχη για τη ζάχαρη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι πολίτες στη Ρωσία αρχίζουν να αισθάνονται τις «καταστροφικές συνέπειες» των δυτικών κυρώσεων, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Πόλεμος στην Ουκρανία: Aδειάζουν τα ράφια στα ρωσικά σούπερ μάρκετ - Δίνουν μάχη για τη ζάχαρη
4'

Η Ρωσία έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές ζάχαρης και άλλων γεωργικών προϊόντων μέχρι τον Αύγουστο. Οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνονται καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία κλιμακώνεται Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν πλημμυρίσει με φωτογραφίες από άδεια ράφια σούπερ μάρκετ στη Ρωσία και αγοραστές που συσσωρεύουν τρόφιμα. Βίντεο δείχνουν συνταξιούχους να παλεύουν για βασικά είδη παντοπωλείου στη Μόσχα.

Η Άννα μία Ρωσίδα που κινηματογράφησε το χάος στο μεγάλο σουπερ μάρκετ Perekryostok στη Μόσχα, είπε στο Podyom Media ότι οι άνθρωποι συμπεριφέρονται επιθετικά επειδή τους τρομάζουν τα άδεια ράφια. «Υπήρχαν άδεια ράφια – χωρίς αλάτι, χωρίς ζάχαρη, χωρίς ζυμαρικά, χωρίς φαγόπυρο και μόνο με ακριβό ρύζι», είπε.

«Οι άνθρωποι είδαν ξαφνικά ένα καρότσι με ζάχαρη και έτρεξαν προς το μέρος του. Επιτέθηκαν στο καρότσι, απωθώντας ο ένας τον άλλον επιθετικά. Άρπαζαν όσο το δυνατόν περισσότερα για τον εαυτό τους, χωρίς να αφήνουν ζάχαρη για τους άλλους. Ήθελα να μοιραστώ τη φρίκη του. Πρέπει να μείνουμε άνθρωποι».

Ένας άλλος ανησυχητικός αγώνας για τη ζάχαρη παρατηρήθηκε επίσης στο Oryol, 230 μίλια νότια της πρωτεύουσας, έγραψε η Daily Mail. Η εφημερίδα Μetro σημειώνει ότι οι Ρώσοι θα μπορούσαν σύντομα να πληγούν από ελλείψεις τροφίμων ή ακόμα και πείνα ως αποτέλεσμα της σκηρής οικονομικής τιμωρίας στη Μόσχα απο τη Δυση, σύμφωνα με τον ειδικό σε οικονομικές κυρώσεις, Δρ Nαθάνιελ Τιλαχούν.

Δεν υπάρχει λόγος πανικού λέει το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο κάλεσε τους ανθρώπους να μην πανικοβάλλονται, να μην αγοράζουν υπερβολικες ποσότητες και να μη συσσωρεύουν, οι πολίτες όμως αμφισβητούν τις επίσημες διαβεβαιώσεις ότι οι προμήθειες θα αντέξουν.

«Οι Ρώσοι δεν έχουν καμία απολύτως ανάγκη να τρέχουν στα καταστήματα και να αγοράζουν φαγόπυρο, ζάχαρη και χαρτί υγείας», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους την Παρασκευή (18/3) όταν ρωτήθηκε για τις αγορές πανικού από τους Ρώσους, σύμφωνα με τη Moscow Times. «Η φασαρία γύρω από τις προμήθειες στα καταστήματα τροφίμων είναι εξαιρετικά συναισθηματική», είπε.

Ρώσοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι ελλείψεις ζάχαρης προκλήθηκαν από τους καταναλωτές που αγοράζουν πανικόβλητοι και όχι από την έλλειψη διαθέσιμης ζάχαρης στη Ρωσία. Όπως και να 'χεο η ζήτηση για ζάχαρη αυξήθηκε κατά 400% στο Κράι Πριμόρσκι στην Άπω Ανατολή, ενω στο Kiselevsk της Σιβηρίας, ένας ντόπιος είπε: «Δεν υπάρχει ζάχαρη εδώ και τρεις μέρες. Προσπαθώ να ψωνίσω όλο αυτό το διάστημα. Ζητάμε πολλά; Δεν έχουμε ζάχαρη,δεν έχουμε αλάτι, και τα ράφια ειναι άδεια. Τι είναι αυτό;»

Έλεγχοι για αισχροκέρδεια

Η Ομοσπονδιακή Αντιμονοπωλιακή Υπηρεσία της Ρωσίας (FAS) — ένας αντιμονοπωλιακός κυβερνητικός οργανισμός — προειδοποίησε για μονοπωλιακές πρακτικές στη βιομηχανία ζάχαρης λέγοντας ότι θα επιθεωρήσει τους παραγωγούς ζάχαρης στη χώρα για να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν «αδικαιολόγητες» αυξήσεις τιμών ή ελλείψεις , σύμφωνα με το Reuters.

Οι Ρώσοι εισαγγελείς έχουν ξεκινήσει ελέγχους σε 26 περιοχές με την υποψία αισχροκέρδειας και οτι οι έμποροι ανεβάζουν τεχνητά τις τιμές. Κάποια καταστήματα οδήγησαν ακόμη και στο να υπολογίσουν πόσα άτομα μπορούν να αγοράσουν ταυτόχρονα. «Δεν υπάρχει κίνδυνος για έλλειψη ή μείωση της γκάμας προϊόντων», επιμένει η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βικτόρια Αμπράμτσενκο. «Θα δημιουργήσουμε αμοιβαία επικερδές εμπόριο, θα επεκτείνουμε το δίκτυο συνεργασιών μας με φιλικές χώρες» πρόσθεσε.

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας είπε ότι οι κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες δυτικές χώρες είχαν «εξουθενωτική επίδραση στη ρωσική οικονομία», αλλά προέτρεψε τους συμμάχους να προχωρήσουν περαιτέρω.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή