Iαπωνία: Ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε μόνος του τον Ειρηνικό το 1962 θα το ξανακάνει στα 83 του

Iαπωνία: Ο Κενίτσι Χόρι, ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε μόνος του τον Ειρηνικό ωκεανό το 1962 και έχει κάνει πολλές διελεύσεις, θα κάνει νέα απόπειρα αύριο Σάββατο (26/3) σε ηλικία 83 ετών

O Kενίτσι Χόρι το 1962
O Kενίτσι Χόρι το 1962
2'

Ένας 83χρονος άνδρας πρόκειται να αποπλεύσει από το Σαν Φρανσίσκο το Σάββατο και να ταξιδέψει μόνος του στον Ειρηνικό Ωκεανό με προορισμό την πατρίδα του, την Ιαπωνία. Ο Kενίτσι Χόρι γνωστός και ως «ο πιο διάσημος ιστιοπλόος της Ιαπωνίας», έγινε το πρώτο άτομο που διέσχισε μόνος του τον Ειρηνικό το 1962.

Σε εκείνο το ταξίδι, ήταν ένας 23χρονος ερασιτέχνης ναυτικός. Ο Χόρι ξεκίνησε από την Οσάκα και ταξίδεψε στον ωκεανό για 94 ημέρες, επιβιώνοντας με κονσέρβες και ρύζι πριν φτάσει στο Σαν Φρανσίσκο.

Το ταξίδι του είχε θεωρηθεί ευρέως ως «κλάδος ελιάς ενός ανθρώπου της μεταπολεμικής διπλωματίας» μεταξύ των δυνάμεων του Ειρηνικού, ανέφερε η San Francisco Chronicle. «Ακόμη και στις ΗΠΑ, οι ιστιοπλοϊοι εμπνέονται από την ιστορία του», είπε ο Morgan Smith, διευθυντής Ερμηνείας, Εκπαίδευσης και Εθελοντών στο Ναυτικό Εθνικό Ιστορικό Πάρκο του Σαν Φρανσίσκο.

Όταν έφτασε στο Σαν Φρανσίσκο, ο Χόρι συνελήφθη για λίγο καθώς είχε ταξιδέψει χωρίς διαβατήριο ή χρήματα και είχε ελάχιστη γνώση αγγλικών. Ωστόσο, ο τότε δήμαρχος Τζορτζ Κρίστοφερ τον απελευθέρωσε σύντομα και του έδωσε βίζα σε ένδειξη αναγνώρισης της γενναιότητάς του.

Στα 60 χρόνια που μεσολάβησαν, ο Χόρι έκανε πολλές διελεύσεις στον Ειρηνικό. Το σκάφος του Χόρι που χρησιμοποιήθηκε το 1962 εκτέθηκε στο Ναυτικό Μουσείο του Σαν Φρανσίσκο. Με το όνομα «Γοργόνα», το σκάφος εκτίθεται στο φουαγιέ του μουσείου και είναι το «σούπερ» αξιοθέατο, οπως λένε οι επιμελητές του μουσείου.

Ο Ιάπωνας ιστιοπλόος έχει ταξιδέψει στον Ειρηνικό με μια ποικιλία σκαφών, ανάμεσά τους μερικά κατασκευασμένα από κουτιά αλουμινίου, άλλα που τροφοδοτούνται από ηλιακούς συλλέκτες και ένα άλλο που κινείται με πεντάλ ποδιών. Το 1999, ταξίδεψε από τη δυτική ακτή στην Ιαπωνία με ένα καταμαράν φτιαγμένο από βαρέλια μπύρας. Τρία χρόνια αργότερα, έκανε την αντίστροφη διαδρομή με... βαρέλια απο ουίσκι.k

Σε ηλικία 23 ετών μετά το ναυτικό του θρίαμβοΑ.Ρ

Το σκάφος του Χόρι για το επερχόμενο ταξίδι του το Σάββατο, είναι ένα ιστιοπλοϊκό μήκους 5 μέτρων κατασκευασμένο από αλουμίνιο, προσαρμοσμένο για να ταιριάζει στην κατασκευή του.

Mε ύψος 1.50 ο Χόρι δεν προπονείται σωματικά για τα ταξίδια του, λέγοντας οτι ειναι πάντα σε φόρμα. «Είμαι πάντα καλά, πάντα σε φόρμα… Όχι υπερφαγία, όχι υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ».Όταν ρωτήθηκε αν είχε κάποιες ανησυχίες για το ταξίδι του, ο Χόρι είπε: «Τίποτα απολύτως. Ίσως ότι ειμαι μεγάλος».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή