Το μήνυμα του «ενωτικού» Eρντογάν σε Μόσχα και Κίεβο: «Σταματήστε αυτή την τραγωδία»

Έκκκληση σε Ρωσία και Ουκρανία να «σταματήσουν την τραγωδία του πολέμου», απηύθυνε ο Ερντογάν, οικοδεσπότης του νέου γύρου των ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές, σε μία εμφανή απόπειρα να εκμεταλλευθεί την κρίση για να προωθήσει τη δική του ατζέντα. Παρών στις συνομιλίες και ο Ρομάν Αμπράμοβιτς
Ο «ειρηνοποιός» Ερντογάν απεύθυνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός
5'

Οι αντιπροσωπείες Ρωσίας και Ουκρανίας έφτασαν στο ανάκτορο του Ντολμάμπαχτσε στις όχθες του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, εγκαινιάζοντας το νέο γύρο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας.

Κάθονται σε ένα μακρύ τραπέζι ο ένας απέναντι στον άλλο, σύμφωνα με τις πρώτες φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η τουρκική προεδρία. Ο Τούρκος ηγέτης τους απευθύνθηκε, ακολουθούμενος από χειροκροτήματα. Είναι οι πρώτες συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο, αλλά οι ελπίδες για οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο είναι περιορισμένες.

Ο Ερντογάν εξέφρασε τη «βαθιά του λύπη» που η σύγκρουση έχει εισέλθει στην πέμπτη εβδομάδα, λέγοντας ότι η φιλία της Τουρκίας και με τις δύο χώρες την «υποχρέωσε» να μεσολαβήσει. «Είναι στο χέρι και των δύο πλευρών να σταματήσουν αυτή την τραγωδία», είπε χαρακτηριστικά.

Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά διατηρεί παράλληλα ισχυρούς δεσμούς και με τη Ρωσία. Ο Ερντογάν επέλεξε να μην επιβάλλει κυρώσεις κατά της Μόσχας - μια από τις λίγες χώρες που δεν έχουν «τιμωρήσει» τη Ρωσία για την εισβολή στη γειτονική χώρα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας λέει ότι τόσο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι όσο και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «πολύτιμοι φίλοι» της χώρας του.

Η πρόοδος στις συνομιλίες είπε θα άνοιγε το δρόμο για τη συνάντηση των δύο ηγετών, την οποία η Τουρκία θα μπορούσε επίσης να φιλοξενήσει. Η ρωσική και η ουκρανική ομάδα πρόσθεσε έχουν «εύλογες ανησυχίες», αλλά έχουμε φτάσει σε μια στιγμή που οι συνομιλίες πρέπει να αποφέρουν «συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Ερντογάν: «Η ειρήνη δεν θα έχει χαμένους»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε επίσης ότι οι συνομιλίες καθυστέρησαν. πολύ Μία «δίκαιη ειρήνη» δεν θα έχει κανέναν χαμένο είπε και πρόσθεσε ότι η συνέχιση της σύγκρουσης δεν ωφελεί κανέναν.

«Σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας καλωσορίσουμε και να συμβάλουμε στις προσπάθειές σας για την εδραίωση της ειρήνης», σημείωσε προσθέτοντας: «Εύχομαι οι συναντήσεις και οι συζητήσεις μας να αποδειχθούν ευοίωνες για τις χώρες σας, την περιοχή μας και όλη την ανθρωπότητα».

Τέλος πριν παραδώσει το λόγο στις αντιπροσωπείες, έκανε έκκληση για άμεση κατάπαυση του πυρός και είπε ότι η διακοπή της τραγωδίας εξαρτάται από τις δύο πλευρές.

Παρών στις συνομιλίες και ο Αμπράμοβιτς

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρομάν Αμπράμοβιτς - ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι - εθεάθη επίσης στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης. Σε φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν φαίνεται να συνομιλεί με τον Ερντογάν πριν ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις.

Στις φωτογραφίες που μεταδόθηκαν από τουρκικά μέσα ενημέρωσης, φαίνεται να κάθεται σε ένα τραπέζι δίπλα στον Ιμπραήμ Καλίν - εκπρόσωπο του προέδρου Ερντογάν, και φοράει ακουστικά μετάφρασης. Δεν βρίσκεται στο κεντρικό τραπέζι των αντιπροσωπειών Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο Καλίν φέρεται να βοήθησε στο συντονισμό της συνάντησης μεταξύ του Ρώσου ολιγάρχη και ενός μέλους της ουκρανικής αντιπροσωπείας σε ξενοδοχείο της Κωνσταντινούπολης. Η παρουσία του Αμπράμοβιτς υποδηλώνει ότι εξακολουθεί να συμμετέχει σε κάποιο επίπεδο στις προσπάθειες διαμεσολάβησης για τον τερματισμό του πολέμου.

Η είδηση της δηλητηρίασής του, με βαριές παρενέργειες όπως η προσωρινή απώλεια της όρασης του, έφερε τον Ρώσο μεγιστάνα στο επίκεντρο της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες, με τις θεωρίες συνωμοσίας να οργιάζουν.

«Αμφίθυμη η ουδετερότητα της Τουρκίας»

«Για το δυτικό στρατόπεδο, ο ρόλος που θα παίξει η Τουρκία στην επίλυση της ουκρανικής κρίσης είναι κρίσιμος» λέει η Ντοροθέ Σμιντ, ειδική σε ζητήματα Μεσογείου, στη γαλλική εφημερίδα Monde. O Ερντογάν τοποθετείται ως μεσολαβητής στη σύγκρουση στην Ουκρανία, όμως η ουδετερότητα της Άγκυρας παραμένει αμφίθυμη, αναλύει.

Οι διπλωματικές προσπάθειες για τον περιορισμό της ουκρανικής κρίσης οδήγησαν σε μια απροσδόκητη εξέλιξη: η Γαλλία και η Τουρκία βρέθηκανστην πρώτη γραμμή για την επίτευξη εκεχειρίας.

Το καθεστώς περνάει εσωτερικές δυσκολίες: βρίσκεται σε κακή οικονομική κατάσταση και ο πρόεδρος Ερντογάν θα αντιμετωπίσει περίπλοκες εκλογικές μάχες το 2023. Η φθορά της εξουσίας είναι έκδηλη μετά από είκοσι χρόνια και η αντιπολίτευση οργανώνεται για να προσφέρει μια εναλλακτική λύση.

Ένα είναι βέβαιο: ο Ερντογάν δεν θα παραιτηθεί εύκολα από την εξουσία τη χρονιά των εκατό χρόνων της Τουρκικής Δημοκρατίας.Και στο πλαίσιο αυτό κάνει μία θεαματική διπλωματική ανάκαμψη που απέδωσε καρπούς το 2021, επιχειρώντας να προβάλλει την Τουρκία περισσότερο ως ειρηνοποιό παρά ως μία δύναμη πολεμοχαρή, και όχι μόνο στο ουκρανικό πλαίσιο.

Διαβάστε σήμερα:

Τα «κέρδη» Ερντογάν από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Τουρκία: Ο πληθωρισμός «πνίγει» τον Ερντογάν - Μειώνει τον ΦΠΑ σε σαπούνι, χαρτί υγείας και πάνες