Κορονοϊός: Oργή για τα «κέντρα καραντίνας βρεφών» στην Κίνα -Η Δύση καταγγέλλει απάνθρωπες πρακτικές
Κίνα: Δυτικοί διπλωμάτες ζητούν από το Πεκίνο να μην διαχωρίζει τα παιδιά που είναι θετικά στον κορονοϊό από τους γονείς τους
Δυτικοί διπλωμάτες εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τον διαχωρισμό των παιδιών από τους γονείς τους στο πλαίσιο των περιορισμών κατά της Covid-19, μια κατάσταση που έχει προκύψει στη Σαγκάη καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.
Η πόλη διαχωρίζει τα παιδιά που διαγνώστηκαν θετικά στον κορονοϊό από τους γονείς τους, επικαλούμενη την ανάγκη πρόληψης επιδημίας, γεγονός που έχει προκαλέσει την ευρεία κατακραυγή του κοινού.
Διπλωμάτες από περισσότερες από 30 χώρες έστειλαν επιστολή στο κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών καλώντας τις αρχές να μην προβούν σε τέτοιο βήμα. «Ζητάμε σε καμία περίπτωση να μην χωριστούν γονείς και παιδιά», ανέφερε μια επιστολή που συντάχθηκε από το γαλλικό προξενείο στη Σαγκάη και απευθυνόταν στο γραφείο εξωτερικών υποθέσεων της πόλης στις 31 Μαρτίου.
Σε ξεχωριστή επιστολή προς το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών της ίδιας ημέρας, η βρετανική πρεσβεία στο Πεκίνο ανέφερε ότι ανησυχεί για «πρόσφατες περιπτώσεις όπου οι τοπικές αρχές προσπάθησαν να χωρίσουν ανηλίκους που βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό από τους γονείς τους» και ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι αυτό δεν θα συνέβαινε στο διπλωματικό προσωπικό.
Το γαλλικό προξενείο και η βρετανική πρεσβεία δήλωσαν ότι έγραφαν τις επιστολές για λογαριασμό άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και άλλων, όπως η Νορβηγία, η Ελβετία, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία, αφού άκουσαν για δυσκολίες που προκλήθηκαν από το lockdown στη Σαγκάη.
Τα ασυμπτωματικά ή ήπια κρούσματα θα πρέπει να αποστέλλονται σε «ένα εξειδικευμένο περιβάλλον απομόνωσης με προσωπικό που μπορεί να επικοινωνεί στα αγγλικά», αναφέρεται στην επιστολή του γαλλικού προξενείου, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Reuters.
Επί του παρόντος τα ασυμπτωματικά κρούσματα αποστέλλονται σε κεντρικά κέντρα καραντίνας, ορισμένα από τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως ανθυγιεινά και υπερπλήρη. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών επίσης δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. Τη Δευτέρα, ο αξιωματούχος της Σαγκάης Wu Qianyu είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι τα παιδιά θα μπορούσαν να συνοδεύονται από τους γονείς τους εάν και οι γονείς τους έχουν μολυνθεί, αλλά θα χωρίζονται εάν δεν έχουν μολυνθεί, προσθέτοντας ότι οι πολιτικές εξακολουθούν να βελτιώνονται.
Η Κίνα έστειλε τον στρατό και χιλιάδες εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στη Σαγκάη για να βοηθήσουν στη διεξαγωγή μαζικών τεστ για τα 26 εκατομμύρια των κατοίκων της, καθώς τα κρούσματα συνέχισαν να αυξάνονται τη Δευτέρα εν μέσω lockdown στην πόλη, σε μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις για τη δημόσια υγεία στη χώρα.
Οι viral εικόνες που προκαλούν αντιδράσεις
Eικόνες με παιδιά που κλαίνε σε υγειονομική μονάδα της Σαγκάης έγιναν viral στην Κίνα. Η ανώνυμη αφίσα ανέφερε ότι πρόκειται για παιδιά που είχαν βρεθεί θετικά στην Covid-19 και είχαν χωριστεί από τους γονείς τους στο κέντρο Jinshan.
Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης Weibo και Douyin της Κίνας έδειχναν μωρά που κλαίνε, απομονωμένα σε μια κούνια. Σε ένα βίντεο, ένα μικρό παιδί που διαμαρτύρεται σέρνεται έξω από ένα δωμάτιο με τέσσερα παιδικά κρεβάτια στριμωγμένα στον τοίχο. Ενώ μερικοί ενήλικες φαίνονται στα βίντεο, τα παιδιά είναι πολύ περισσότερα.
Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει αμέσως τις εικόνες, αλλά μια πηγή με γνώση στις εγκαταστάσεις επιβεβαίωσε ότι τραβήχτηκαν στη δομή Jinshan. Το Κλινικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας της Σαγκάης είπε, ωστόσο, ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο δεν αφορούν σε «εγκατάσταση καραντίνας βρεφών», αλλά σκηνές που τραβήχτηκαν όταν το νοσοκομείο μετέφερε την παιδιατρική του πτέρυγα σε άλλο κτήριο για να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο αριθμό παιδιών με κορονοϊό.
Αυτό έγινε για να «βελτιωθεί το περιβάλλον του νοσοκομείου», ανέφερε στον επίσημο λογαριασμό της στο WeChat το Σάββατο, προσθέτοντας ότι επιστράτευσε περισσότερους εργαζόμενους και θα ενισχύσει την επικοινωνία με τους γονείς των παιδιών. «Οι παιδιατρικοί ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο μας έχουν εγγυημένη ιατρική περίθαλψη και καλύπτονται οι καθημερινές τους ανάγκες», ανέφερε.
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Επιστρέφει το lockdown στην Κίνα μετά από δύο χρόνια