Ιαπωνία: Η χώρα υποδέχθηκε 20 Ουκρανούς πρόσφυγες
Η Ιαπωνία υποδέχθηκε σήμερα 20 Ουκρανούς πρόσφυγες που διέφυγαν από τον πόλεμο. Έφτασαν στο αεροδρόμιο του Τόκιο με ιαπωνικό κυβερνητικό αεροσκάφος.
Η Ιαπωνία –που διστάζει να δεχθεί αλλοδαπούς-- υποδέχθηκε σήμερα 20 Ουκρανούς πρόσφυγες που γλίτωσαν από τον πόλεμο και οι οποίοι έφτασαν στο αεροδρόμιο του Τόκιο με ιαπωνικό κυβερνητικό αεροσκάφος.
Οι πρόσφυγες αυτοί --ηλικίας 6 έως 66 ετών, ανάμεσά τους και 15 γυναίκες-- είχαν καταφύγει στην Πολωνία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έφτασαν στο Τόκιο μαζί με τον Ιάπωνα υπουργό Εξωτερικών Γιοσιμάσα Χαγιάσι, ο οποίος πραγματοποίησε πολυήμερη επίσκεψη στη Βαρσοβία.
Κανονικά η Ιαπωνία δέχεται μόλις μερικές δεκάδες πρόσφυγες ετησίως μεταξύ των χιλιάδων υποψηφίων και τα σύνορά της αυτή την περίοδο είναι σχεδόν εντελώς κλειστά για τους αλλοδαπούς στο πλαίσιο των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας covid-19.
«Ενημερωθήκαμε ότι πολλοί άνθρωποι ήθελαν πραγματικά να μεταβούν στην Ιαπωνία, αλλά δυσκολεύονταν να κάνουν το ταξίδι με δικά τους μέσα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροκάζου Ματσούνο στη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου σήμερα.
«Για ανθρωπιστικούς λόγους καλέσαμε τους 20 αυτούς ανθρώπους να πάρουν ένα κυβερνητικό αεροσκάφος», πρόσθεσε. Μέχρι στιγμής η Ιαπωνία έχει υποδεχθεί 404 Ουκρανούς, αφού ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα ανακοίνωσε τον Μάρτιο ένα έκτακτο σχέδιο υποδοχής προσφύγων.
Η Ιαπωνία έχει υιοθετήσει αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, ενεργώντας σε συνεργασία με τις άλλες μεγάλες δυτικές δυνάμεις. Οι ιαπωνικές αρχές προσέφεραν άδεια παραμονής 90 ημερών στους Ουκρανούς πρόσφυγες η οποία μπορεί να μετατραπεί σε άδεια παραμονής ενός έτους, κάτι που θα τους επιτρέψει να εργαστούν στην Ιαπωνία.
Εξάλλου το Τόκιο ανακοίνωσε ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 100 εκ. δολαρίων, χρήματα τα οποία προστίθενται στα 100 εκ. δολάρια που είχε προσφέρει τον Μάρτιο στην Ουκρανία και τις γειτονικές χώρες που επηρεάζονται από την κρίση.
Το 2020 η Ιαπωνία έδωσε άδεια παραμονής σε μόλις 47 πρόσφυγες και σε ακόμη 44 ανθρώπους για ανθρωπιστικούς λόγους από τους σχεδόν 4.000 που είχαν υποβάλει αίτηση. Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν εδώ και χρόνια το Τόκιο ότι δεν κάνει αρκετά για να βοηθήσει τους ανθρώπους που αναζητούν καταφύγιο από συγκρούσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ