Ανεστάλη η συμφωνία πώλησης αερίου από την Αίγυπτο στο Ισραήλ
Ακυρώθηκε μακροχρόνια συμφωνία για την παροχή αερίου στο Ισραήλ από την Αίγυπτο λόγω παραβιάσεων συμβατικών υποχρεώσεων.
Αυτή η απόφαση πάρθηκε έπειτα από μια σειρά δολιοφθορών στον διασυνοριακό αγωγό μετά τη λαϊκή εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, ανακοίνωσε χθες μια από τις εταιρίες που χειρίζονται τις παραδόσεις και τις παραλαβές.
Η Ampal-American Israel Corporation, εταίρος της East Mediterranean Gas Company (EMG), η οποία λειτουργεί τον αγωγό, ανακοίνωσε πως ενημέρωσε τις αρχές της Αιγύπτου ότι «τερματίζει. . . τη συμφωνία αγοράς» αερίου.
«Η σύμβαση με την East Mediterranean Gas τερματίστηκε λόγω των παραβιάσεων ρητρών του συμβολαίου», δήλωσε ο Μοχάμεντ Σουάιμπ, επικεφαλής της Natural Gas Holding Company της Αιγύπτου.
Η EMG ανακοίνωσε ότι «θεωρεί την απόπειρα τερματισμού της σύμβασης παράνομη και κακόπιστη" και ότι η ίδια, η Ampal και άλλοι διεθνείς εταίροι της» εξετάζουν τις επιλογές τους και νομικά μέτρα που μπορούν να λάβουν και προσεγγίζουν τις διάφορες κυβερνήσεις" οι οποίες εμπλέκονται στο ζήτημα.
Ο Χάνι Ντάχι, πρόεδρος της κρατικής General Petroleum Corporation της Αιγύπτου, είπε ότι η απόφαση είχε καθαρά εμπορικά κριτήρια, σύμφωνα με την ημιεπίσημη εφημερίδα αλ Αχράμ.
Πηγές στο υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου είπαν ότι η συμφωνία του 2005 τερματίστηκε λόγω των επανειλημμένων επιθέσεων εναντίον του αγωγού μεταφοράς αερίου στην Αίγυπτο. Άγνωστοι έχουν ανατινάξει τμήματα του αγωγού 14 φορές μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ.
Το ισραηλινό Κανάλι 2, το οποίο μετέδωσε πρώτο την πληροφορία ότι η συμφωνία ανεστάλη, έκανε λόγο περί «πλήγματος» στην διμερή συμφωνία ειρήνης που είχαν συνάψει το 1979 η Αίγυπτος και το Ισραήλ.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ Γιγκάλ Παλμόρ δήλωσε χθες ότι αγνοεί την απόφαση και «εξεπλάγη» από την πληροφορία. «Εάν είναι αλήθεια, είναι πολύ σοβαρό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού ΥΠΕΞ.
Το Ισραήλ παράγει το 40% της ενέργειας που καταναλώνει με τη χρήση φυσικού αερίου και η Αίγυπτος του πωλεί περίπου το 43% του αερίου που εισάγει. Το αιγυπτιακό αέριο καλύπτει ακόμη το 80% της ζήτησης της Ιορδανίας για ηλεκτροπαραγωγή--6,8 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα.
Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΔ), που κυβερνά τη χώρα μετά την πτώση του Μουμπάρακ, είχε δεσμευτεί να εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή από όπου περνά ο αγωγός, στη χερσόνησο του Σινά, το Νοέμβριο. Η τελευταία επίθεση είχε σημειωθεί την 9η Απριλίου.