Το «ανατολίτικο παζάρι» και το διπλό «παιχνίδι» Ερντογάν στον πόλεμο της Ουκρανίας
Τις κινήσεις «ισορροπίας» της Τουρκίας στο διπλωματικό παιχνίδι που έχει ξεσπάσει με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναλύει στο Newsbomb.gr o ερευνητής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, Γιώργος Τζογόπουλος
Τον δρόμου του «επιτήδειου ουδέτερου» έχει επιλέξει η Τουρκία, προσπαθώντας να παράλληλα, να ευνοηθεί τόσο από την Δύση -λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει-, όσο και από την Ρωσία από την οποία είναι ενεργειακά «δέσμια».
Αναφορικά με αυτούς τους διπλωματικούς «ελιγμούς» της Άγκυρας, ο κ. Τζογόπουλος σημειώνει ότι αυτή η τακτική της χώρας δεν είναι κάτι νέο υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά «υπάρχει μια συνέχεια στην τουρκική εξωτερική πολιτική. Δηλαδή αυτό το οποίο κάνει εξισορροπώντας, δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά η πάγια τουρκική στρατηγική. Συνεπώς αυτό που κάνει τώρα είναι να βλέπει τα δεδομένα και να εξυπηρετεί τα συμφέροντά της τα οποία βρίσκονται και με το ΝΑΤΟ και με την Ρωσία. Παρόλο που κάτι τέτοιο ακούγεται οξύμωρο, αυτό κάνει και το πετυχαίνει».
Ο κ. Τζογόπουλος απαντώντας στην συνέχεια για το αν το ενεργειακό είναι ένας από τους παράγοντες από τους οποίους η Άγκυρα μπορεί να επωφεληθεί από την σημερινή κρίση ανέφερε ότι «η Τουρκία είναι πάρα πολύ εξαρτημένη ενεργειακά από την Ρωσία και ο αγωγός τον οποίο θέλει με το Ισραήλ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εάν δεν λυθεί το Κυπριακό, συνεπώς ενεργειακά δεν μπορεί να επωφεληθεί».
Όπως τονίζει ο κ. Τζογόπουλος δεν πρέπει κανείς να περιμένει ο Ερντογάν να γυρίσει την πλάτη στη Ρωσία, ακόμα και αν απαιτηθεί πιο έντονα κάτι τέτοιο από τους Δυτικούς συμμάχους και το ΝΑΤΟ. Αντιθέτως όπως σημειώνει ο Ερντογάν θα συνεχίσει τη στάση ουδετερότητας όσο διαρκεί η κρίση, γιατί είναι ενεργειακά εξαρτημένη από την Ρωσία.
Σύμφωνα με τον καθηγητή ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχει αναβαθμίσει γεωπολιτικά τον ρόλο της Τουρκίας, ενώ η πολιτική που ακολουθεί τελευταία ο Ερντογάν, αποσκοπεί στο να προσπαθήσει να τα βρει με τις χώρες που είχαν χαλάσει οι σχέσεις τους τα προηγούμενα χρόνια. «Αυτό σχετίζεται και με την Αμερική και με το Ισραήλ. Ο Ερντογάν επειδή μπαίνει σε προεκλογική περίοδο τα ζυγίζει όλα και ακολούθως πράττει», σημειώνει.
Αυτό που κάνει η Τουρκία είναι να προσπαθεί να μεσολαβήσει αυτή τη στιγμή για να ενισχύσει το δυτικό της κύρος, σημειώνει ο κ. Τζογόπουλος και υπογραμμίζει «αν δούμε την ουκρανική κρίση ελάχιστες είναι οι χώρες που μιλάνε αυτή τη στιγμή και με Ρωσία και με Ουκρανία. Μια είναι η Τουρκία, η άλλη το Ισραήλ και η Κίνα. Είναι λίγες οι χώρες αυτές. Άρα αυτό από μόνο του δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να παίξει αυτό το χαρτί και να παίξει αυτό το χαρτί για να πάρει πράγματα και από τους Αμερικανούς (όπως για την περίπτωση της απόκτησης των F-16), αλλά την ίδια στιγμή να μην χαλάσει τις σχέσεις της με την Ρωσία, αυτή είναι η τουρκική πολιτική».
«Το μήνυμα της τουρκικής πολιτικής είναι ότι "στη σημερινή εποχή μπορώ να παίζω και με τους δυο" και για την ώρα ακολουθεί μια πολιτική που έχει και ρίσκα και ευκαιρίες και προσπαθεί να περιορίσει το πρώτο σκέλος και να αυξήσει τις πιθανότητες ευκαιριών. Λόγω των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Ερντογάν στο εσωτερικό της χώρας επιθυμεί να τα βρει με τους δυτικούς αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσει τις σχέσεις του με την Ρωσία», καταλήγει ο κ. Τζογόπουλος.
Διαβάστε επίσης:
Τσαβούσογλου: Προχωρούν οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την αγορά F-16
Ερντογάν προς Χέρτσογκ: Η συνέργεια στην ενέργεια είναι αμοιβαία επωφελής για Τουρκία - Ισραήλ