Cop29: Συμφωνία χρηματοδότησης 1,3 τρισ. δολαρίων για το κλίμα - Ποιες χώρες τη θεωρούν προδοσία
Ποιο προσπάθησαν να βάλουν εμπόδια και να αλλάξουν κομμάτια της συμφωνίας υπέρ τους
Πλούσιες και φτωχές χώρες συνήψαν μια συμφωνία τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την κλιματική κρίση τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, μετά από μαραθώνιες συνομιλίες και ημέρες σκληρών κατηγοριών που έληξαν σε αυτό που οι ακτιβιστές είπαν ότι ήταν «προδοσία».
Σύμφωνα με τον στόχο, ο αναπτυσσόμενος κόσμος θα πρέπει να λαμβάνει τουλάχιστον 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε κεφάλαια για να τον βοηθήσει να στραφεί σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών συνθηκών, έως το 2035.
Αλλά μόνο 300 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά θα προέλθουν κυρίως με τη μορφή που χρειάζονται περισσότερο – επιχορηγήσεις και δάνεια χαμηλού επιτοκίου από τον ανεπτυγμένο κόσμο. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να προέλθουν από ιδιώτες επενδυτές και μια σειρά από πιθανές νέες πηγές χρημάτων, όπως πιθανές εισφορές στα ορυκτά καύσιμα και τακτικές επιβάτες, που δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί.
Ο Mohamed Adow, διευθυντής του thinktank Power Shift Africa, δήλωσε: «Αυτή η [σύσκεψη κορυφής] ήταν μια καταστροφή για τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Είναι μια προδοσία τόσο των ανθρώπων όσο και του πλανήτη, από πλούσιες χώρες που ισχυρίζονται ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την κλιματική αλλαγή. Οι πλούσιες χώρες έχουν υποσχεθεί να «κινητοποιήσουν» κάποια κεφάλαια στο μέλλον, αντί να τα παρέχουν τώρα. Η επιταγή είναι στο ταχυδρομείο. Αλλά οι ζωές και τα μέσα διαβίωσης σε ευάλωτες χώρες χάνονται τώρα».
Μερικές από τις φτωχότερες και πιο ευάλωτες χώρες του κόσμου πολέμησαν σκληρά κατά τη διάρκεια δύο εβδομάδων έντονων διαπραγματεύσεων στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ Cop29 στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, προκειμένου ένα μεγαλύτερο κομμάτι των χρημάτων να προέρχεται απευθείας από τις ανεπτυγμένες χώρες. Ήθελαν επίσης περισσότερο από τη διαθέσιμη χρηματοδότηση να πηγαίνει στις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αντί να μοιράζονται με μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Ινδία.
Δύο ομάδες ιδιαίτερα ευάλωτων εθνών, η Συμμαχία των Μικρών Νησιωτικών Κρατών και των Λιγότερο Ανεπτυγμένων Χωρών, αποχώρησαν από μια συνάντηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας αργά το απόγευμα του Σαββάτου, αλλά αργότερα επέστρεψαν.
Οι συνομιλίες ήταν υψηλού κινδύνου από την αρχή, καθώς ξεκίνησαν λίγες μέρες μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ. Ο Τραμπ σκοπεύει να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού όταν αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο και είναι πιθανό να είναι εχθρικός στην παροχή οποιασδήποτε χρηματοδότησης για το κλίμα στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Αντιμέτωπες με την προοπτική της νέας σύγκλησης το επόμενο έτος με έναν Λευκό Οίκο Τραμπ, πολλές χώρες αποφάσισαν ότι η αποτυχία να συμφωνήσουν σε μια νέα οικονομική διευθέτηση στο Μπακού ήταν υπερβολικά μεγάλος κίνδυνος.
Οι ανεπτυγμένες χώρες επέμειναν ότι δεν μπορούσαν να προσφέρουν άλλα, λόγω των δικών τους δημοσιονομικών περιορισμών.
Πολλές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Βολιβίας, της Κούβας και της Νιγηρίας, αντέδρασαν με μανία στη συμφωνία.
Οι πράσινοι ακτιβιστές επέκριναν επίσης τη συμφωνία.
Η Ινδία προέβαλε αντιρρήσεις την τελευταία στιγμή, αλλά δεν κατάφερε να την αποτρέψει από τον πρόεδρο της αστυνομίας, τον υπουργό περιβάλλοντος του Αζερμπαϊτζάν Μουχτάρ Μπαμπάγιεφ. Η χώρα είπε ότι «δεν μπορούσε να δεχτεί» τη διευθέτηση.
Η διοργανώτρια χώρα επικρίθηκε έντονα για τη διοίκηση του Cop. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν το 90% των εξαγωγών του Αζερμπαϊτζάν και τα συμφέροντα των ορυκτών καυσίμων ήταν ιδιαίτερα ορατά στις συνομιλίες.
Η Σαουδική Αραβία έπαιξε επίσης έναν άκρως παρεμποδιστικό ρόλο, σύμφωνα με πολλούς μυημένους. Σε μια εξαιρετική εξέλιξη, ένας Σαουδάραβας αξιωματούχος προσπάθησε να τροποποιήσει ένα βασικό κείμενο χωρίς πλήρη διαβούλευση. Το πετρελαιοκράτος προσπάθησε επίσης επανειλημμένα να αφαιρέσει τις αναφορές στη «μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα» που συμφωνήθηκαν στη σύνοδο κορυφής Cop28 του περασμένου έτους .
«Ήταν σαφές από την πρώτη μέρα ότι η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες παραγωγής ορυκτών καυσίμων επρόκειτο να κάνουν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να αποδυναμώσουν τη συμφωνία ορόσημο του Cop28 για τα ορυκτά καύσιμα. Στο Cop29 έχουν αναπτύξει παρεμποδιστικές τακτικές για να μειώσουν τη δράση στην ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο Romain Ioualalen, της ομάδας πίεσης Oil Change International.
Οι ΗΠΑ και η Κίνα – οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και οι μεγαλύτερες στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου – είναι συνήθως βασικά έθνη στην ετήσια «διάσκεψη των μερών» (Cop) στο πλαίσιο της σύμβασης-πλαισίου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Όμως κανένα από τα δύο δεν έπαιξε μεγάλο δημόσιο ρόλο στο Μπακού, επιτρέποντας σε άλλες χώρες να οδηγήσουν τις συνομιλίες. Η αμερικανική αντιπροσωπεία εξακολουθεί να αποτελείται από αξιωματούχους της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, αλλά η επικείμενη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ έριξε ένα βαρίδι στη συμμετοχή τους.
Η συμφωνία θα σημαίνει ότι η Κίνα θα συμβάλει εθελοντικά στη χρηματοδότηση του φτωχού κόσμου για το κλίμα, σε αντίθεση με τις πλούσιες χώρες που είναι υποχρεωμένες να παρέχουν μετρητά.