Ο Ερντογάν ταξιδεύει αύριο στη Σαουδική Αραβία με το βλέμμα στα...πετροδολάρια

Διήμερη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία εγκαινιάζει αύριο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία προσπάθεια να βελτιώσει τις τεταμένες, διμερείς σχέσεις

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
A.P
3'

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται στη Σαουδική Αραβία την Πέμπτη (28/4) επιδιορθώνοντας τη ρήξη που προκάλεσε στις δύο σουνιτικές δυνάμεις η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο του πετρελαιοπαραγωγού βασιλείου στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

Το διήμερο ταξίδι έρχεται μετά την απόφαση δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης να σταματήσει ερήμην τη δίκη 26 Σαουδάραβων υπόπτων που συνδέονται με τη δολοφονία, μεταφέροντας την υπόθεση στη Σαουδική Αραβία.

Η τουρκική απόφαση εξόργισε τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη χήρα του Τζαμάλ Κασόγκι, Χατιτζέ Τζενγκίζ, που προσπάθησαν να ασκήσουν έφεση σε ανώτερο δικαστήριο. Την ίδια στιγμή όμως άνοιξε το δρόμο στον Ερντογάν να προχωρήσει στην επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία, η οποία ήταν στα σκαριά εδώ και μήνες.

«Δεν έχουμε αρνητική στάση απέναντι στη Σαουδική Αραβία όσον αφορά στην εξομάλυνση των σχέσεων, είτε εμπορικά, είτε οικονομικά, είτε πολιτικά», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον περασμένο μήνα στην κρατική τηλεόραση.

Τούρκος αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Ερντογάν δεν αναμένεται να κάνει καμία επίσημη ανακοίνωση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Ριάντ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή, αλλά θα είναι κλειστό για τον Τύπο.

Ο Ερντογάν πρόκειται να συναντήσει τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν, είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν πιθανότατα θα είναι στην αντιπροσωπεία που θα παραστεί στις συνομιλίες.

Η δολοφονία του 59χρονου Κασόγκι, ενός Σαουδάραβα δημοσιογράφου που επέκρινε το καθεστώς του Ριάντ, με τις στήλες του στην Washington Post απομόνωσε διεθνώς τη Σαουδική Αραβία και κλιμάκωσε τον περιφερειακό ανταγωνισμό του Ριάντ με την Άγκυρα.

Η Τουρκία εξόργισε τους Σαουδάραβες πιέζοντας να προχωρήσει η έρευνα για τη δολοφονία, την οποία ο Ερντογάν είπε ότι είχε διαταχθεί από τα «υψηλά επίπεδα» της σαουδαραβικής κυβέρνησης. Η Σαουδική Αραβία απάντησε ασκώντας ανεπίσημα πίεση στην οικονομία της Τουρκίας μέσω μποϊκοτάζ βασικών τουρκικών προϊόντων

Ωστόσο, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών βελτιώνεται σταδιακά, υπογραμμίζοντας μια χαλάρωση των περιφερειακών εντάσεων που αποκλιμακώνονται επίσης μέσα απο τη συμφιλίωση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του αντιπάλου της στον Κόλπο, Κατάρ.

Η δίκη της Κωνσταντινούπολης ανεστάλη κατά τη διάρκεια μιας νέας οικονομικής αναταραχής στην Τουρκία, η οποία έχει υποφέρει από τον πληθωρισμό που είναι στα ύψη και ένα κύμα διαδηλώσεων που έπληξαν τη δημοτικότητα του Ερντογάν, ενόψει των γενικών εκλογών του επόμενου έτους.

Η Τουρκία συγκεντρώνει τώρα οικονομική υποστήριξη από πλούσιες σε ενέργεια χώρες του Κόλπου με τις οποίες είχε διακόψει σχέσεις, τη δεκαετία μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης. Ο Ερντογάν έχει ήδη προσπαθήσει να βελτιώσει τους δεσμούς με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία έχουν συμφωνήσει νέο επενδυτικό πακέτο για την Τουρκία.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση Ερντογάν σε Μπάιντεν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων: «Μάθε ιστορία»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή