Στην Ουκρανία ο Γκουτέρες: «Παράλογος ένας πόλεμος τον 21ο αιώνα»

Μετά τη Ρωσία  ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισκέφθηκε το Κίεβο και τις ισοπεδωμένες πόλεις στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, καταδικάζοντας τον «παραλογισμό» του πολέμου
Στην Ουκρανία για συνομιλίες με το Ζελένσκι έφθασε ο γγ του ΟΗΕ, Γκουτέρες
2'

Επισκεπτόμενος τη Μποροντιάνκα έξω απο το Κίεβο, ο Γκουτέρες αποκάλεσε τον πόλεμο «παράλογο». Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε τον πόλεμο «κακό» και παράλογο κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Μποροντιάνκα, την πόλη που ισοπεδώθηκε απο τους βομβαρδισμούς.

«Φαντάζομαι την οικογένειά μου σε ένα από αυτά τα σπίτια που τώρα είναι κατεστραμμένα και μαύρα. Βλέπω τις εγγονές μου να τρέχουν πανικόβλητες. Ο πόλεμος είναι παράλογος στον 21ο αιώνα. Ο πόλεμος είναι κακός. Δεν υπάρχει περίπτωση ένας πόλεμος να είναι αποδεκτός τον 21ο αιώνα», είπε ο Γκουτέρες.

Στην επίσκεψή του και στην πόλη Μπούτσα, ο Γκουτέρες προέτρεψε επίσης τη Ρωσία να συνεργαστεί με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) σε έρευνες για πιθανά εγκλήματα πολέμου που πραγματοποιήθηκαν κατά την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Υποστηρίζω πλήρως το ΔΠΔ και απευθύνω έκκληση στη Ρωσική Ομοσπονδία να δεχτεί, να συνεργαστεί με το ΔΠΔ. Αλλά όταν μιλάμε για εγκλήματα πολέμου, δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι το χειρότερο από τα εγκλήματα είναι ο ίδιος ο πόλεμος», είπε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Μπούτσα έξω από το Κίεβο, όπου ανακαλύφθηκαν εκατοντάδες νεκροί, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Ο Γκουτέρες θα συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αργότερα την Πέμπτη. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, ο Γκουτέρες συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, όπου οι δυο άνδρες λέγεται ότι συζήτησαν την πιθανή εκκένωση του πολιορκημένου συγκροτήματος χάλυβα Azovstal στην πόλη της Μαριούπολης.

Διαβάστε επίσης:

Στόλτενμπεργκ: Με ανοιχτές αγκάλες θα υποδεχθούμε Φιλανδία και Σουηδία στο ΝΑΤΟ