Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία έκανε προσομοίωση πυρηνικής επίθεσης στο Καλίνινγκραντ
Η Ρωσία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι πραγματοποίησε προσομοίωση πυρηνικής επίθεσης στο θύλακα του Καλίνινγκραντ στα σύνορα με την ΕΕ.
Σε επίδειξη ισχύος με στόχο τη Δύση προχώρησε η Ρωσία, 70 ημέρες μετά την έναρξη της στρατιωτικής δράσης της Μόσχας στην Ουκρανία που έχει αφήσει πίσω χιλιάδες νεκρούς και περισσότερους από 13 εκατομμύρια εκτοπισμένους, στη χειρότερη προσφυγική κρίση που βιώνει η Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μετά την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία στο τέλος Φεβρουαρίου, έχει ενταθεί η ανησυχία στη Δύση για το ενδεχόμενο μίας πυρηνικής επίθεσης που θα εγκαινίαζε έναν Γ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τις απειλές να εκτοξεύονται εκατέρωθεν.
Κατά τη διάρκεια των πολεμικών ασκήσεων της Τετάρτης, η Ρωσία προχώρησε σε «ηλεκτρονικές εκτοξεύσεις» κινητών βαλλιστικών πυραύλων Iskander με δυνατότητα πυρηνικής δράσης κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με τα μέλη της ΕΕ τη Λιθουανία και την Πολωνία, ανέφερε σε δήλωση το υπουργείο Άμυνας.
Το στρατιωτικό προσωπικό πραγματοποίησε έναν ελιγμό για να αλλάξει τη θέση του προκειμένου να αποφύγει «ένα πιθανό πλήγμα αντιποίνων», πρόσθεσε το υπουργείο Άμυνας. Οι μάχιμες μονάδες εξασκήθηκαν επίσης σε «ενέργειες σε συνθήκες ακτινοβολίας και χημικής μόλυνσης». Στις ασκήσεις συμμετείχαν περισσότεροι από 100 στρατιωτικοί.
Η Ρωσία έθεσε τις πυρηνικές δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού λίγο μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία. Ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει για «αστραπιαία» αντίποινα εάν η Δύση επιχειρήσει να παρέμβει άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Τις τελευταίες ημέρες, τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης φέρεται να επιχειρούν να κάνουν τη χρήση πυρηνικών όπλων πιο αποδεκτή από τη ρωσική κοινή γνώμη. «Εδώ και δύο εβδομάδες, ακούμε από τις τηλεοπτικές μας οθόνες ότι πρέπει να ανοίξουν πυρηνικά σιλό», δήλωσε την Τρίτη ο εκδότης της ρωσικής εφημερίδας και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Ντμίτρι Μουράτοφ. Σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η προπαγάνδα, η ανάπτυξη τέτοιων όπλων «δεν θα σήμαινε το τέλος του πολέμου αλλά το τέλος της ανθρωπότητας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, η Ρωσία θέλει να αποκλείσει την απειλή πυρηνικών συγκρούσεων, παρά τους υψηλούς κινδύνους που υπάρχουν επί του παρόντος και επιθυμεί να περιορίσει όλες τις πιθανότητες «τεχνητής» αύξησης αυτών των κινδύνων.
«Αυτή είναι η βασική θέση μας, στην οποία βασίζουμε τα πάντα. Οι κίνδυνοι τώρα είναι σημαντικοί» είπε προ ημερών ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, σύμφωνα με τον ιστότοπο του υπουργείου. «Δεν θα ήθελα να αυξήσω τεχνητά αυτούς τους κινδύνους. Πολλοί θα το ήθελαν. Ο κίνδυνος είναι σοβαρός, πραγματικός. Και δεν πρέπει να τον υποτιμούμε» πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης:
Ρωσία: Οι κίνδυνοι ενός πυρηνικού πολέμου πρέπει να διατηρηθούν στο ελάχιστο