Ons Jabeur: «Η βασίλισσα της χαράς» - Ποια είναι η Τυνήσια τενίστρια που έφτασε στο Νο7 του κόσμου
Η Ons Jabeur είναι η πρώτη Τυνήσια - αραβικής καταγωγής τενίστρια που προκρίθηκε στους προημιτελικούς του Wimbledon και νίκησε την Παρασκευή 13/5 την Μαρία Σάκκαρη στην Ρώμη - Στο δρόμο της αντιμετώπισε και νίκησε τη μεγάλη Venus Williams - Σε μια εποχή που η Τυνησία δοκιμάζεται, η Jabeur έχει γίνει η αγαπημένη του λαού της και πλέον την αποκαλούν «η βασίλισσα της χαράς» - Το κοριτσάκι που έκανε προπόνηση σε γήπεδα ξενοδοχείων σήμερα βρίσκεται στην κορυφή των 100 Αφρικανών με τη μεγαλύτερη επιρροή
Τα τελευταία χρόνια, ο λαός της Τυνησίας δεν έχει και πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να τον χαροποιήσουν. Από τη μία ο κορονοϊός και από την άλλη η οικονομική ανέχεια που έχει οδηγηθεί η χώρα λόγω του πολιτικού αδιεξόδου που σιγοβράζει, έχει φέρει τους πολίτες σε απόγνωση.
Μέσα σε αυτό το «σκοτεινό» κοινωνικοπολιτικό τοπίο η τενίστρια Ons Jabeur έχει χαρακτηριστεί «ακτίδα χαράς» αφού κατάφερε να κάνει περήφανο, όχι μόνο τον λαό της αλλά ολόκληρο τον αραβικό κόσμο ως η πρώτη γυναίκα τενίστρια που κατάφερε να ανέβει στο Νο7 της παγκόσμιας κατάταξης.
Μάλιστα μετά την εκπληκτική επίδοσή της στο Wimbledon, η Jabeur κατάφερε να εμπνεύσει ελπίδα στη χώρα της ενώ με τον θαρραλέο αθλητικό της χαρακτήρα, ο οποίος έχει διαμορφωθεί μέσα από μια δύσκολη πορεία, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για πολλά νέα κορίτσια.
Επιπλέον την Παρασκευή (13/5) η Ons Jabeur νίκησε την Μαρία Σάκκαρη (Νο4 στην παγκόσμια κατάταξη) στο προημιτελικά τουInternazionali BNL D’Italia.
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια πήρε το πρώτο σετ με 6-1, ενώ στο δεύτερο προηγήθηκε με 5-2 και 30-0 στο όγδοο game! Σε εκείνο το σημείο, όμως, υπέστη ένα απίστευτο black out, με αποτέλεσμα να χάσει οκτώ σερί games και τα 11 από τα 12 τελευταία της αναμέτρησης!
Ο δρόμος ωστόσο του νέου αυτού ταλέντου του παγκόσμιου τένις δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα αφού δεν είχε το οικονομικό υπόβαθρο άλλων πρωτοκλασάτων ονομάτων του παγκόσμιου τένις.
Αντί λοιπόν για τα υπερσύγχρονα γήπεδα της Ευρώπης και της Αμερικής παρέμεινε και προπονήθηκε για πολλά χρόνια στην Τυνησία με όσα μέσα μπορούσε να έχει.
Το ταλέντο της όμως στάθηκε αρκετό (μαζί με το πείσμα της) και έτσι σήμερα η 27χρονη Ons αποτελεί την πρώτη γυναίκα αραβικής καταγωγής που καταφέρνει να αναρριχηθεί τόσο ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη του διεθνούς τένις. Επιπλέον, η ψυχική ανάταση που προσφέρει στους συμπολίτες της είναι τόσο μεγάλη που πλέον την αποκαλούν «η βασίλισσα της χαράς» ή «η υπουργός της χαράς» αφού κατάφερε να φέρει πίσω το χαμόγελο σε μια χώρα που τα τελευταία χρόνια δεν έχει και πολλές ευκαιρίες να χαμογελά!
Ποια είναι η Ons Jabeur
Η Jabeur ξεκίνησε το τένις σε ηλικία τριών ετών. Έφτασε σε δύο μεγάλους τελικούς ατομικού κοριτσιών στο Γαλλικό Όπεν το 2010 και το 2011, κερδίζοντας τον τελευταίο.
Ήταν η πρώτη παίκτρια από την Αραβία που κέρδισε έναν τίτλο Grand Slam junior στο single, αφότου ο Ismail El Shafei κέρδισε τον τίτλο αγοριών του Wimbledon το 1964.
Μετά από σχεδόν μια δεκαετία παίζοντας κυρίως σε επίπεδο ITF, η Jabeur άρχισε να αγωνίζεται πιο τακτικά στο WTA από 2017. Από τότε κέρδισε το Βραβείο Γυναίκας Αραβικής Καταγωγής της Χρονιάς το 2019.
Στο Australian Open του 2020, η Jabeur έγινε η πρώτη γυναίκα από την Αραβία που έφτασε στα προημιτελικά, ένα κατόρθωμα που επανέλαβε στο Πρωτάθλημα Wimbledon του 2021.
Κέρδισε τον πρώτο της τίτλο WTA στο Birmingham Classic το 2021, και έγινε η πρώτη τενίστρια με αραβική καταγωγή που κέρδισε τίτλο WTA Tour. Κέρδισε τον μεγαλύτερο τίτλο της στο Open Madrid 2022, μια διοργάνωση WTA 1000, και έγινε η πρώτη Αφρικανή παίκτρια που κέρδισε τίτλο σε αυτό το επίπεδο.
Ο Ons Jabeur γεννήθηκε στις 28 Αυγούστου 1994 στο Ksar Hellal, μια μικρή πόλη στην Τυνησία και μεγάλωσε στην παραθαλάσσια πόλη Sousse. Η Jabeur έχει δύο μεγαλύτερα αδέρφια, τον Hatem και τον Marwen, και μια μεγαλύτερη αδερφή, τη Yasmine.
Η μητέρα της έπαιζε τένις και τη μύησε στο άθλημα. Εκπαιδεύτηκε από τον προπονητή Nabil Mlika για δέκα χρόνια από την ηλικία των τεσσάρων ετών, ξεκινώντας αρχικά να συνεργάζεται μαζί του σε ένα κέντρο προώθησης τένις στο σχολείο της. Όταν ήταν 10 ετών, ο σύλλογός της δεν είχε δικά του γήπεδα τένις και πήγαινε για προπόνηση σε γήπεδα κοντινών ξενοδοχείων.
Σε ηλικία δώδεκα ετών, μετακόμισε στην Τύνιδα για να προπονηθεί στο Lycée Sportif El Menzah, ένα εθνικό αθλητικό γυμνάσιο για τους ανερχόμενους αθλητές της χώρας όπου έμεινε για αρκετά χρόνια.
Η Jabeur πιστώνει την επιτυχία της στους γονείς της και τις θυσίες που έκαναν λέγοντας: «Οι γονείς μου θυσίασαν πολλά πράγματα. Η μαμά μου με πήγαινε με το αυτοκίνητο παντού στην Τυνησία για να παίξω στα τουρνουά και με ενθάρρυνε να πάω σε ένα ειδικό σχολείο για να σπουδάσω. Ήταν μεγάλη θυσία αφού τίποτα δεν ήταν 100% εγγυημένο. Πίστεψε σε μένα και μου έδωσε την αυτοπεποίθηση να είμαι εκεί».
Σήμερα η Jabeur είναι παντρεμένη με τον Karim Kamoun, έναν Ρωσο-Τυνήσιο πρώην ξιφομάχο. Μιλάει άπταιστα Αραβικά, Αγγλικά και Γαλλικά και μαθαίνει Ρωσικά. Ο αγαπημένος της τενίστας ως παιδί ήταν ο Άντι Ρόντικ.
Στην κορυφή των 100 Αφρικανών με τη μεγαλύτερη επιρροή
Μετά τις επιτυχίες της, η Ons Jabeur είναι και επίσημα η τενίστρια με καταγωγή από την Αραβία με την υψηλότερη βαθμολογία στην ιστορία της Ένωσης Επαγγελματιών Τένις (ATP) ή της WTA. Είναι επίσης η νούμερο 1 Αφρικανή παίκτρια.
Πέρσι το καλοκαίρι έγινε πρωτοσέλιδο στον αραβικό Τύπο, κερδίζοντας τον πρώτο της τίτλο WTA στο Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η επιρροή της όμως εκτείνεται πολύ πέρα από τον κόσμο του τένις. Ο λαός της Τυνησίας παρακολουθεί τα επιτεύγματά της ενώ η ίδια εκπροσωπεί πολλούς ανθρώπους εκτός της πατρίδας της. Έχει γίνει πρότυπο για τις αθλήτριες στον αραβικό κόσμο. Έχει δείξει ότι μια γυναίκα μπορεί να είναι πρωταθλήτρια, μπορεί να κερδίσει και να ανταγωνιστεί τους καλύτερους, χωρίς να χάσει την ταυτότητά της ή να ξεχάσει τις ρίζες της.
Δημοφιλής στους συνομηλίκους της, η Jabeur βοηθάει να αλλάξει το πρόσωπο του τένις στη χώρα της.
Η πρέσβης της Τυνησίας στις ΗΠΑ, αντανακλώντας την ευφορία που προκάλεσε στην πατρίδα της, ανέφερε σε ένα συγκινητικό μήνυμά της: «Είναι η βασίλισσά μας. Μια βασίλισσα που φέρνει ευτυχία στους κατοίκους της Τυνησίας σε μια πολύ δύσκολη περίοδο».
Μια χώρα σε κρίση
Την περίοδο αυτή η Τυνησία περνάει μια σοβαρότατη οικονομική και πολιτική κρίση, με τα φαινόμενα δημοκρατικής εκτροπής να πολλαπλασιάζονται ενώ οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν πολλαπλασιαστεί.
Όπως μεταφέρει και η Washington Post, η Τυνησία είναι από τις χώρες που έχουν πληγεί σοβαρά και από τον πόλεμο στην Ουκρανία με τις τιμές στο σιτάρι, τα καύσιμα και το λίπασμα να τσακίζουν την οικονομία της χώρας και την αγοραστική δύναμη των Τυνήσιων.
Επιπλέον μεγάλες είναι οι κοινωνικές εντάσεις. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πριν λίγες ημέρες υποστηρικτές του προέδρου της Τυνησίας Καϊς Σαϊέντ διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Τύνιδα σε ένδειξη συμπαράστασης στα «έκτακτα» μέτρα του.
Οι υποστηρικτές κρατούσαν πανό ζητώντας από τον Σαϊέντ να λογοδοτήσουν οι «διεφθαρμένοι» αξιωματούχοι, όπως αναφέρει το Μiddle Εast Μonitor.
Το συλλαλητήριο οργανώθηκε από το «Κίνημα 25 Ιουλίου», μια ομάδα που ιδρύθηκε για να υποστηρίξει τα περσινά έκτακτα μέτρα που έλαβε ο Τυνήσιος πρόεδρος.
Η Τυνησία βρίσκεται στη δίνη μιας βαθιάς πολιτικής κρίσης από τις 25 Ιουλίου 2021, όταν ο Σαϊέντ διέλυσε την κυβέρνηση, ανέστειλε το κοινοβούλιο και ανέλαβε την εκτελεστική εξουσία, σε μια κίνηση που αποδοκιμάστηκε από τους αντιπάλους ως «πραξικόπημα».
Ο πρώην πρόεδρος της Τυνησίας, Μόνσεφ Μαρζούκι, προειδοποιούσε την Πέμπτη για τον κίνδυνο εσωτερικών συγκρούσεων μεταξύ των Τυνήσιων ως αποτέλεσμα των μέτρων του Τυνήσιου προέδρου Σαϊέντ, θεωρώντας τις διαδηλώσεις εμπρηστικές ταραχών.
Δείτε κι αυτά από το Weekend Edition:
Παιδικές χαρές: Πόσο ασφαλείς είναι για τα παιδιά μας - Αυτοψία του Newsbomb.gr σε όλη την Αττική
Ο Street Artist Devoidness εξηγεί γιατί έκανε γκράφιτι την Τζωρτζίνα από την Πάτρα