Τα βλέμματα στη Βαλτική: Η θαρραλέα Φινλανδία, η εκνευρισμένη Ρωσία και ο ρόλος Τουρκίας, ΗΠΑ

Σε ανάφλεξη της Βαλτικής με απρόβλεπτες συνέπειες φαίνεται πως οδηγείται ο πλανήτης μετά την απόφαση της Φινλανδίας να εισχωρήσει στο ΝΑΤΟ, την ώρα που η Μόσχα ξεκαθάρισε πως μια τέτοια κίνηση είναι casus belli - Ποιος ο ρόλος της Τουρκίας.
AP IMAGES
7'

Την ώρα που ο πλανήτης βλέπει τον πόλεμο της Ουκρανίας να μη φτάνει στο τέλος του, η Ρωσία ετοιμάζεται να τα... βάλει και με την Φινλανδία, που από τη μεριά της δείχνει αποφασισμένη, όχι μόνο να εισχωρήσει στο ΝΑΤΟ, αλλά αν χρειαστεί να πολεμήσει και με την «αρκούδα»!

Το θρίλερ της Βαλτικής είχε ξεκινήσει αρκετές ημέρες πριν, καθώς η Μόσχα είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θα δεχτεί σε καμία περίπτωση να μπει η Σουηδία και η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ.

Ο Ντμίτρι Πολάνσκι, Αναπληρωτής Πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό UnHerd ότι το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη γνωρίζουν ότι «τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ θα συνεπάγονται ορισμένες κινήσεις από τη ρωσική πλευρά».

«Εάν υπάρχουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα γίνουν στόχος - ή πιθανός στόχος - για ένα χτύπημα», πρόσθεσε ο Πολάνσκι. «Το ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ εχθρικό μπλοκ για εμάς — είναι εχθρός και το ίδιο το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία είναι ο εχθρός. Σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ξαφνικά, αντί για ουδέτερες χώρες, γίνονται μέρος του εχθρού και αντιμετωπίζουν όλους τους κινδύνους».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Πολάνσκι υποβάθμισε τον αντίκτυπο της πιθανής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, λέγοντας ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις απειλές του ΝΑΤΟ και έχει λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις για αυτό».

Ο ρόλος της Τουρκίας

Και ενώ η τελευταία χώρα που θα περίμενε κανείς να αντιδράσει ήταν η Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το πρωί της Παρασκευής αποφάσισε να σοκάρει το ΝΑΤΟ, καθώς δήλωσε αντίθετος στο να μπει η Σουηδία και η Φινλανδία στη Συμμαχία, βάζοντας το... PKK στη μέση!

«Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική στάση, οι Σκανδιναβικές χώρες υποθάλπουν τρομοκράτες (του PKK)», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Τούρκος Πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Τουρκία, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ ανέφερε ότι θα ήθελε να υπάρξει αρραγές μέτωπο σε ό,τι αφορά το θέμα της ένταξης, προειδοποιώντας την Τουρκία, για ένα ενδεχόμενο βέτο.

Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έρχονται να ανατρέψουν τα δεδομένα, δημιουργώντας «ρήγμα» στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, την ίδια στιγμή που η Τουρκία έδειχνε να κάνει «στροφή» προς την Δύση.

Για ορισμένους αναλυτές, η Τουρκία μπορεί να θέλει να αποκτήσει ένα τακτικό πλεονέκτημα, ώστε να λάβει αντισταθμιστικά οφέλη από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Η Άγκυρα θέλει κατά κύριο λόγο να αγοράσει αμερικανικά μαχητικά F-16 καθώς και τα απαραίτητα ανταλλακτικά για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 που έχει ήδη.

Η Τουρκία είχε δώσει εξάλλου 1,4 δισεκ. δολάρια για να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα οποία ουδέποτε παραδόθηκαν. Οι ΗΠΑ πάγωσαν αυτή τη σύμβαση το 2019, αφού η Τουρκία αγόρασε από τη Ρωσία το αντιπυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο θεωρείται απειλή για τα F-35. Η Ουάσινγκτον απέκλεισε τότε την Τουρκία από αυτό το πρόγραμμα ανάπτυξης υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών.

Έξω φρενών η Μόσχα!

Οι κινήσεις της Φινλανδίας, κυρίως, ήταν αυτές που έκαναν τον Βλαντιμίρ Πούτιν έξαλλο, ο οποίος δεν δίστασε να συγκαλέσει έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας την κατάσταση στην Ουκρανία, τις πιθανές απειλές από την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και άλλα θέματα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

«Η Ρωσία δεν θα παραχωρήσει το χώρο της Βαλτικής Θάλασσας, της Θάλασσας του Μπάρεντς και την Αρκτική, οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν μπορούν ούτε να το ονειρευτούν», δήλωσε στο RIA Novosti ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κονσταντίν Κοσάτσεφ.

«Όσον αφορά τη Βαλτική Θάλασσα και τη Θάλασσα του Μπάρεντς, καθώς και την Αρκτική, ας μην ονειρεύεται κανείς - δεν θα δώσουμε αυτούς τους χώρους ούτε στο ΝΑΤΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εκτός από τον Υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου Άντον Βάινο, ο υπουργός Εσωτερικών Βλαντίμιρ Κολοκόλτσεβ, ο διευθυντής της FSB Αλεξάντερ Μπόρτνικοβ, ο επικεφαλής της SVR Σεργκέι Ναρούσκιν και ο Σεργκέι Ιβάνοφ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου για θέματα περιβάλλοντος, οικολογίας και μεταφορών.

Η θαρραλέα Φινλανδία και τα καταφύγια

Την ίδια ώρα θα περίμενε κανείς το Ελσίνκι να κάνει... πίσω στις απαιτήσεις του και να συζητήσει εκ νέου την ιδέα του ΝΑΤΟ, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη και δεν φαίνεται να συμβεί στο εγγύς μέλλον.

«Η Φινλανδία γνωρίζει τις διάφορες προκλήσεις που εμπλέκονται στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και είναι προετοιμασμένη για ποικίλες υβριδικές απειλές, κυβερνοαπειλές και στρατιωτικά μέσα πίεσης» ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του το φινλανδικό ΥΠΕΞ.

Μάλιστα, το Ελσίνκι φαίνεται να προετοιμάζεται ακόμη και για επίθεση με πυρηνικά από το Κρεμλίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail. Για το λόγο αυτό έχουν ετοιμαστεί 500 υπόγεια οχυρά με ειδική κατασκευή στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, στα οποία μπορούν να βρουν καταφύγιο έως και 900.000 κάτοικοι -πάνω από το ένα τρίτο, δηλαδή, του πληθυσμού του Ελσίνκι.

Παράλληλα, Φινλανδία και Σουηδία θα συζητήσουν με την Τουρκία για να μάθουν τους λόγους που η Άγκυρα δεν θέλει την ένταξή τους. Να σημειωθεί πως η Τουρκία είναι χώρα του ΝΑΤΟ και η στάση της έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση σε όλη τη Συμμαχία.

Η Σουηδή υπουργός Αν Λίντε «θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει την πιθανή σουηδική υποψηφιότητα» με τον Τούρκο ομόλογό της κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης των υπουργών του ΝΑΤΟ, στην οποία είναι προσκεκλημένες η Σουηδία και η Φινλανδία, ανέφερε σε δήλωσή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ελπίζω ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε θετικά μηνύματα και από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Πολλοί από τους 30 συμμάχους έχουν εκφράσει δημόσια ισχυρή υποστήριξη για τη Σουηδία και τη Φινλανδία», συμπλήρωσε.

«Η τουρκική κυβέρνηση δεν μας έστειλε απευθείας αυτού του είδους το μήνυμα», τόνισε η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας.

Ζητάει εξηγήσεις από την Άγκυρα και η Ουάσινγκτον

Η Ουάσινγκτον «εργάζεται για να αποσαφηνίσει τη θέση της Τουρκίας» αφού ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ότι θα μπλοκάρει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε απόψε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Η μελλοντική ένταξη των δύο αυτών χωρών στηρίζεται ευρέως από τα άλλα μέλη της Συμμαχίας, υπογράμμισε η εκπρόσωπος.

Η Φινλανδία και η Σουηδία δεν μπορούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ παρά μόνο εάν όλα τα μέλη του ψηφίσουν ομόφωνα υπέρ της ένταξής τους.

Οι δηλώσεις του Ερντογάν ήταν ψυχρολουσία για τη διαδικασία που έχουν στηρίξει μέχρι τώρα οι περισσότερες χώρες μέλη, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, καθώς και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που δήλωσε έτοιμος να υποδεχτεί τις δύο χώρες «με ανοιχτές αγκάλες».

Οι ΗΠΑ θέλουν «να καταλάβουν καλύτερα τη στάση της Τουρκίας», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι, σημειώνοντας ότι η χώρα αυτή είναι «πολύτιμος σύμμαχος» στο ΝΑΤΟ και «αυτό δεν έχει αλλάξει». Η Τουρκία «ενεπλάκη και ήταν αποτελεσματική στην προσπάθεια εγκαθίδρυσης ενός διαλόγου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και παρείχε βοήθεια στην Ουκρανία», πρόσθεσε. «Επομένως, τίποτα δεν αλλάζει όσον αφορά τη θέση της στη συμμαχία του ΝΑΤΟ».