Σανγκάη: Γκρεμίζει φράχτες εν όψει της κατάργησης του lockdown - Αέρας ελευθερίας από τα μεσάνυχτα
Το επώδυνο lockdown στη Σανγκάη που διήρκεσε δύο μήνες πρόκειται να αρθεί για 22,5 εκατομμύρια ανθρώπους από τα μεσάνυχτα
Η Σανγκάη αρχίζει να διαλύει τους φράχτες καθώς το lockdown για την αντιμετώπιση του κορονοϊού τελειώνει μετά από δύο μήνες.
Οι αρχές της κινεζικής μεγαλούπολης άρχισαν να διαλύουν φράχτες γύρω από τις κατοικίες και να κόβουν την αστυνομική ταινία από δημόσιες πλατείες και κτήρια, προς ανακούφιση των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της πόλης, λίγο πριν την επίσημη λήξη των περιορισμών.
Το βράδυ της Δευτέρας, μερικοί από τους ανθρώπους που μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους για σύντομους περιπάτους, εκμεταλλεύτηκαν τη διακοπή της κυκλοφορίας για να συγκεντρωθούν για μια μπύρα και παγωτό σε ερημικούς δρόμους, αλλά υπήρχε μια αίσθηση επιφυλακτικότητας και ανησυχίας μεταξύ των κατοίκων, γράφει ο Guardian.
Οι περισσότεροι θα μείνουν σε κλειστούς χώρους και πάλι μέχρι τα μεσάνυχτα, όπως ήταν τους τελευταίους δύο μήνες σε ένα αυστηρό lockdown που έχει προκαλέσει απώλειες εισοδήματος, άγχος και απόγνωση σε εκατομμύρια πολίτες που αγωνίστηκαν να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα ή να λάβουν επείγουσα υγειονομική περίθαλψη.
Η παρατεταμένη απομόνωση έχει πυροδοτήσει την οργή του κοινού και σπάνιες διαμαρτυρίες στη Σανγκάη, ενώ έπληξε τη μεταποιητική και εξαγωγική οικονομία της πόλης, διακόπτοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο και επιβραδύνοντας το διεθνές εμπόριο.
Η ζωή πρόκειται να επιστρέψει σε μία κανονικότητα από την Τετάρτη, όταν τα υγειονομικά πάσα που εκδίδονται από τα συγκροτήματα κατοικιών για να βγουν οι άνθρωποι για λίγες ώρες θα καταργηθούν, τα δημόσια μέσα μεταφοράς θα ξαναρχίσουν να λειτουργούν και οι κάτοικοι θα επιστρέψουν στη δουλειά.
«Τώρα που επιστρέφω στη δουλειά τόσο ξαφνικά, νιώθω λίγο νευρικός», είπε ο κάτοικος Τζόζεφ Μακ, ο οποίος εργάζεται στην εκπαίδευση. «Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι συμβαίνει στην πραγματικότητα».
Η χαλάρωση των περιορισμών ισχύει μόνο για όσους βρίσκονται σε περιοχές χαμηλού κινδύνου, ή περίπου 22,5 εκατομμύρια άτομα. Οι κάτοικοι σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να φορούν μάσκες και θα πρέπει να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις. Το φαγητό σε εστιατόρια παραμένει απαγορευμένο. Τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν με δυναμικότητα 75%. Τα γυμναστήρια θα ανοίξουν ξανά αργότερα.
Οι κάτοικοι θα πρέπει να κάνουν τεστ Covid κάθε 72 ώρες για να μεταβούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς και να εισέλθουν σε δημόσιους χώρους. Η σκληρή καραντίνα παραμένει ακόμη σε ισχύ για όποιον βρεθεί θετικός και για τις στενές του επαφές.
Η Κίνα είναι η μόνη μεταξύ των μεγάλων χωρών που επιβάλλουν μια πολιτική «μηδενικού κορονοϊού» που στοχεύει στην εξάλειψη όλων των εστιών μόλις εμφανιστούν με σχεδόν οποιοδήποτε κόστος. Μένει να αποδειχθεί αν τα συχνά τεστ μπορούν να κρατήσουν την Όμικρον υπό έλεγχο.
Η οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα ανέκαμψε κάπως τον Μάιο από τον θλιβερό Απρίλιο, καθώς οι περιορισμοί του κορονοϊού σε μεγάλους κόμβους παραγωγής χαλάρωσαν σταδιακά, αν και οι έλεγχοι κίνησης εξακολουθούν να μειώνουν τη ζήτηση και περιορίζουν την παραγωγή. Η εργοστασιακή δραστηριότητα ήταν σε υψηλό τριών μηνών τον Μάιο, αλλά συρρικνώθηκε από ένα χρόνο νωρίτερα.
Η Σανγκάη ανέφερε 31 κρούσματα για τις 30 Μαΐου, από 67 την προηγούμενη ημέρα, όλα εντός ελεγχόμενων περιοχών.