Γαλλία: Eκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη με τεράστια πυρκαγιά στο νότο - Θα κάνει μέρες να σβήσει

Εκατοντάδες πυροσβέστες αντιμετωπίζουν μία καταστροφική πυρκαγιά στο νομό Γκαρ της νότιας Γαλλίας
Mάχη με τις φλόγες δίνουν πυροσβέστες στη νότια Γαλλία
ΑΡ
3'

Σχεδόν 1.000 πυροσβέστες με την υποστήριξη αεροπλάνων που ρίχνουν νερό έχουν αναπτυχθεί για να καταπολεμήσουν μια τεράστια πυρκαγιά στη νότια περιοχή Γκαρ της Γαλλίας που έκαψε 1.500 στρέμματα και οδήγησε στην απομάκρυνση των κατοίκων. Οι τοπικές αρχές λένε ότι η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, αλλά πιθανόν να χρειαστούν μέρες για να σβήσει εν μέσω ξηρασίας, ζέστης και ισχυρών ανέμων

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση βελτιώνεται», είπε η έπαρχος του τμήματος Γκαρ, Μαρί-Φρανσουάζ Λεκαγιόν στο δίκτυο BFM το βράδυ της Παρασκευής. «Η φωτιά έχει περιοριστεί. Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση». Ο αντισυνταγματάρχης Eric Agrinier, ανώτερο στέλεχος της πυροσβεστικής υπηρεσίας, δήλωσε επίσης: «Αυτή η πυρκαγιά απέχει πολύ από το να σβήσει. Υπάρχουν μέτωπα σε δυσπρόσιτες περιοχές που δεν έχουμε αντιμετωπίσει και που προχωρούν ελεύθερα».

«Θα είναι ένα κατόρθωμα αντοχής», πρόσθεσε αργότερα, δείχνοντας τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Δουλεύοντας μέχρι τη νύχτα μετά την έναρξη της πυρκαγιάς αργά την Πέμπτη, οι πυροσβέστες έβαλαν μπούμερανγκ για να προστατεύσουν τις κατοικημένες περιοχές.

«Καίμε ορισμένα μέρη [του δάσους], οπότε όταν η φωτιά εξαπλώνεται φτάνει σε μια ήδη καμένη ζώνη και επιβραδύνεται, αυτό καθιστά ευκολότερο να σταματήσει την προέλασή της», είπαν πυροσβέστες που επιχειρούν στο σημείο. Η πυρκαγιά που περιγράφεται από τους ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης ως «μέγα-πυρκαγιά», ξεκίνησε κοντά στο χωριό Μπορντέζακ και οδήγησε σε εκκενώσεις στον κοντινό οικισμό Μπεσέζ και άλλους οικισμούς το βράδυ της Πέμπτης.

Το γραφείο του τοπικού νομάρχη είπε ότι περίπου 100 άτομα έπρεπε να φιλοξενηθούν σε εξοχικές κατοικίες και εστιατόρια στην περιοχή, η οποία βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια του Μονπελιέ και των ακτών της Μεσογείου. «Έχω βρει δωμάτια για ανθρώπους και όλες οι εξοχικές κατοικίες κάνουν το ίδιο», είπε ο Regine Marchand, διευθυντής ενός εστιατορίου στο κοντινό Aujac, το βράδυ της Πέμπτης.

Μέχρι την Παρασκευή, τα σπίτια των ανθρώπων δεν ήταν πλέον σε κίνδυνο, με μόνο ένα γκαράζ και μια μικρή καλύβα να έχουν υποστεί ζημιές. Η πυροσβεστική υπηρεσία της περιοχής Γκαρ ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ότι 13 πυροσβέστες τραυματίστηκαν ελαφρά. Εκτός από το προσωπικό στο έδαφος, δύο αεροπλάνα έκαναν ρίψη νερού από τα ξημερώματα. Την Παρασκευή, η αεροπορική ανάπτυξη είχε επεκταθεί σε 12 πυροσβεστικά αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα.

Η νοτιοανατολική Γαλλία, όπως και μεγάλες εκτάσεις της χώρας, έχει υποφέρει από την ξηρασία φέτος που αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιών. Κατά τη διάρκεια ενός ασυνήθιστου καύσωνα τον περασμένο μήνα, περίπου 600 εκτάρια κάηκαν σε πυρκαγιά που ξεκίνησε από βομβαρδισμούς σε πεδίο εκπαίδευσης πυροβολικού του στρατού κοντά στο λιμάνι της Μεσογείου στη Μασσαλία.

Αν και πολλές άλλες πυρκαγιές άρχισαν στη νότια Γαλλία την Πέμπτη, οι περισσότερες κατασβέστηκαν πριν νυχτώσει. Η πυροσβεστική υπηρεσία είπε ότι χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης απειλούνται, καθώς οι άνεμοι με ταχύτητα έως και 50 μίλια την ώρα άναψαν τις φλόγες μέσα από τα ξεραμένα δέντρα.

Ο άνεμος είναι «ο χειρότερος εχθρός» των πυροσβεστών, είπε ο Agrinier. Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας έθεσε σε κόκκινο συναγερμό πολλές γειτονικές περιοχές την Παρασκευή για κινδύνους πυρκαγιάς και το γαλλικό υπουργείο Περιβάλλοντος προειδοποίησε τους πολίτες στην περιοχή να προσέχουν τους κινδύνους πυρκαγιάς.

Οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή φέρνει περισσότερη ξηρασία και υψηλότερες θερμοκρασίες που διευκολύνουν την έναρξη και την εξάπλωση των πυρκαγιών.