Δημοσκόπηση «κατακεραυνώνει» τον Μπάιντεν: Οι Δημοκρατικοί δεν τον θέλουν για πρόεδρο μετά το 2024

Τζο Μπάιντεν: O πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα ανησυχητικά πολυπληθές κύμα αμφισβήτησης εντός του ιδίου του Δημοκρατικού κόμματος

Δημοσκόπηση «κατακεραυνώνει» τον Μπάιντεν: Οι Δημοκρατικοί δεν τον θέλουν για πρόεδρο μετά το 2024
Στα 79 του, είναι ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ.
AP Photo
3'

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Δημοκρατικών ψηφοφόρων λένε ότι θα προτιμούσαν κάποιον άλλο εκτός από τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ως υποψήφιο του κόμματός τους στις εκλογές του 2024, σύμφωνα με δημοσκόπηση που παρουσιάζει το Bloomberg.

Από το 64% των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι θέλουν έναν διαφορετικό υποψήφιο στις επερχόμενες εκλογές, το ένα τρίτο ανέφερε πως ο λόγος είναι η ηλικία του Μπάιντεν. Στα 79 του, είναι ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ. Περίπου το 32% των ερωτηθέντων στην έρευνα των New York Times και του Siena College ανέφεραν τις επιδόσεις του προέδρου στη, ενώ ένας στους 10 είπε ότι δεν ήταν αρκετά προοδευτικός.

Η υποστήριξη του Μπάιντεν έχει υποχωρήσει μεταξύ των Δημοκρατικών. Μόνο το 70% εγκρίνει το έργο που έχει κάνει μέχρι τώρα, με σχεδόν τους μισούς να δηλώνουν ότι αποδοκιμάζουν έντονα τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την θητεία του. Συνολικά, μόνο το ένα τρίτο των Αμερικανών εγκρίνει την διαχείριση του Μπάιντεν, ενώ μόνο το 13% δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο - σηματοδοτώντας μια ζοφερή προοπτική που δεν έχει παρατηρηθεί από την οικονομική κρίση του 2008.

Ο 79χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται πια αντιμέτωπος με ένα ανησυχητικά πολυπληθές κύμα αμφισβήτησης εντός του ιδίου του Δημοκρατικού κόμματος, όπως σημειώνει σε άρθρο του για τους New York Times ο Σέιν Γκόλντμαχερ, επικαλούμενος τα στοιχεία πρόσφατης δημοσκόπησης. Πιο συγκεκριμένα, το 64% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων δηλώνει ότι θα προτιμούσε έναν άλλον υποψήφιο για την προεδρία στις εκλογές του 2024, σύμφωνα με δημοσκόπηση των New York Times/Siena College. Στον αντίποδα, μόλις το 26% δηλώνει πως θα ήθελε να ξαναδεί τον Μπάιντεν να είναι υποψήφιος.

Το ποσοστό, ωστόσο, εκείνων που του γυρίζουν την πλάτη είναι ακόμη μεγαλύτερο μεταξύ των νεότερων σε ηλικία ψηφοφόρων του Δημοκρατικού κόμματος: Το 94% των Δημοκρατικών κάτω των 30 ετών δηλώνει πως θα ήθελε να δει έναν άλλον υποψήφιο για την προεδρία και όχι τον Μπάιντεν.

Συνολικότερα, δε, εάν ληφθούν υπόψη οι απαντήσεις όλων εκείνων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση και όχι μόνο των Δημοκρατικών, τότε το σώμα των εκλογέων στις ΗΠΑ διακατέχεται επί του παρόντος από ένα έντονο αίσθημα απαισιοδοξίας, το οποίο μάλιστα διαπερνά τις κοινωνικές/ταξικές διαφορές αγγίζοντας συνολικά όλες τις ομάδες του πληθυσμού και όλες τις περιοχές, αστικές και μη.

Παρά τις ανησυχίες για την ηλικία και τις επιδόσεις του, ο Μπάιντεν διατηρεί ένα βασικό πλεονέκτημα: οι ψηφοφόροι φαίνεται να αντιπαθούν ακόμη περισσότερο τους πιθανούς ανταγωνιστές του.

Υπάρχουν επίσης λίγες ενδείξεις ότι οι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι έκαναν λάθος εκλέγοντας τον Μπάιντεν έναντι του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η δημοσκόπηση των New York Times δείχνει ότι ο Μπάιντεν προηγείται του Τραμπ με ποσοστό 44% έως 41% σε μια υποθετική ρεβάνς. Ο Μπάιντεν έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι σκοπεύει να είναι ξανά υποψήφιος το 2024 και τον περασμένο αιώνα μόνο ένας εν ενεργεία πρόεδρος -- ο Λίντον Μπ. Τζόνσον -- επέλεξε να μην διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή