«Χαστούκι» στην Τουρκία από τις ΗΠΑ - Πέρασε η τροπολογία που μπλοκάρει την πώληση F-16
Η τροπολογία που βάζει μπλόκο στα όνειρα της Άγκυρας για την απόκτηση F-16 ή και το κιτ εκσυγχρονισμού των υπάρχοντων, είναι γεγονός.
Εγκρίθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η τροπολογία που βάζει ουσιαστικά τέλος στα όνειρα της Τουρκίας για την απόκτηση F-16.
Με επικεφαλής τους αντιπροσώπους Κρις Πάπας και Γκας Μπιλιράκις, η τροπολογία θα θέσει όρους για την πώληση ή τη μεταφορά των F-16 ή των κιτ εκσυγχρονισμού των F-16 στην Τουρκία.
Μαζί με τους Ελληνοαμερικανούς συνυπογράφουν το διακομματικό μέτρο μια σειρά από εκπροσώπους της Βουλής των Αντιπροσώπων, όλοι τους από το Δημοκρατικό κόμμα, πιέζοντας έτσι τον Τζο Μπάιντεν να αποδείξει πως η Τουρκία δεν αποτελεί κίνδυνο για άλλο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ.
Για να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία για τα F-16 θα πρέπει ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν να πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας και να δώσει αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα.
Πώς ο Μενέντεζ στήλωσε τα πόδια του
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πωλούν στρατιωτικό υλικό με μοναδικό γνώμονα το κέρδος.
Διευκρινίζοντας ο κ. Μενέντεζ τόνισε ότι υπάρχουν σειρά προβλημάτων με την Τουρκία και ανέφερε ενδεκτικά την πρόθεση της Άγκυρας να προμηθευτεί S400 από τη Ρωσία αλλά και τις υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας σημείωσε ότι η λίστα των θεμάτων είναι μεγάλη και δεν έχει διαπιστώσει διάθεση από τον Ταγίπ Ερντογάν τα ζητήματα αυτά να επιλυθούν.
Nα υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με όσα αποκάλυψε χθες ο δημοσιογράφος του Politico Άντριου Ντεζιντέριο με ανάρτησή του στο Twitter σε συζήτηση που είχε με τον Μενέντεζ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας ξεκαθάρισε πως «δεν σκοπεύει να υποχωρήσει από την αντίθεσή του για την πώληση F-16 στην Τουρκία».
Το διπλό ράπισμα που προηγήθηκε
Τη στιγμή, δε, που η Άγκυρα προσπαθεί να «ζεστάνει» τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον και να προχωρήσει το πρόγραμμα αναβάθμισης και αγοράς F-16, το Στέιτ Ντιπάρτμεν εμφανίστηκε κάθετο, την Τρίτη, για το θέμα του «χάρτη Μπαχτσελί».
«Η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται», σημειώνει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την δημοσιοποίηση από τον κυβερνητικό εταίρο του Ταγίπ Ερντογάν τουρκικού χάρτη που απεικονίζει πολλά νησιά του Αιγαίου αλλά και την Κρήτη ως τουρκικά εδάφη.
Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών για το εάν η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την εμπέδωση ενός εθνικιστικού και αναθεωρητικού κλίματος στη γειτονική χώρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε με τον πιο σαφή τρόπο ότι για τις ΗΠΑ η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται.
Συνεχίζοντας, επανέλαβε τη πάγια θέση της Ουάσιγκτον, η οποία καλεί τους δύο νατοϊκούς συμμάχους να εργαστούν με διπλωματικό τρόπο για την επίλυση των διαφορών τους και να απέχουν από ρητορική που μπορεί να οδηγήσει στην αναζωπύρωση των εντάσεων.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε τους συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».