Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες περί ανάμιξης στα πολιτικά της Ιταλίας
Η Μόσχα απέρριψε την Παρασκευή τις «αλλόκοτες» κατηγορίες περί ανάμιξής της στα πολιτικά πράγματα της Ιταλίας, αφού ο Ματέο Σαλβίνι, ο ηγέτης του ιταλικού ακροδεξιού κόμματος της Λέγκας, κλήθηκε να εξηγηθεί για τις επαφές μεταξύ της ρωσικής πρεσβείας και του περιβάλλοντός του, με φόντο την κρίση που οδήγησε στην πτώση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.
«Είναι αλλόκοτο να βλέπουμε ότι η πολιτική τάξη και τα ιταλικά ΜΜΕ, έχουν αρχίσει να καθοδηγούνται από εξωτερικούς παράγοντες και να μιμούνται τις χειρότερες πρακτικές τους και τα υποδείγματά τους ως προς τις προεκλογικές εκστρατείες», καταφεύγοντας «στον τετριμμένο μύθο περί ανάμιξης της Μόσχας στις εκλογικές διαδικασίες», σχολίασε η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας Μαρία Ζαχάροβα.
Για τη Ρωσία, «η Ιταλία είναι κυρίαρχη χώρα που ασκεί ανεξάρτητη εσωτερική και εξωτερική πολιτική», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή της που μεταφόρτωσε στην πλατφόρμα Telegram.
Γι’ αυτό «οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ιταλίας χαρακτηρίζονταν πάντα από τον πραγματισμό, την κατανόηση και τον αμοιβαίο σεβασμό», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.
Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Μάριο Ντράγκι έπεσε τη 14η Ιουλίου, καθώς η Λέγκα (άκρα δεξιά), η Φόρτσα Ιτάλια (δεξιά) και το Κίνημα 5 Αστέρων (λαϊκιστές) αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στο ιταλικό κοινοβούλιο.
Προχθές Πέμπτη, η κεντροδεξιά εφημερίδα La Stampa του Τορίνου ανέφερε ότι διπλωμάτης της πρεσβείας της Ρωσίας συναντήθηκε στα τέλη Μαΐου στη Ρώμη με στενό συνεργάτη του Σαλβίνι, με τον οποίο συζήτησαν για την πολιτική κατάσταση.
Η συνάντηση έγινε ενώ ο Σαλβίνι αντιμετώπιζε κατηγορίες περί άσκησης παράλληλης διπλωματίας με τη ρωσική πρεσβεία, θεωρητικά για να καταρτιστεί ειρηνευτικό σχέδιο της Μόσχας και του Κιέβου, εν αγνοία της ιταλικής κυβέρνησης.
Αρκετοί στην Ιταλία απαίτησαν εξηγήσεις από τον Σαλβίνι μετά το δημοσίευμα της Στάμπα.
Οι σχέσεις ανάμεσα στον Ματέο Σαλβίνι και τη Ρωσία είναι συχνά τεταμένες, ειδικά μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία στα τέλη του Φεβρουαρίου. Το ζήτημα δεν αποκλείεται να μετατραπεί σε πονοκέφαλο για το κόμμα του και τους συμμάχους του, τη Φόρτσα Ιτάλια και τα Αδέλφια της Ιταλίας (άκρα δεξιά), στην εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 25ης Σεπτεμβρίου.