ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Σαλμάν Ρουσντί: Σε αναπνευστήρα ο συγγραφέας, ανίκανος να μιλήσει - Μπορεί να χάσει το μάτι του

Ο ατζέντης του Σαλμάν Ρούσντι είπε ότι «τα νέα δεν είναι καλά» μετά την επίθεση με μαχαίρι που δέχθηκε ο γνωστός συγγραφέας σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη.

O Σαλμάν Ρουσντί
O Σαλμάν Ρουσντί
ΑΡ
5'

Ο Σαλμάν Ρουσντί δέχτηκε επίθεση στη σκηνή και τώρα είναι σε αναπνευστήρα και δεν μπορεί να μιλήσει, είπε ο Άντριου Γουάιλι, προσθέτοντας ότι ο συγγραφέας κινδυνεύει να χάσει το ένα του μάτι.

Ο Ρούσντι δεχόταν εδώ και πολλά χρόνια απειλές για τη ζωή του από ακραίους Ισλαμιστές μετά τη συγγραφή του βιβλίου "Οι Σατανικοί Στίχοι", που δημοσιεύτηκε το 1988. Η αστυνομία συνέλαβε έναν ύποπτο που ονομάζεται Χαντί Ματάρ και είναι 24 ετών, από το Fairview του Nιου Τζέρσι.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης είπε ότι ο ύποπτος έτρεξε στη σκηνή και επιτέθηκε στον Ρούσντι και στον άνθρωπο που θα του έπαιρνε συνέντευξη απο το Ίδρυμα Chautauqua στη δυτική πολιτεία της Νέας Υόρκης. «Ο Σαλμάν πιθανότατα θα χάσει το ένα του μάτι, τα νεύρα στο χέρι του κόπηκαν και το συκώτι του μαχαιρώθηκε και καταστράφηκε», είπε ο ατζέντης του, Άντριου Γουάλι, καθώς η είδηση της επίθεσης προκαλεί παγκόσμιο αποτροπιασμό.

Η αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει ακόμη κανένα κίνητρο ή κατηγορίες, ενώ βρίσκεται στη διαδικασία έκδοσης εντάλματος έρευνας για να εξετάσει ένα σακίδιο και μία σειρά απο ηλεκτρονικές συσκευές που βρέθηκαν στο σημείο της επίθεσης, γράφει το ΒΒC.

Ο Ρούσντι μαχαιρώθηκε τουλάχιστον μία φορά στο λαιμό και στην κοιλιά, δήλωσαν οι αρχές. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Πενσiλβάνια με ελικόπτερο. Ο άνθρωπος που ήταν μαζί του στη σκηνή, ο Χένρι Ρις, υπέστη ελαφρύ τραυματισμό στο κεφάλι και μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο. Ο Ρις είναι ο συνιδρυτής μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που προσφέρει καταφύγιο σε συγγραφείς που εξορίζονται υπό την απειλή δίωξης.

Η αστυνομία είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι το προσωπικό και μέλη του ακροατηρίου έσπευσαν στον δράστη και τον ακινητοποίησαν στο έδαφος και στη συνέχεια συνελήφθη. Η Λίντα Έιμπραμς, θεατής από την πόλη του Μπάφαλο, είπε στους New York Times ότι ο δράστης προσπαθούσε ακόμη να επιτεθεί στον Ρουσντί, αφού τον ακινητοποίησαν. «Χρειάστηκαν περίπου πέντε άνδρες για να τον απομακρύνουν και εξακολουθούσε να μαχαιρώνει», είπε «Ήταν απλά έξαλλος, έξαλλος. Πολύ δυνατός και απλά γρήγορος.»

Ο συγγραφέας φαινόταν να είναι ζωντανός αμέσως μετά την επίθεση. «Οι άνθρωποι έλεγαν: «Έχει σφυγμό, έχει σφυγμό, έχει σφυγμό»», είπε. Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο δείχνει τη στιγμή που οι άνθρωποι έσπευσαν στη σκηνή για να συγκρατήσουν τον δράστη και να βοηθήσουν τους τραυματίες. Η αστυνομία είπε ότι ένας γιατρός στο ακροατήριο παρείχε στον Ρούσντι τις πρώτες βοήθειες.

Ποιος ειναι ο Ρουσντί

Ο γεννημένος στην Ινδία μυθιστοριογράφος Σαλμάν Ρουσντί έγινε γνωστός με το μυθιστόρημα Midnight's Children το 1981, το οποίο πούλησε πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αλλά το τέταρτο βιβλίο του, που εκδόθηκε το 1988 , Οι Σατανικοί Στίχοι- τον ανάγκασε να κρύβεται για σχεδόν δέκα χρόνια. Το σουρεαλιστικό, μεταμοντέρνο μυθιστόρημα προκάλεσε οργή σε ορισμένους μουσουλμάνους, οι οποίοι θεώρησαν το περιεχόμενό του βλάσφημο και απαγορεύτηκε σε ορισμένες χώρες.

Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ταραχές κατά του Ρούσντι στην Ινδία και στο Ιράν, λιθοβολήθηκε η βρετανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα Τεχεράνη. Το 1991 ένας Ιάπωνας μεταφραστής του βιβλίου μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου, ενώ λίγους μήνες αργότερα, ένας Ιταλός μεταφραστής μαχαιρώθηκε επίσης και ο Νορβηγός εκδότης του βιβλίου, William Nygaard, πυροβολήθηκε - αλλά και οι δύο επέζησαν.

Αντιδρώντας στην επίθεση της Παρασκευής, ο Nygaard είπε ότι ο Ρουσντί είναι ένας "κορυφαίος συγγραφέας που σημαίνει τόσα πολλά για τη λογοτεχνία" και πλήρωσε "υψηλό τίμημα" για το έργο του. Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Χομεϊνί ζήτησε την εκτέλεση του Ρούσντι. Πρόσφερε ανταμοιβή 3 εκατομμυρίων δολαρίων και εξέδωσε "φετφά" -νομικό διάταγμα που εκδίδεται από έναν Ισλαμικό θρησκευτικό ηγέτη.

Η επικήρυξη για τον Ρούσντι παραμένει ενεργή, και παρόλο που η κυβέρνηση του Ιράν έχει αποστασιοποιηθεί από το διάταγμα του Χομεϊνί, ένα σχεδόν επίσημο ιρανικό θρησκευτικό ίδρυμα πρόσθεσε άλλα 500.000 δολάρια το 2012.

Ο Βρετανοαμερικανός πολίτης -ο οποίος γεννήθηκε από μετριοπαθείς μουσουλμάνους και είναι άθεος- είναι ένθερμος υποστηρικτής της ελευθερίας της έκφρασης και έχει υπερασπιστεί το έργο του σε πολλές περιπτώσεις. Όταν ο Ρούσντι ανακηρύχθηκε ιππότης το 2007 από τη βασίλισσα, πυροδότησε διαδηλώσεις στο Ιράν και το Πακιστάν, όπου ένας υπουργός είπε ότι κάτι τέτοιο «δικαιολογεί επιθέσεις αυτοκτονίας».

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, έγραψε στο Twitter: «Νιώθω αποτροπιασμό που ο σερ Σαλμάν Ρούσντι μαχαιρώθηκε ενώ ασκούσε ένα δικαίωμα που δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να υπερασπιζόμαστε». Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έγραψε ότι ο Ρούσντι «ενσάρκωνε την ελευθερία και τον αγώνα κατά του σκοταδισμού» και ήταν θύμα «μιας δειλής επίθεσης από τις δυνάμεις του μίσους και της βαρβαρότητας».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή