Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Οι πέρλες και τα συντρίμμια - Τι αποκάλυψε Γαλλίδα αστυνομικός για το τροχαίο

Η αξιωματούχος της γαλλικής αστυνομίας μιλάει για τη στιγμή που βρήκε τα μαργαριτάρια της πριγκίπισσας Νταϊάνα στα συντρίμμια του θανατηφόρου τροχαίου στο Παρίσι. Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 25 χρόνια από το θάνατο της «θλιμμένης πριγκίπισσας» που λάτρεψαν οι Άγγλοι

Εικοσιπέντε χρόνια συμπληρώνονται απο τον θάνατο της Νταϊάνα
Εικοσιπέντε χρόνια συμπληρώνονται απο τον θάνατο της Νταϊάνα
ΑΡ
4'

Η Μαρτίν Μοντέιγ, αρχηγός της επίλεκτης δύναμης των γάλλων ντετέκτιβ, ήταν απο τους πρώτους που είχε βρεθεί στη σκηνή του μοιραίου δυστυχήματος που συνέβη στη σήραγγα Pont de l'Alma του Παρισιού στις 31 Αυγούστου του 1997.

Λίγες ημέρες πριν απο την 25η επέτειο απο το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα μίλησε σε ντοκιμαντέρ του δικτύου Channel 4, αποκαλύπτοντας πώς συγκέντρωσε κρίσιμα στοιχεία. Οι ερευνητές είχαν επαναλάβει τότε τη μοιραία διαδρομή του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε η Νταϊάνα, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν πιθανούς μάρτυρες.

Η Μαρτίν Μοντέιγ, επικεφαλής των ερευνών για τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα βρήκε «μικρές ενδείξεις» στον τόπο του τραγικού τροχαίου στο Παρίσι, ανάμεσά τους και τα «μικροσκοπικά μαργαριτάρια» που ανήκαν στην αδικοχαμένη πριγκίπισσα. Η Γαλλίδα ντετέκτιβ θυμήθηκε πώς βρήκε θραύσματα, στοιχεία φρεναρίσματος, αλλά και ίχνη μπογιάς στο όχημα που μετέφερε τη Νταϊάνα και τον εραστή της, Ντόντι Αλ Φαγιέντ. Στο δυστύχημα είχε χάσει τη ζωή του και ο οδηγός Ανρί Πολ.

Η Μοντέιγ είπε ότι είχε «εμμονή» να βρει ακόμη και τα πιο μικροσκοπικά στοιχεία, όπως οι πέρλες, επειδή ήταν όλα «σημαντικά» για να τη βοηθήσουν να ανακαλύψει τι συνέβη στη σήραγγα της γαλλικής πρωτεύουσας το αυγουστιάτικο εκείνι βράδυ. Η μαρτυρία της αξιωματικού παρουσιάζεται στο επεισόδιο 1 του Investigating Diana: Death In Paris, ενός ντοκιμαντέρ που ξεκινά σήμερα το βράδυ (22/8) στο πλαίσιο ενός αφιερώματος για τα 25 χρόνια από την τραγωδία.

Η σειρά τεσσάρων μερών εξετάζει δύο αστυνομικές έρευνες για τον θάνατο της πριγκίπισσας, καθώς και τις θεωρίες συνωμοσίας που υποστηρίζουν ότι ο θάνατός της οργανώθηκε από μέλη της βρετανικής μοναρχίας. Το πρώτο μέρος εστιάζει στον άμεσο απόηχο της συντριβής και της έρευνας υπό την ηγεσία της ελίτ της γαλλικής αστυνομίας.

«Αρχίσαμε να βρίσκουμε αυτές τις μικρές ενδείξεις», είπε η Μοντέιγ για την αρχική σκηνή του τροχαίου, σε ένα αποκλειστικό απόσπασμα της συνέντευξης που εξασφάλισε η Daily Mail. «Είδαμε σημάδια φρεναρίσματος. Κομμάτια κόκκινο φως από άλλο αυτοκίνητο. Στο πλάι του αυτοκινήτου υπήρχαν ίχνη μπογιάς. «Είχα εμμονή να εντοπίσω πράγματα γιατί ήταν σημαντικό. Βρήκα ακόμη και μερικά μικροσκοπικά μαργαριτάρια. Ανήκαν στην Πριγκίπισσα».

Οι Γάλλοι ντετέκτιβ φέρεται να ξεκίνησαν κατευθείαν στην έρευνα, ανακατασκευάζοντας τη διαδρομή του αυτοκινήτου και κάνοντας ελιγμούς μεταξύ «αναξιόπιστων μαρτύρων και εσφαλμένων αναμνήσεων».

Ο αξιωματικός της ειδικής μονάδας Brigade Criminelle της γαλλικής αστυνομίας, Eρίκ Ζιζού θυμήθηκε πώς η αστυνομία συνέλαβε τους παπαράτσι και χρησιμοποίησε τις φωτογραφίες τους για να συνδυάσει τις στιγμές πριν και μετά τη συντριβή. «Ανακατασκευάσαμε τη διαδρομή που πήραν», εξήγησε. «Προσπάθησα να ανακαλύψω όλους τους μάρτυρες, ανθρώπους που μπορεί να είχαν διασταυρωθεί με το αυτοκίνητο, να είχαν δει μοτοσικλέτες, να είχαν δει κάτι.

«Για εμάς ήταν ένας αγώνας ενάντια στο χρόνο που ξεκίνησε τη στιγμή που μας δόθηκε η υπόθεση, επειδή η ανθρώπινη μνήμη είναι ασταθής και με τον καιρό οι μνήμες εξασθενούν. Οι παπαράτσι τέθηκαν υπό κράτηση. Από τις φωτογραφίες τους διακρίναμε τα τελευταία λεπτά πριν το ατύχημα. Θα μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε τους ανθρώπους γύρω από το όχημα δευτερόλεπτα μετά».

To μυστηριώδες σημείωμα

Οι ερευνητές σημειώνουν πώς έπρεπε επίσης να αποκλείσουν «αμέτρητες θεωρίες συνωμοσίας» που εμφανίστηκαν - τόσο στον Τύπο όσο και στο διαδίκτυο - σχεδόν αμέσως μετά τη συντριβή. Η Μοντέιλ και ο Ζιζού ήταν μεταξύ των δεκάδων αστυνομικών, ιατρών, πυροσβεστών και αυτόπτων μαρτύρων που μίλησαν στο ντοκιμαντέρ.

Εξετάζει επίσης πώς χειρίστηκε η ηγεσία της Σκότλαντ Γιαρντ ένα σημείωμα που περιγράφει λεπτομερώς τους φόβους της Νταϊάνα ότι κάποια στιγμή θα σκοτωθεί σε ένα οργανωμένο αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Η Νταϊάνα είχε εκφράσει τους φόβους της στον δικηγόρο της, Λόρδο Μίσκον, τον Οκτώβριο του 1995. Μετά το θάνατό της, παρέδωσε τη δακτυλογραφημένη αφήγηση της συνάντησής τους σε ανώτερους αξιωματικούς της Μητροπολιτικής Αστυνομίας που την έβαλαν σε χρηματοκιβώτιο. Το σημείωμα όμως δεν δόθηκε στις γαλλικές αρχές που ερευνούσαν τη συντριβή της για έξι χρόνια.

Υπήρξαν ακόμη και θεωρίες για μια μυστηριώδη προσθήκη στο σημείωμα, για το οποίο υποστηρίχθηκε ότι σχεδιάστηκε για να καλύψει το γεγονός ότι η αρχική σημείωση δεν κυκλοφόρησε νωρίτερα. Το Mishcon Note, όπως έγινε γνωστό, μπορεί να εμφανιστεί στα απομνημονεύματα του πρίγκιπα Χάρι, που θα κυκλοφορήσουν αργότερα φέτος ενόψει της γιορτής των Ευχαριστιών και των Χριστουγέννων.

Λέγεται ότι ο Χάρι είναι «απόλυτα συγκεντρωμένος» στη διερεύνηση των τελευταίων ωρών της μητέρας του. Αυτός και ο αδερφός του, πρίγκιπας Ουίλιαμ, είχαν «περιορισμένη γνώση» για το ατύχημα του 1997 και κανένας από τους δύο δεν γνώριζε βασικές λεπτομέρειες επί σχεδόν μια δεκαετία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή