Eνεργειακή κρίση: «Μπαλώματα» τα μέτρα των Ευρωπαίων ηγετών - Οι πολίτες «θα πληρώσουν το μάρμαρο»
Σύντομα ντους, κλειστές πόρτες και φώτα και...μάλλινες κάλτσες. Με ημίμετρα και λύσεις ανάγκης οι κυβερνήσεις σε όλη την ΕΕ επιχειρούν να αντιμετωπίσουν το ενεργειακό «τσουνάμι»...ρίχνοντας το μπαλάκι στους πολίτες που για μία ακόμη φορά καλούνται να σφίξουν το ζωνάρι.
Έξι μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, σχεδόν τα μισά κράτη-μέλη της ΕΕ επηρεάζονται ήδη από τις μειωμένες παραδόσεις φυσικού αερίου, οι τιμές εκτοξεύονται στα ύψη και ο χειμώνας που έρχεται φαντάζει εξαιρετικά δύσκολος για τη γηραιά ήπειρο που είχε αρχίσει να βλέπει φως στο τούνελ μετά την πανδημία.
Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream θα σταματήσουν και πάλι στο τέλος του μήνα, στη δεύτερη προσωρινή διακοπή του καλοκαιριού, φαινομενικά για λόγους συντήρησης. Το Βερολίνο κατηγορεί τη Μόσχα ότι σταματά τις προμήθειες λόγω των κυρώσεων της Δύσης μετά την εισβολή στην Ουκρανία και οι κλυδωνισμοί σε ολόκληρη την ΕΕ συνεχίζονται.
Το φυσικό αέριο «στερεύει», ο αυξανόμενος πληθωρισμός μειώνει το βιοτικό επίπεδο και «δοκιμάζει» τους πολίτες και οι ηγέτες επιχειρούν να απαντήσουν στο «τσουνάμι» με προσωρινές λύσεις, βραχύβια προγράμματα και επιδόματα που ανακουφίζουν πρόσκαιρα αλλά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του.
«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρώπης απάντησαν στην αύξηση του ενεργειακού κόστους κυρίως με μέτρα ευρείας βάσης, μείωσης τιμών, επιδοτήσεων, φορολογικών περικοπών και ελέγχων», έγραψαν αυτό το μήνα οι ειδικοί του ΔΝΤ Olya Celasun, Dora Iakova και Ian Parry, λέγοντας ότι τα μέτρα καθυστερούν την αναγκαία προσαρμογή για εξοικονόμηση ενέργειας. «Διατηρεί την παγκόσμια ζήτηση και τις τιμές ενέργειας υψηλότερα από ό,τι θα ήταν διαφορετικά».
Μέσα στο ζοφερό αυτό σκηνικό και ενώ ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται να «ποντάρει» στην αύξηση των τιμών της ενέργειας καθώς και στις πιθανές ελλείψεις κατά τον φετινό χειμώνα προκειμένου να πείσει την Ευρώπη να αναγκάσει το Κίεβο σε εκεχειρία, οι ηγέτες της Ευρώπης και οι ιθύνοντες των Βρυξελλών μοιάζουν αμήχανοι και αποπροσανατολισμένοι και επιχειρούν να ρίξουν το μπαλάκι στους πολίτες.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να αυξήσουν την ανθεκτικότητά των χωρών τους στις πιέσεις του χειμώνα, αλλά είναι λίγοι οι ειδικοί που πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των χωρών της Ε.Ε. Μόλις μπει ο χειμώνας, το ρεύμα για θέρμανση θα αποτελεί προτεραιότητα. Ο Χαβιέ Μπλας του Bloomberg προειδοποιεί ότι το Παρίσι μπορεί να αντιμετωπίσει υψηλό κίνδυνο διακοπής ρεύματος λόγω του κρύου καιρού. Τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στη Γαλλία περιλαμβάνουν την απαγόρευση της θέρμανσης στις ταράτσες των καφέ.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φρόντισε να προειδοποιήσει χθες (24/8) τους Γάλλους για «το τέλος της αφθονίας», «των βεβαιοτήτων» και «της ανεμελιάς» στη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον των υπουργών, την ώρα που οι ειδικοί προβλέπουν γενικευμένη κοινωνική αναταραχή στη χώρα, μέσα στους επόμενους μήνες.
Στο Βερολίνο, η τοπική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μειώσει τη δική της κατανάλωση ενέργειας κατά 10%, και η πόλη έχει ήδη σταματήσει να φωτίζει τα μνημεία της τη νύχτα, βυθίζοντας αξιοθέατα όπως η Πύλη του Βρανδεμβούργου και η Στήλη της Νίκης σε ασυνήθιστο σκοτάδι.
Μέσα στο εκρηκτικό αυτό κλίμα αυξάνονται οι φόβοι για κοινωνικές αντιδράσεις και αναταραχές, καθώς εκατομμύρια Ευρωπαίοι κινδυνεύουν να βουλιάξουν στη φτώχεια αυτόν το χειμώνα. Στη Βρετανία μεγαλώνει διαρκώς το κίνημα διαμαρτυρίας Don’t Pay UK με τους υποαστηρικτες του να υπόσχονται οτι δεν θα πληρώνουν τους λογαριασμούς ενέργειας.
«Η ιδέα είναι απλή: Ζητάμε από την κυβέρνηση να καταργήσει τις αυξήσεις στην ενέργεια και να παρέχει προσιτή ενέργεια για όλους. Θα χτίσουμε ένα μέτωπο ενός εκατομμυρίου ανθρώπων και από την 1η Οκτωβρίου, αν η κυβέρνηση και οι εταιρείες ενέργειας δεν δράσουν θα ακυρώσουμε τις πάγιες εντολές πληρωμών μας», αναφέρει το κίνημα μεταξύ άλλων.