Βασίλισσα Ελισάβετ: Η επίσημη ανακοίνωση - Στο Μπαλμόραλ θα υποδεχτεί τον νέο πρωθυπουργό

Η βασίλισσα Ελισάβετ «θα διορίσει τον επόμενο πρωθυπουργό της Βρετανίας στο κάστρο Μπαλμόραλ αντί για το Παλάτι του Μπάκιγχαμ» εν μέσω εντεινόμενων φόβων για την υγεία της - Μετά τις φήμες το ανακοίνωσε και το Παλάτι

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η επίσημη ανακοίνωση - Στο Μπαλμόραλ θα υποδεχτεί τον νέο πρωθυπουργό
Η βασίλισσα Ελισάβετ
AP
2'

Ως αρχηγός κράτους η βασίλισσα διορίζει τον πρωθυπουργό που ηγείται της κυβέρνησης της, «ένα από τα λίγα εναπομείναντα προσωπικά προνόμια του κυρίαρχου» που αποκτά φέτος νέο νόημα. Για πρώτη φορά στην ιστορία η τελετή θαλάβει χώρα μακριά από το Λονδίνο ή το Ουίνδσορ, σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο.

Η βασίλισσα θα διορίσει τον επόμενο πρωθυπουργό στο Μπαλμόραλ αντί για τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, καθώς συνεχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα κινητικότητας, έκανε γνωστό σήμερα το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου, όταν και θα υποβάλει επίσημα την παραίτησή του στη μονάρχη. Στη συνέχεια, η 96χρονη Ελισάβετ θα «προσκαλέσει» τον νικητή υποψήφιο των Τόρις - είτε τη Λιζ Τρους είτε τον Ρίσι Σουνάκ - να γίνει πρωθυπουργός και θα ανακοινώσει το όνομά τους.

Η βασίλισσα επρόκειτο να διακόψει τις διακοπές της στο κτήμα της Σκωτίας για να παραστεί στην τελετή, αλλά αυτό το σχέδιο έχει πλέον ακυρωθεί.

Θα είναι λοιπόν η πρώτη φορά στην ιστορία που το καθιερωμένο «χειροφίλημα» οπως ονομάζεται η παρθενική της επαφή με το νέο πρωθυπουργό, συμβαίνει έξω από το Λονδίνο ή το Γουίνδσορ.

Ο τελευταίος πρωθυπουργός που διορίστηκε από την μονάρχη μακριά από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ήταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ο οποίος, το 1952 διορίστηκε απο τη βασίλισσα στο αεροδρόμιο Χίθροου όταν επέστρεψε από την Αφρική μετά το θάνατο του πατέρα της, Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ'.

Ο Χέρμπερτ Άσκουιθ παραμένει ο μόνος πρωθυπουργός που ανέλαβε καθήκοντα σε ξένο έδαφος, αφού αναγκάστηκε να ταξιδέψει στο Μπιαρίτζ, στη Γαλλία, το 1908, όπου ο βασιλιάς Εδουάρδος Ζ' έκανε διακοπές εκείνη την εποχή.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή