Ενεργειακή κρίση: Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία σε απόγνωση - Κοινωνική δυσαρέσκεια και κλειστά καλοριφέρ

Ενεργειακή κρίση: Oι πολίτες στις ευρωπαϊκές χώρες βιώνουν ήδη την κρίση, με φόντο την εκτίναξη των τιμών ηλεκτρισμού, καυσίμων και τροφίμων. Καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται, εντείνεται η ανησυχία για το χειμώνα, όπως επίσης και η δυσαρέσκεια για τις αναποτελεσματικές κυβερνήσεις.

Κορυφώνεται η ενεργειακή κρίση
Κορυφώνεται η ενεργειακή κρίση
Α.Ρ
7'

Στη Γερμανία, τη βιομηχανική καρδιά της Ευρώπης οι πολίτες αρχίζουν να νιώθουν στις τσέπες τους τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Καθώς αυξάνεται ο πληθωρισμός εντείνεται η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση, με τους ψηφοφόρους να ζητάνε απο τον κυβερνητικό συνασπισμό οικονομική βοήθεια σε περίοδο κρίσης και μάλιστα όχι μόνο για τους ασθενέστερους.

Οι μετακινήσεις έγιναν και πάλι ακριβότερες στη Γερμανία από την 1η Σεπτεμβρίου. Τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ο ενεργειακός φόρος στα καύσιμα μειώθηκε και οι περιφερειακές δημόσιες συγκοινωνίες κόστιζαν μόνο 9 ευρώ το μήνα, γράφει η DW. Τώρα, όμως, οι τιμές των καυσίμων έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, και οι ναύλοι των λεωφορείων και των τρένων έχουν επιστρέψει στα συνηθισμένα επίπεδα, ενώ επίκεινται περαιτέρω αυξήσεις, λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας.

Πώς μπορούν οι άνθρωποι να αντιμετωπίσουν την κρίση που θα ενταθεί το χειμώνα; Αυτό το ερώτημα κυριαρχεί επί του παρόντος στη δημόσια συζήτηση στη Γερμανία και συνεπώς και στην πολιτική ατζέντα. Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα τρίτο «πακέτο ανακούφισης», αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θα περιέχει. Οι πολίτες, από την άλλη, έχουν συγκεκριμένες προσδοκίες. Αυτό δείχνει η τελευταία έρευνα του ARD Deutschlandtrend σε 1.324 ψηφοφόρους διαδικτυακά και σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις μεταξύ 29 και 31 Αυγούστου.

Συνολικά, ούτε ένας στους τρεις ερωτηθέντες (29%) δεν υποστηρίζει ότι η κρατική βοήθεια πρέπει να περιορίζεται στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. Λαμβάνοντας υπόψη τις μέχρι σήμερα αυξήσεις των τιμών, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (45%) τάσσονται υπέρ των μέτρων που θα μείωναν την επιβάρυνση των νοικοκυριών με μεσαία εισοδήματα Ένα τέτοιο γερμανικό εισόδημα «μεσαίου εύρους» ορίζεται στα 3.500 ευρώ το μήνα πριν από τη σύναψη φόρων, ασφάλισης υγείας και ανεργίας. Ένας στους πέντε θα ήθελε να υποστηρίζονται όλοι οι πολίτες ανεξάρτητα από το εισόδημά τους.

Η έλλειψη φυσικού αερίου, το οποίο χρησιμοποιούν τα μισά νοικοκυριά στη χώρα για θέρμανση και οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας αποτελούν τεράστια πρόκληση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Πώς μπορεί να μετριαστεί η επίδραση των υψηλών τιμών χωρίς υπερβολική πίεση στα κρατικά ταμεία; Ποιος χρειάζεται πραγματικά βοήθεια; Και πόση υποστήριξη πρέπει να δοθεί για να αποτραπεί η κοινωνική αναταραχή; Την ίδια στιγμή, η οικονομική πίεση επηρεάζει τη στήριξη μιας σκληρής εξωτερικής πολιτικής προσέγγισης έναντι της Ρωσίας.

Σπάνια μια γερμανική κυβέρνηση χρειάστηκε να αντιμετωπίσει τόσα τεράστια προβλήματα ταυτόχρονα όπως ο σημερινός συνασπισμός των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και των φιλικών προς τις επιχειρήσεις Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP). Όλο και λιγότεροι ψηφοφόροι εντυπωσιάζονται με τις δεξιότητες διαχείρισης κρίσεων των ηγετών τους: Μόνο το 31% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένο με το έργο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το οποίο είναι νέο ιστορικό χαμηλό.

Τις τελευταίες εβδομάδες φάνηκαν να εμφανίζονται ρωγμές στον συνασπισμό. Και αυτό φαίνεται να αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα της έρευνας: Ενώ οι υποστηρικτές των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων δηλώνουν κατά κύριο λόγο ικανοποιημένοι, δύο στους τρεις ψηφοφόρους του FDP δεν εντυπωσιάζονται.

Την ίδια στιγμή μειώνεται και η φήμη των αρχηγών και των τριών κομμάτων. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς πέφτει σε νέο χαμηλό, όπως και ο υπουργός Οικονομικών του FDP Κρίστιαν Λίντνερ. Ακόμη και ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ των Πρασίνων έχει χάσει σημαντικά την υποστήριξη και πρέπει να συμβιβαστεί με τη δεύτερη χαμηλότερη βαθμολογία του από τότε που ανέλαβε το υπουργείο Οικονομίας.

Η υπουργός Εξωτερικών του Κόμματος των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ παραμένει η πιο δημοφιλής πολιτικός. Το κλίμα έχει αλλάξει στη Γερμανία, σε σύγκριση με το αποτέλεσμα των ομοσπονδιακών εκλογών πριν από λίγο λιγότερο από ένα χρόνο.

Η Ιταλία καλεί τους κατοίκους να κλείσουν τη θέρμανση

Η ιταλική κυβέρνηση θα ζητήσει από το κοινό να απενεργοποιήσει την κεντρική θέρμανση κατά ένα βαθμό και να την απενεργοποιεί για μία επιπλέον ώρα κάθε μέρα στο πλαίσιο νέων σχεδίων εξοικονόμησης ενέργειας, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Η χώρα θα εισαγάγει νέα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας έως τον Οκτώβριο και θα ζητήσει από το κοινό να απενεργοποιήσει την κεντρική θέρμανση στο σπίτι. Όλοι στην Ιταλία θα κληθούν να κλείσουν τη θέρμανση από τον Οκτώβριο, φέρεται να είπε ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο ​​Τσινγκολάνι σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη.

Το μέτρο αναμένεται να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας εν μέσω αυξανόμενου κόστους και ανησυχιών για την ασφάλεια του εφοδιασμού από τη Ρωσία, από την οποία η Ιταλία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό για τις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Τα ιταλικά ΜΜΕ επικαλέστηκαν ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι ο υπουργός δεν ανέφερε μέτρα που φέρεται να συζητήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής στο γραφείο των δημοσίων υπαλλήλων ή των περιορισμών στο φωτισμό στις βιτρίνες.

Η κυβέρνηση φέρεται να απέκλεισε μια πρόταση ότι οι μαθητές θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία. Η Ιταλία έχει ήδη κάποια όρια στη χρήση της κεντρικής θέρμανσης σε δημόσια κτίρια και πολυκατοικίες, και αυτά αναμένεται να γίνουν αυστηρότερα με τα νέα μέτρα.

Το σχέδιο θα οριστικοποιηθεί αυτή την εβδομάδα και θα επιβεβαιωθεί σε διάταγμα που αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera. Η απερχόμενη κυβέρνηση της Ιταλίας προσπαθούσε να προωθήσει και να επεκτείνει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας αυτή την εβδομάδα αφού το κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη εκτινάχθηκε ξανά στα ύψη και η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ιταλία.

Η ιταλική κυβέρνηση καταρτίζει τώρα σχέδια έκτακτης ανάγκης για τρία διαφορετικά πιθανά σενάρια αυτόν τον χειμώνα,με το χειρότερο να προβλέπει την πλήρη διακοπή στην παροχή φυσικού αερίου, αν και αυτό πιστεύεται ότι είναι απίθανο να συμβεί, αναφέρει η Corriere.

Οι ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται να γεμίσουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου το καλοκαίρι, όταν η κατανάλωση είναι συνήθως χαμηλότερη από ό,τι το χειμώνα, αλλά ο πρόσφατος καύσωνας αύξησε τη ζήτηση σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής για κλιματισμό.

Ενεργειακή φτώχεια στη Βρετανία

Η ενεργειακή κρίση πλήττει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών του Ηνωμένου Βασιλείου πιο σκληρά από οποιαδήποτε χώρα στη δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η διαφορά μεταξύ της επιβάρυνσης του κόστους για τα φτωχά και τα πλούσια νοικοκυριά είναι επίσης πολύ πιο άνιση στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Ο λόγος είναι η μεγάλη εξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου από το φυσικό αέριο για τη θέρμανση των σπιτιών και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε μια εποχή που ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη.

Επιπλέον, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τα λιγότερο ενεργειακά αποδοτικά σπίτια στη δυτική Ευρώπη. Οι αυξήσεις των λογαριασμών ενέργειας αυξάνουν επίσης το κόστος άλλων αγαθών, καθώς οι πωλητές μετακυλίουν τις αυξήσεις των τιμών.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή