Ενεργειακή κρίση: Μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης και την ανακούφιση των πολιτών
Ενεργειακή κρίση: Σε επιφυλακή η Ευρώπη αναζητάει εναλλακτικές λύσεις για την απεξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο εν αναμονή του δύσκολου χειμώνα. Το Κρεμλίνο ρίχνει την ευθύνη στις ευρωπαϊκές χώρες.
Με το ενδεχόμενο η Ρωσία να κλείσει τη στρόφιγγα αερίου και πετρελαίου, η Ευρώπη ετοιμάζεται να λάβει μέτρα προκειμένου να απεξαρτηθεί αλλά και να ανακουφίσει όσο αυτό είναι εφικτό τους πολίτες.
Με το φυσικό αέριο να κοστίζει περίπου 10 φορές από ό,τι πριν από ένα χρόνο, η ΕΕ κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των Υπουργών Ενέργειας της την επόμενη Παρασκευή. Καθώς οι Βρυξέλλες προσπαθούν να βρουν πώς να διαχειριστούν την κρίση, η πιθανότητα διοχέτευσης περισσότερου φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Πορτογαλίας και της Ισπανίας κερδίζει την προσοχή.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 65 δισ. ευρώ για το τρίτο πακέτο στήριξης για τη θωράκιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις του πληθωρισμού. Στις σημαντικές αποφάσεις που ανακοινώθηκαν την Κυριακή 4/9 περιλαμβάνεται το φρένο στην αύξηση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο διεθνής τύπος για την ενεργειακή κρίση
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι χώρες του ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, συν της Ρωσίας, συνεδριάζουν σήμερα ενώ αναμένεται να διατηρήσουν την παραγωγή πετρελαίου.
Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters, οι υπουργοί θα συζητήσουν επιλογές όπως ένα ανώτατο όριο στην χονδρική τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου, πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή την προσωρινή αφαίρεση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο από το ισχύον σύστημα της ΕΕ για τον καθορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με το Bloomberg η εφαρμογή του μέτρου του δελτίου στην ενέργεια για φέτος τον χειμώνα, στην Ευρώπη, αρχίζει να φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη, ενώ το Time κάνει λόγο για τον «χειρότερο χειμώνα από εκείνον στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από το 1944 έως το 1945».
Ρωσία: Το Κρεμλίνο επαναλαμβάνει ότι η Ευρώπη ευθύνεται για την αναστολή της λειτουργίας του Nord Stream λόγω των κυρώσεων
Το Κρεμλίνο κατηγόρησε χθες, Κυριακή, τους Ευρωπαίους πολιτικούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγωγός Nord Stream 1, εξαιτίας των οποίων έχει σταματήσει η παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, λέγοντας ότι οι οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία δυσκολεύουν τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom να προχωρήσει στη συντήρηση του αγωγού.
Η Gazprom ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο βασικός αγωγός που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία θα παραμείνει εκτός λειτουργίας επ’ αόριστον, παρά την προηγούμενη ανακοίνωσή της ότι οι εργασίες συντήρησης θα διαρκούσαν τρεις ημέρες και θα ολοκληρώνονταν το Σάββατο το πρωί.
«Αν οι Ευρωπαίοι με απολύτως παράλογο τρόπο λάβουν την απόφαση να αρνηθούν να κάνουν συντήρηση στον εξοπλισμό τους, ή μάλλον στον εξοπλισμό που ανήκει στη Gazprom, κάτι το οποίο δεσμεύονται να πράξουν βάσει συμβολαίου, την ευθύνη δεν τη φέρει η Gazprom», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σε συνέντευξή του στη ρωσική κρατική τηλεόραση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
«Είναι ευθύνη αυτών των πολιτικών που λαμβάνουν αποφάσεις για τις κυρώσεις», πρόσθεσε.
Η Gazprom ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν μπορεί να ορίσει χρονοδιάγραμμα για την επανάληψη των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream, καθώς μια διαρροή λαδιού που εντοπίστηκε δεν επιτρέπει σε μία από τις τουρμπίνες του αγωγού να λειτουργεί με ασφάλεια.
Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ δήλωσε στη ρωσική κρατική τηλεόραση ότι για να εξακολουθήσει να λειτουργεί ο εξοπλισμός, η Siemens Energy πρέπει να τηρήσει τους όρους του συμβολαίου για τη συντήρηση της τουρμπίνας.
«Όλοι οι όροι του συμβολαίου συντήρησης έχουν παραβιαστεί κατάφωρα, οι όροι για τη μεταφορά αυτού του εξοπλισμού έχουν παραβιαστεί», τόνισε ο Νόβακ.
Από την πλευρά της η Siemens Energy απάντησε ότι δεν της έχει ζητηθεί να προχωρήσει στη συντήρηση της τουρμπίνας του Nord Stream, υπογραμμίζοντας ότι είναι διαθέσιμη να το πράξει.
Ούτε ο Πεσκόφ ούτε ο Νόβακ διευκρίνισαν πότε θα επαναλειτουργήσει ο Nord Stream.