Βασίλισσα Ελισάβετ: Συναγερμός στην Κοινοπολιτεία - «Με ξύπνησαν στις 5 το πρωί με φακό στα μάτια»

Η είδηση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ «ταξίδεψε» από τη Νέα Ζηλανδία μέχρι τη Τζαμάικα, στην Κοινοπολιτεία των 54 εθνών που «χτίστηκε» γύρω από τη Βρετανία και τις πρώην αποικίες της και πλέον περνά σε νέα εποχή

H Κοινοπολιτεία αποχαιρετάει τη βασίλισσα Ελισάβετ με ανάμικτα συναισθήματα
H Κοινοπολιτεία αποχαιρετάει τη βασίλισσα Ελισάβετ με ανάμικτα συναισθήματα
ΑΡ
5'

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν είπε πώς την ξύπνησε στις 5 το πρωί ένας αστυνομικός, με ένα φακό στην κρεβατοκάμαρά της για να της ανακοινώσει την είδηση του θανάτου της βασίλισσας.

Ο θάνατος της βασίλισσας σημειώθηκε την ώρα που ένας αυξανόμενος αριθμός βρετανικών εδαφών στην Καραϊβική επιδιώκει να αντικαταστήσει τον μονάρχη με δικούς τους αρχηγούς κρατών, εν μέσω αιτημάτων για να απολογηθεί η Βρετανία για τις καταχρήσεις της εποχής της αποικιοκρατίας και να αποζημιώσει τις πρώην αποικίες της.

Νέα Ζηλανδία

Σύμφωνα με τις συνταγματικές ρυθμίσεις της Νέας Ζηλανδίας, η βασίλισσα ήταν επίσης μονάρχης και αρχηγός του κράτους και η Άρντερν την περιέγραψε ως «εξαιρετική». «Οι τελευταίες μέρες της ζωής της βασίλισσας αποτυπώνουν ποια ήταν με τόσους πολλούς τρόπους, δουλεύοντας μέχρι το τέλος για λογαριασμό των ανθρώπων που αγαπούσε».

Πρόσθεσε ότι, όπως πολλοί άλλοι άνθρωποι, ένιωθε και η ίδια όχι μόνο βαθιά θλίψη αλλά και βαθιά ευγνωμοσύνη.«Είναι μια γυναίκα που έδωσε τη ζωή της στην υπηρεσία των άλλων. Και ανεξάρτητα από το τι πιστεύει κάποιος για το ρόλο των μοναρχιών σε όλο τον κόσμο, υπάρχει αναμφισβήτητα, νομίζω εδώ, μια επίδειξη κάποιου που έδωσε τα πάντα για λογαριασμό του λαού, και ο λαός της περιελάμβανε και τον λαό της Νέας Ζηλανδίας».

Νιγηρία

Ένα άλλο από τα έθνη της Κοινοπολιτείας, η Νιγηρία, κέρδισε την ανεξαρτησία από τους Βρετανούς το 1960, τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη επίσημη επίσκεψη της αείμνηστης βασίλισσας στο έθνος της Δυτικής Αφρικής. Όταν η Ελισάβετ επισκέφθηκε τη χώρα για τελευταία φορά το 2003, μίλησε για τον κρίσιμο ρόλο της Νιγηρίας στην Κοινοπολιτεία και εγκωμίασε τον «ηγετικό της ρόλο στη νέα εταιρική σχέση για την ανάπτυξη της Αφρικής».

Ο σημερινός πρόεδρός της χώρας, Muhammadu Buhari, εξέφρασε την «τεράστια θλίψη» του για τον θάνατό της. «Αναπαύσου εν ειρήνη HM Queen Elizabeth II. Πάντα θα λείπεις, ποτέ δεν θα ξεχαστείς και θα αγαπηθείς για πάντα» «Η αείμνηστη Μεγαλειότητά της ήταν η μόνη μονάρχης που ήταν γνωστή στο 90% του πληθυσμού μας», είπε, περιγράφοντας τη βασιλεία της ως «μοναδική και υπέροχη».

Και πρόσθεσε: «Η ιστορία της σύγχρονης Νιγηρίας δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ χωρίς ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, μια παγκόσμια προσωπικότητα με αξιομνημόνευτη ηγεσία. Αφιέρωσε τη ζωή της για να κάνει το έθνος της, την Κοινοπολιτεία και ολόκληρο τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος», πρόσθεσε ο κ. Μπουχάρι.

Τζαμάϊκα

Οι ηγέτες της Καραϊβικής από την Τζαμάικα μέχρι τις Βερμούδες και όχι μόνο θρήνησαν τον θάνατό της. Ο πρωθυπουργός της Τζαμάικας Andrew Holness σημείωσε ότι από τότε που στέφθηκε το 1953, η βασίλισσα επισκεπτόταν το νησί κάθε δεκαετία μέχρι το 2002.

«Αναμφίβολα, δημιούργησε έναν ιδιαίτερο δεσμό με τον λαό της Τζαμάικα κατά τη διάρκεια της βασιλείας της», είπε. «Λυπούμαστε που δεν θα ξαναδούμε το φως της, αλλά θα θυμηθούμε την ιστορική της βασιλεία».

Τον Μάρτιο, όταν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ επισκέφθηκαν την Τζαμάικα ως μέρος ενός επίσημου ταξιδιού τους στην Καραϊβική, ο πρωθυπουργός έκανε μια απροσδόκητη ανακοίνωση δημόσια ότι η χώρα της Βρετανικής Κοινοπολιτείας σκόπευε να γίνει πλήρως ανεξάρτητη.

Έκτοτε, η Τζαμάικα έχει δημιουργήσει Επιτροπή Συνταγματικής Μεταρρύθμισης και έχει προγραμματιστεί να διεξαγάγει δημοψήφισμα το 2025. Εάν εγκριθεί, θα ενταχθεί σε άλλες δημοκρατίες της περιοχής, όπως τα Μπαρμπάντος, η Δομινίκα, η Γουιάνα και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Αυστραλία

Η βασίλισσα ήταν ο επίσημος αρχηγός του κράτους της Αυστραλίας, αν και αυτές τις μέρες ο ρόλος της θεωρείται κυρίως εθιμοτυπικός. Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζε είπε ότι είναι η μόνη βασιλεύουσα μονάρχης που γνώρισαν οι περισσότεροι Αυστραλοί και η μόνη που επισκέφτηκε ποτέ τη χώρα τους.

«Κατά τη διάρκεια μιας αξιοσημείωτης επτά δεκαετιών, η Αυτή Μεγαλειότης ήταν μια σπάνια και καθησυχαστική σταθερά εν μέσω ραγδαίων αλλαγών», είπε. «Μέσα από τον θόρυβο και την αναταραχή των χρόνων, ενσάρκωσε και έδειξε μια διαχρονική ευπρέπεια και μια διαρκή ηρεμία».

Καναδάς

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό έκανε λόγο για την «αδιάλειπτη παρουσία της στη ζωή μας». «Η υπηρεσία της στους Καναδούς θα παραμείνει για πάντα ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας της χώρας μας».

«Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι η τελευταία μου συνεδρίαση μαζί της θα ήταν η τελευταία», πρόσθεσε ο Τριντό. «Θα μου λείψουν πολύ αυτές οι συνομιλίες». Η Ελισάβετ, η οποία ήταν αρχηγός του κράτους του Καναδά, επισκέφτηκε τη χώρα 22 φορές ως μονάρχης.

Γκάνα

Στην Γκάνα, η οποία έγινε μέλος της Κοινοπολιτείας το 1957, ο Πρόεδρος Nana Addo Dankwa Akufo-Addo θυμήθηκε τις επισκέψεις της Eλισάβετ στη χώρα του και εξήρε «τη φιλικότητα, την κομψότητα, το στυλ και την απόλυτη χαρά που πρέσβευε στην εκτέλεση των καθηκόντων της».

Και πρόσθεσε: «Θα μας λείψει η εμπνευσμένη παρουσία της, η ηρεμία της, η σταθερότητά της και, πάνω απ' όλα, η μεγάλη της αγάπη και πίστη στον ανώτερο σκοπό της Κοινοπολιτείας των Εθνών και στην ικανότητά της να είναι δύναμη για το καλό στον κόσμο μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Βερμούδες

Ο Πρωθυπουργός των Βερμούδων Ντέιβιντ Μπαρτ σημείωσε ότι η βασιλεία της «έφερε δεκαετίες τεράστιων αλλαγών για το Ηνωμένο Βασίλειο και τον κόσμο». Είπε ότι είχε ζήσει μια ζωή «ιστορικού καθήκοντος» και ήταν «πρότυπο δύναμης και αφοσίωσης στη χώρα».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή