Ξεσπά νέος πόλεμος: Με τις ευλογίες της Τουρκίας, το Αζερμπαϊτζάν επιτίθεται ξανά στην Αρμενία
Ο Καύκασος «φλέγεται» για ακόμη μια φορά, με το Αζερμπαϊτζάν να επιτίθεται εκ νέου σφόδρα στην Αρμενία, η οποία μετράει ήδη δεκάδες νεκρούς στρατιώτες.
Νέα πολύνεκρη ανάφλεξη σημειώνεται από τα ξημερώματα της Τρίτης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, με τους συμμάχους των Τούρκων, το Αζερμπαϊτζάν, και με τη χρήση τουρκικών όπλων κυρίως, να επιτίθενται σε όλο το μήκος της συνοριογραμμής με την Αρμενία.
Η Αρμενία ανακοίνωσε ότι περίπου 50 στρατιώτες της σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις, με αναλυτές να φοβούνται νέο γενικευμένο πόλεμο, έπειτα από τη τον τερματισμό των εχθροπραξιών το 2020.
Αρμενικές πόλεις και εκτός της διαφιλονικούμενης έκτασης του Ναγκόρνο Καραμπάχ, εντός αρμενικής επικράτειας, όπως το Τζερμούκ, το Γκόρις και το Καπάν, βομβαρδίστηκαν σφόδρα από τον αζέρικο στρατό. Για τους βομβαρδισμούς χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον τουρκικής κατασκευής drone Bayraktar.
Το Μπακού ωστόσο απαντά ότι η Αρμενία ήταν αυτή που επιτέθηκε στις δυνάμεις του, χωρίς ωστόσο να υπάρχει απόδειξη για κάτι τέτοιο.
Από τις πρώτες ώρες της επίθεσης που δέχτηκε η χώρα του, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν τηλεφώνησε στον Πούτιν και τον Μακρόν, ζητώντας την παρέμβασή τους.
«Όπως έχουμε καταστήσει σαφές εδώ και καιρό, δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. «Καλούμε τον τερματισμό των στρατιωτικών εχθροπραξιών αμέσως».
Κατά τη διάρκεια του πολέμου των έξι εβδομάδων του 2020, το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε εκτεταμένες περιοχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η σύγκρουση του φθινοπώρου σκότωσε περισσότερους από 6.600 ανθρώπους και έληξε με μια ειρηνευτική συμφωνία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας. Τόσο η Ρωσία όσο και οι ΗΠΑ κάλεσαν το Μπακού και το Ερεβάν να τηρήσουν αυτοσυγκράτηση.
Οι υπουργοί Άμυνας της Αρμενίας και της Ρωσίας μίλησαν το πρωί της Τρίτης και συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στα σύνορα.
Η Τουρκία από την πλευρά της, κατηγόρησε την Αρμενία ως υπεύθυνη για το ξέσπασμα των συγκρούσεων και προέτρεψε το Ερεβάν να διαπραγματευτεί. «Η Αρμενία πρέπει να σταματήσει τις προκλήσεις της και να επικεντρωθεί στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και τη συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του από το Αζερμπαϊτζάν, Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ.
Η Γαλλία είπε ότι θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ – του οποίου αυτή τη στιγμή προεδρεύει – να συζητήσει τη σύγκρουση. Το γραφείο του Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι ο πρόεδρος είχε συνομιλία με τον Αρμένιο ομόλογό του και επιβεβαίωσε ότι η εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας αξίζει «αυστηρό σεβασμό».
Έκκληση της Ε.Ε. να σταματήσουν οι εχθροπραξίες
Την ανάγκη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες κατά μήκος των συνόρων Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η ΕΕ.
«Σοβαρές μάχες σημειώθηκαν κατά μήκος των συνόρων Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν τις τελευταίες ώρες με αναφορές για απώλειες ζωών. Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όλες οι δυνάμεις θα πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις που κατείχαν πριν από αυτή την κλιμάκωση και η κατάπαυση του πυρός θα πρέπει να τηρηθεί πλήρως», αναφέρει στη δήλωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, βρίσκεται σε επαφή με τους ηγέτες και των δύο χωρών και σήμερα μιλάει με τους αντίστοιχους Υπουργούς Εξωτερικών. «Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να ενεργεί ως έντιμος μεσολαβητής μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν για να βοηθήσει στην επίτευξη του κοινού στόχου ενός Νότιου Καυκάσου που είναι ασφαλής, ευημερεύων και σε ειρήνη, προς όφελος όλου του λαού του», αναφέρεται στη δήλωση , ενώ σημειώνεται ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της ΕΕ θα ταξιδέψει στις δύο χώρες αμέσως για να υποστηρίξει την απαραίτητη αποκλιμάκωση και να συζητήσει τα επόμενα βήματα στη διαδικασία διαλόγου των Βρυξελλών μεταξύ των ηγετών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.