Μελέτη: Οι συχνές σοβαρές λοιμώξεις αυξάνουν τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον

Οι επαναλαμβανόμενες σοβαρές λοιμώξεις (από ιούς, βακτήρια και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς) σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ένας άνθρωπος να διαγνωστεί στη συνέχεια με κάποια νευροεκφυλιστική πάθηση, όπως συμπέρανε μία νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.

Μελέτη: Οι συχνές σοβαρές λοιμώξεις αυξάνουν τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον
Pixabay
1'

Όσοι έχουν χρειαστεί νοσηλεία λόγω λοιμώξεων που έπαθαν στην αρχή και στη μέση της ζωής τους, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον αργότερα, σε σχετικά νεαρή ηλικία.

Μέχρι σήμερα, πειραματικές χώρες σε ζώα είχαν παράσχει ενδείξεις ότι οι ιογενείς, βακτηριακές και άλλες λοιμώξεις παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη μερικών νευροεκφυλιστικών παθήσεων, αλλά πλέον αυτό φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τη νέα έρευνα σε ανθρώπους. Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «PLOS Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 292.000 περιστατικά νόσου Αλτσχάιμερ, 104.000 περιστατικά Πάρκινσον και 10.000 περιστατικά Αμυοτροφικής Πλευρικής Σκλήρυνσης (ALS).

Διαπιστώθηκε ότι μία λοίμωξη που είχε χρειαστεί νοσηλεία, πέντε ή περισσότερα χρόνια πριν τη διάγνωση μιας νευροεκφυλιστικής πάθησης, σχετίζεται με 16% μεγαλύτερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ και 4% για Πάρκινσον, αλλά όχι για σκλήρυνση ALS. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά ανθρώπους που έχουν πριν τα 40 τους ιστορικό πολλαπλών σοβαρών λοιμώξεων, οι οποίες είχαν καταστήσει αναγκαία την εισαγωγή σε νοσοκομείο. Σε αυτήν την περίπτωση ο κίνδυνος κατοπινής νόσου Αλτσχάιμερ είναι υπερδιπλάσιος και του Πάρκινσον 40% μεγαλύτερος, σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν έχουν ανάλογο παρελθόν σοβαρών λοιμώξεων.

«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι οι λοιμώξεις μπορεί να πυροδοτήσουν ή να επιδεινώσουν μία προϋπάρχουσα νοσηρή διαδικασία, οδηγώντας στην κλινική εμφάνιση μίας νευροεκφυλιστικής πάθησης σε σχετικά πρώιμη ηλικία», ανέφεραν οι ερευνητές.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή