Τραγωδία στην Ινδονησία: Οπαδοί «πέθαναν στην αγκαλιά» παικτών - 125 νεκροί, 32 παιδιά ανάμεσά τους
Οπαδοί του ποδοσφαίρου «πέθαναν στα χέρια» παικτών κατά τη διάρκεια συντριβής στο στάδιο Kanjuruhan της Ινδονησίας, δήλωσε ο προπονητής της γηπεδούχου ομάδας, καθώς ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν στην τραγωδία αυξήθηκε σε 32.
Ο Χαβιέ Ρόκα είπε ότι η συντριβή στον αγώνα στην Ιάβα, στον οποίο έχασαν τη ζωή τους 125 άνθρωποι, τον άφησε «ψυχικά συντετριμμένο». Οι αρχές λένε ότι το νεότερο θύμα της καταστροφής του Σαββάτου ήταν μόλις τριών ετών.
Οι αρχές ερευνούν τη δράση 18 αστυνομικών, καθώς οπως προέκυψε η αστυνομία έριξε δακρυγόνα στους οπαδούς που εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο όταν τελείωσε ο αγώνας. Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο BBC ότι η αστυνομία είχε ρίξει δακρυγόνα «συνεχόμενα και γρήγορα», αφού η κατάσταση με τους οπαδούς έγινε «τεταμένη». Οι οπαδοί της γηπεδούχου Arema FC έτρεξαν στον αγωνιστικό χώρο όταν ο αγώνας έληξε με την ομάδα τους να χάνει 3-2 από την αντίπαλό τους Persebaya Surabaya.
Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Dedi Prasetyo είπε στους δημοσιογράφους ότι οι υπό έρευνα αστυνομικοί «ήταν υπεύθυνοι για την κατοχή» των όπλων και είπε ότι «ανακρίθηκαν» από μια ομάδα εσωτερικών υποθέσεων. Πρόσθεσε ότι αρκετοί άλλοι αξιωματικοί, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας ασφαλείας γηπέδου, και ορισμένων αξιωματούχων από το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Ινδονησίας, ήταν επίσης υπό έρευνα.
Η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ινδονησίας είπε ότι θα διεξαγάγει τη δική της έρευνα για την καταστροφή και ο πρόεδρος Τζόκο Γουιντόντο διέταξε να σταματήσουν όλοι οι αγώνες στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Ινδονησίας μέχρι να διεξαχθεί η επίσημη έρευνα.
Περισσότεροι από 320 ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν καθώς υποστηρικτές ποδοπατήθηκαν και έπαθαν ασφυξία σε συνθήκες χάους και πανικού. Ο αναπληρωτής υπουργός για υποθέσεις παιδιών και γυναικών της Ινδονησίας είπε ότι τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους ήταν ηλικίας μεταξύ 3 και 17 ετών.
Η Διεθνής Αμνηστία είπε ότι η απάντηση της αστυνομίας ισοδυναμούσε με «χρήση υπερβολικής βίας από το κράτος» για τον έλεγχο ενός άοπλου πλήθους και οι διαδηλωτές στην πρωτεύουσα Τζακάρτα το βράδυ της Κυριακής έφεραν πλακάτ που έγραφαν «σταματήστε την αστυνομική βία»
Οι αστυνομικές δυνάμεις της Ινδονησίας έχουν ιστορικό βαρβαρότητας και στο παρελθόν έχουν επικριθεί για τη συχνή χρήση δακρυγόνων σε γεμάτα γήπεδα. Εν τω μεταξύ, ο προπονητής της Arema FC, είπε στους δημοσιογράφους ότι πίστευε ότι «η αστυνομία υπερέβη το καθήκον της» στις προσπάθειες να ελέγξει το πλήθος.
Η FIFA χαρακτήρισε την καταστροφή «μια μαύρη μέρα για όλους όσους εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο και μια τραγωδία πέρα από κάθε κατανόηση». Οι ίδιοι οι κανονισμοί της λένε ότι δεν πρέπει να μεταφέρεται ή να χρησιμοποιείται «αέριο ελέγχου του πλήθους» σε αγώνες και έχει ζητήσει αναφορά για το περιστατικό από την ινδονησιακή ποδοσφαιρική ομοσπονδία.
Ο υπουργός Ασφαλείας Mahfud MD έγραψε στο Instagram ότι το γήπεδο είχε γεμίσει πέρα από τη χωρητικότητά του, με περισσότερα από 42.000 εισιτήρια να πωλούνται για τον αγώνα σε ένα γήπεδο χωρητικότητας 38.000 ατόμων. Βίντεο από το γήπεδο δείχνουν οπαδούς να τρέχουν στον αγωνιστικό χώρο μετά το τελευταίο σφύριγμα και την αστυνομία να ρίχνει δακρυγόνα ως απάντηση.
Οι οπαδοί που τράπηκαν σε φυγή «βγήκαν σε ένα σημείο στην έξοδο. Μετά υπήρξε συνωστισμός, υπήρξε δύσπνοια, έλλειψη οξυγόνου» είπαν οι αξιωματούχοι, ενώ βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν θαυμαστές να σκαρφαλώνουν πάνω από φράχτες για να ξεφύγουν. Ξεχωριστά βίντεο φάνηκαν να δείχνουν άψυχα σώματα στο πάτωμα.
Το 1985, 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 600 τραυματίστηκαν στο στάδιο Heysel στις Βρυξέλλες, όταν οπαδοί συνετρίβησαν σε έναν τοίχο που στη συνέχεια κατέρρευσε κατά τη διάρκεια του τελικού του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου μεταξύ της Λίβερπουλ (Αγγλία) και της Γιουβέντους (Ιταλία). Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε μία ακόμη ποδοσφαιρική τραγωδία στο στάδιο Χίλσμπορο του Σέφιλντ το 1989, σκοτώθηκαν 97 οπαδοί της Λίβερπουλ που παρευρέθηκαν στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας εναντίον της Νότιγχαμ Φόρεστ.